Zpráva pro 25 000 voličů: Váš vítěz má náhradníka

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 10. 2011 20:10
Je neoblíbenější kandidát loňských voleb v Praze Zdeněk Tůma stále ještě v politice?
Zdeněk Tůma na prvním jednání pražských zastupitelů
Zdeněk Tůma na prvním jednání pražských zastupitelů | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Beru si Prahu na triko!" S tímto heslem sliboval Zdeněk Tůma změnit hlavní město, vyčistit magistrát, stopnout podivné veřejné zakázky. Po Praze jezdila tramvaj s volebním sloganem "Zákaz vyhazování obecních peněz z okna".

TOP 09 s lídrem Tůmou tak přesvědčila přes 30 procent voličů a sám bývalý guverneér centrální banky nejvíc preferenčních hlasů ze všech zvolených pražských zastupitelů: v jeho volebním pražském obvodě ho zakřížkovalo 24 898 voličů.

Rok po volbách je málo viditelným lídrem opozice na pražské radnici: letos vystoupil na schůzích zastupitelstva jen třikrát k projednávaným problémům a primátora s radními města vůbec neinterpeluje. Například v březnové rozpravě k novému rozdělení peněz pro obce a města vystoupil jen na začátku, když jednání zastupitelstva označil za politikářskou show.

"Interpelace nejsou to nejdůležitější, patřím například k nejaktivnějším členům finančního výboru," hájí Zdeněk Tůma chudou bilanci s nadějemi očekávaného politika.

Místo politických soubojů dnes tráví čas jako zaměstnanec poradenské společnosti KPMG.

"Nebudeme na nikoho řvát"

Vůdci lídra opozice tak místo nejoblíběnšjího kandidáta připradla v TOP 09 daleko méně populárnímu Tomáši Hudečkovi, který získal o více než 8 tisíc prefernčních hlasů méně.  

"Snažíme se dělat to co nejlépe, ale nebudeme na nikoho řvát," hájí předseda klubu zastupitelů TOP 09 Tůmovu politickou praxi a bývalý lídr mu přihrávku vrací.

"Myslím, že máme celkem zaběhnutý režim. Tomáš je nejviditelnější jako předseda klubu, což je věc naší dohody. Máme pocit, že to dobře funguje. Je to tak nastavené," říká Zdeněk Tůma.

Ne všichni lidé v pražské TOP 09 tento soulad přijmají jako optimální, byť dbají v hodnocení na opatrnost. 

"Opozice by měla být tvrdší, ale možná je to tím, že zvolnili přes prázdniny," kritizuje mírně svůj tým na pražském magistrátu předseda pražské TOP 09 František Laudát.

Už letos v březnu přitom připustil, že Tůma "na viditelnou opozici nemá výbavu" a nemá "povahu střelce".

Podívejte se, jak se rodila dohoda ODS a ČSSD v Praze

Aktivita se vytratila

Podrobný pohled na stenografické záznamy z jednání pražského zastupitelstva ukazuje, že Zdeněk Tůma byl aktivním zastupitelem hlavně na počátku - několikrát vystoupil na ustavující schůzi nového zastupitelstva na konci loňského listopadu.

Později už frekvence jeho vystoupení řídne. Vloni v prosinci vystoupil v rozpravě k čističce odpadních vod, letos v únoru měl připomínky k rozpočtu.

Na mimořádné schůzi zastupitelů 24. března k návrhu ministra financí o novém rozdělení daní pro obce a města, který by vzal Praze 2 miliardy a 200 milionů korun, vystoupil na počátku, kdy prohlásil, že tato mimořádná schůze je "neodůvodněná a zbytečná" a "politikářská show".

Neohradil se ani poté, co primátor Bohuslav Svoboda dal návrh z dílny ministra Kalouska do souvislosti s tím, že se Zdeněk Tůma nestal primátorem.

Další krátké vystoupení Zdeňka Tůmy zaznamenáme ještě na březnovém jednání zastupitelstva a další v květnu, kdy kritizoval "přemrštěnou cenu" za projektovou dokumentaci k dostavbě shořelého křídla Průmyslového paláce.

Nejčastěji vystupoval s tím, že navrhuje Tomáše Hudečka, předsedu zastupitelů za TOP 09, na předsedu kontrolního výboru pražského magistrátu.

Tím ale aktivity lídra opozice končí. V interpelacích na vládce Prahy jeho roli tradičně přejímá Tomáš Hudeček.

Chtěl být primátorem, opozice mu nesedí

Přitom Zdeňka Tůmu do role lídra nové pražské opozice pasovali nejvyšší lídři jeho TOP 09.

"Teď, když se uzavřela koalice 4K - tedy kmotrovská koalice korupčního kartelu - tak bude důstojným představitelem opozice," řekl vloni po podpisu dohody ODS-ČSSD o vládě na magistrátu první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Půl roku na to Zdeněk Tůma řekl Aktuálně.cz: "Kandidoval jsem na primátora, nevstupoval jsem do politiky, abych získal nějakou jinou funkci. Je tedy dobře možné, že nebudu do budoucna slyšet tolik jako ostatní kolegové."

A teď rok po volbách Hudeček připouští, že Tůmovi možná role lídra opozice nesedí: "Ale mně taky opoziční role nesedí, raději bych něco budoval."

 

Právě se děje

Další zprávy