Živě: Česko má nového prezidenta. Klaus složil slib

redakce DOM
7. 3. 2008 11:11
Prezident se poklonil ostatkům svatého Václava
Václa Klaus vstupuje do druhého roku druhého prezidentského období. Jaký bude?
Václa Klaus vstupuje do druhého roku druhého prezidentského období. Jaký bude? | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Na Pražském hradě složil Václav Klaus slib daný ústavou a stal se podruhé prezidentem České republiky.

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," řekl prezident s rukou na ústavě a poté slib podepsal.

Klaus se podepsal platinovým perem za milion korun, které speciálně pro tuto příležitost vyrobila českobudějovická společnost Koh-i-noor Hardtmuth.

Následovala hymna České republiky a z Petřína bylo vypáleno 21 slavnostních salv. Václav Klaus poté přednesl svůj první prezidentský projev.

Dokument: Přečtěte si kompletní znění Klausova duhého inauguračního projevu

"Prezident byl zvolen v netradiční a neobvyklé veřejné volbě. Byla nešetrná vůči volitelům, ale díky ní se ani já ani veřejnost nemusíme dohadovat, kdo koho volil," uvedl prezident, který poděkoval za podporu občanům a také ODS.

Klaus: Nebudu hybatelem politické scény

Navzdory poděkování jedné ze stran - což se nelíbilo například exministrovi vnitra a poslanci ČSSD Františku Bublanovi - Klaus prohlásil, že bude ve svých krocích zdrženlivý.

"Hlava českého státu má významné pravomoci. Už tradičně se těší vysoké prestiži, úctě i  vlivu. Ve využívání možností, které mi ústava dává budu nadále opatrný a spíše konzervativní," uvedl staronový prezident.

"Nechci být hybatelem politické scény. Učiním vše, aby následujících pět let bylo pro Českou republiku dobrým obdobím," řekl také.

Václav Klaus se pak na třetím hradním nádvoří pozdravil s občany, kteří mu přišli pogratulovat. Ve svatovítské katedrále se s manželkou Livií poklonil ostatkům českého patrona svatého Václava a položil květiny k jeho hrobce. V chrámu ho přivítal kardinál Miloslav Vlk, který se krátce předtím inaugurace také zúčastnil.

Adrenalin se snižuje, přijde klid

"Bože požehnej našemu prezidentovi a dej mu světlo, ať vidí, co je správné," promluvil v modlitbě kardinál.

Klaus pak novinářům řekl, že věří, že se vztahy na české politické scéně uklidní. "V dramatických chvílích se zvedna hladina adrenalinu a volby jsou takovou chvílí. Já věřím, že nyní dojde ke zklidnění."

Na třetím nádvoří Hradu se po inauguraci konala slavnostní vojenská přehlídka. Vojáky pozdravil prezident Klaus v doprovodu ministryně obrany Vlasty Parkanové.

Přehlídku sledovali přímo na třetím nádvoří pouze nejvyšší ústavní činitelé - premiér Mirek Topolánek, šéf sněmovny Miloslav Vlček a první místopředseda Senátu Petr Pithart, který zastupuje Přemysla Sobotku, ostatní slavnostní hosté inaugurace sledovali ceremoniál z otevřených oken v prvním patře.

Čunek to nestihl

Slavnostní chvíle ve Vladislavském sále Pražského hradu se zúčastnil také Klausův předchůdce Václav Havel s manželkou Dagmar.

Reportér Aktuálně.cz Jakub Antoš z Hradu před desátou hlásil, že směrem na Hradčany se táhne až k Pohořelci kolona vozů diplomatů, zákonodárců i dalších hostů.

Na poslední chvíli tak přijížděl například guvernér ČNB Zdeněk Tůma či občanskodemokratický poslanec Jan Vidím. Několik zákonodárců nakonec dorazilo opravdu pozdě. Až po zahájení slavnostního aktu do sálu přišli například lidovecký senátor Josef Kalbáč nebo předsedkyně senátorského klubu KOD Soňa Paukrtová.

Až po prezidentově slibu dorazil i šéf KDU-ČSL Jiří Čunek, předsedkyně sociálnědemokratických senátorů Alena Gajdůšková a poslanec ODS David Šeich. S nimi i tucet diplomatů. Všichni museli zůstat stát u vchodu do sálu.

Neúčast původně oznámilo na třicet zákonodárců, ale reportér Aktuálně.cz hlásí, že taková neúčast není v sále poznat.

Přečtěte si: Jaké pravomoci má podle ústavy český pezident

 

Právě se děje

Další zprávy