Prezident vystavil stopku chemické revoluci

Red eko
11. 8. 2008 14:15
Klaus vetoval českou úpravu směrnice známé jako REACH
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dlouhá dohadování o testování chemických látek v rámci Evropské unie skončila kompromisem, který však nehodlá akceptovat český prezident Václav Klaus.

Rozhodl se totiž vetovat zákon, který kontroverzní evropskou REACH převádí do české legislativy. Podle odhadů z doby schvalování směrnice v roce 2006 bude třeba otestovat na 30 tisíc látek na jejich nezávadnost, případně prokazovat nemožnost a při výrobě závadné látky nahradit.

Čtěte také: Více o schvalování REACH v Evropském parlamentu

"Zákon, který implementuje do našeho právního řádu nařízení Evropského parlamentu o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek - tzv. REACH, považuji za koncepčně chybný, vzhledem k potenciálním a diskutabilním přínosům za neúměrně nákladný a vysoce zatěžující podnikání a soukromý sektor v míře, jakou náš dosavadní právní řád nezná," píše prezident v dopise předsedovi sněmovny Miloslavu Vlčkovi.

"Jde o bezprecedentní krok, který převádí veškerý chemický průmysl - a to i těch nejmenších producentů - pod přímou kontrolu evropských byrokratů," pokračuje Klaus. "Tato evropská směrnice je chybná, její české převyprávění je ještě horší. Proto zákon nemohu podepsat," uzavírá dlouhý popis důvodů, které jej přivedly k vetu. Přitom zmiňuje především vysoké náklady pro výrobce.

Výrobky chemického průmyslu najdete prakticky všude.
Výrobky chemického průmyslu najdete prakticky všude. | Foto: BASF

Náklady na REACH Evropská komise vypočítala zhruba na 2,3 miliardy eur, které uhradí chemičky z vlastní kapsy. Naopak pro veřejnost bude mít podle komisařů nová legislativa mnohem vyšší hodnotu. Na zdravotnictví a ekologii se ušetří v příštích třiceti letech na 54 miliard eur.

Čtěte více: Jaké náklady čekají některé české firmy

Studie, které nechali zpracovat průmyslníci, ale tvrdí, že náklady pro firmy porostou až na 30 miliard eur, což by mohlo některé firmy donutit odejít z trhu. Malé firmy se totiž často věnují specializovaným látkám, a tak jim nepomůže ani princip jedna látka, jedna registrace, který prosadili do návrhu REACH poslanci. Podle statistických údajů patří 80 procent chemikálií mezi specializované, ale tržby za ně představují jen 20 procent celkového obratu odvětví.

REACH nahradil od 1. června 2007 45 chemických předpisů. Týká se zhruba 30 tisíc běžně používaných látek, jejichž vlastnosti musí výrobci prověřit. O podobu regulace vedli tvrdý boj ekologičtí aktivisté se zástupci chemického průmyslu. O osudu novely tak rozhodne sněmovna, která má možnost prezidentovo rozhodnutí přehlasovat.

 

Právě se děje

Další zprávy