Zkouška ohněm ve sněmovně ukáže, kolik lidí má koalice

Petr Holub
22. 9. 2008 9:12
Má vláda na reformy, nebo je zbytečná?
"Šmíráci, vypadněte!" křičel Topolánek 25. června 2008 před zahájením mimořádného jednání Poslanecké sněmovny ČR na novináře.
"Šmíráci, vypadněte!" křičel Topolánek 25. června 2008 před zahájením mimořádného jednání Poslanecké sněmovny ČR na novináře. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Koalice se pokouší zastavit svůj rozklad. Pokusnou laboratoří bude tento týden sněmovna, testovací látky dodá opozice, prezident a ministr financí.

Koaliční většina se musí potvrdit v několika důležitých momentech. 

Nejdříve test Moravou

Nejdříve při hlasování o programu schůze, do něhož chce ČSSD prosadit vznik komise k prošetření aféry Morava.

Podrobnosti o aféře Vyděrač: Tlustý si hru užil, Morava uvízl v síti

Zřídit vyšetřovací komisi by měl být pro opozici snadný úkol. Důkladné prošetření totiž nechce jen 96 sociálních demokratů a komunistů, ale také tři občanští demokraté Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a Juraj Raninec a dvě zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková.

Ovšem předem nic není jasného, protože nikdo z nich neřekl, že bude hlasovat právě pro návrh ČSSD a zelené poslankyně už avizovaly, že se spokojí s komisí uvnitř koalice.

Jak porazit prezidenta

Dalším zkušebním kamenem bude antidiskriminační zákon, kde musí sněmovna přehlasovat prezidentské veto.

Osud normy zcela závisí na rozhodnutí sociální demokracie. Ta ho původně podporovala. Mimo jiné i z toho důvodu, že jeho přijetím Česko splní požadavky Evropské unie. Pak ovšem zákon vetoval prezident a vztahy mezi vládou a ČSSD se vyostřily.

Koalice se pak na červnové schůzi o přehlasování veta nepokusila, protože podporu odmítli i Klausovi přívrženci v klubu ODS v čele s triem Tlustý-Schwippel-Raninec.

Foto: Ondřej Besperát

"Zatím s námi o podpoře nikdo nejednal," upozorňuje místopředseda klubu ČSSD David Rath, že jeho strana od června názor nezměnila. K přehlasování veta potřebuje koalice 101 hlasů a výpadek tří poslanců může nahradit pouze čtyřmi odpadlými poslanci z ČSSD. Jeden z nich, Evžen Snítilý, však dosud s koalicí ve sněmovně ještě nehlasoval.

Předem je naopak jisté, že sněmovna přehlasuje prezidenta v případě zákona o nebezpečných chemických látkách podle evropské směrnice REACH. Tady sociální demokraté svou podporu nestáhnou.

O vetu najdete více zde: Prezident vystavil stopku chemické revoluci

Souboj odpadlíků

Tři rebelové z ODS mohou zkomplikovat cestu zákona, který má zabránit, aby v příštím roce klesla sazba daně z příjmu z 15 na 12,5 procenta.

Opatření z Topolánkova batohu - schváleného loni v srpnu - by paradoxně daně většině občanů zvýšilo, protože se zároveň snižují daňové slevy. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes navrhuje, ať daně zůstanou v letošní podobě. Místo nich se o procento sníží sociální pojistné.

"Je to kompromis s požadavkem kolegy Tlustého," vysvětluje úpravu místopředseda klubu ODS Pavel Hrnčíř. "Tohle za kompromis nepovažuji a nikdo se mnou o tom ani nejednal," zopakoval už několikrát Tlustý. Stále trvá na sazbě 12,5 procenta, zároveň nechce o tolik snížit daňové slevy.

Sociální demokraté vládě nepomohou: "Nevím, proč bychom měli za asociální stranu tahat kaštany z ohně," odmítá podporu daňové novely Rath.

Také v tomto případě stojí otázka stejně jako u antidiskriminačního zákona: přečíslí odpadlíci z ČSSD na vládní straně vzpurné poslance z ODS?

Kolik stojí poplatky

Konflikt z květnové schůze sněmovny se zopakuje návrhem na zrušení zdravotnických poplatků z dílny ČSSD. Před čtyřmi měsíci koalice návrh zablokovala už v prvním čtení, ovšem ODS musela zaplatit lidovcům zárukou, že se bez jejich souhlasu nepokusí převést univerzitní nemocnice na akciové společnosti. Návrh sociálních demokratů tehdy neprošel jen o hlas, protože ho podpořily Zubová s Jakubkovou.

Ludvík Hovorka vyzval, aby sjezd lidovcům potvrdil, že nemusí brát ohled na programové prohlášení vlády.
Ludvík Hovorka vyzval, aby sjezd lidovcům potvrdil, že nemusí brát ohled na programové prohlášení vlády. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Opět bude záležet na lidovcích a především na Ludvíku Hovorkovi, který poplatky trvale odmítá. "Návrh nás překvapil, ještě jsme o něm nejednali," odmítl komentovat postoj KDU-ČSL jeden z jejích zdravotnických expertů Petr Fiala.

Předem je jisté pouze to, že zákon o zrušení poplatků nebude možné schválit okamžitě v prvním čtení, jak ČSSD žádá. Zkrácenému řízení může podle jednacího řádu sněmovny zabránit samotná ODS. "Zrušení poplatků v prvním čtení budeme vetovat," potvrdil místopředseda Hrnčíř.

Strana nad koalici

Shodou okolností i snahou opozice se tak na zářijovou schůzi sněmovny soustředí většina dlouhodobých politických sporů.
Ujištění rebelujících poslanců koalice, že vždy budou podporovat volební program své strany případně koaliční smlouvu, neznamená v žádném ze čtyř konfliktů vůbec nic, protože poplatky u lékaře ani antidiskriminační zákon volební programy stran nezmiňují. Totéž platí samozřejmě o vyšetřovací komisi v Moravově případu.

U změny daňové sazby se mohou Tlustý a jemu blízcí dokonce na koaliční dohodu odvolávat. Před rokem a půl podepsali předsedové vládních stran, že sníží daňovou sazbu aspoň na 19 procent z hrubé mzdy. To přesně odpovídá 12,5 procentům ze superhrubé mzdy, které dnes Tlustý hájí.

 

Právě se děje

Další zprávy