Zemanovci zvolí Zemana, sněm bude jako podle pravítka

Martina Machová Martina Machová
5. 3. 2010 19:35
Strana práv občanů - zemanovci chystá svůj první sněm
Foto: Jan Langer

Praha - Bez očekávání zásadních zvratů zvolí v sobotu nová strana expremiéra Miloše Zemana své vedení.

V jejím čele stane on sám. Nikdo z oslovených delegátů nepředpokládá, že by klíčová volba měla proběhnout jinak, než naplánovali režiséři ustavujícího kongresu Strany práv občanů.

"Pokud jde o osobu předsedy, tak s devadesátidevítiprocentní pravděpodobností jiná volba než Miloš Zeman nehrozí," uvedl pro Aktuálně.cz jeden ze zakládajících členů nové Zemanovy partaje a jeho bývalý ministr Školství Eduard Zeman.

Expremiér Miloš Zeman by podle programu stanout oficiálně v čele nové strany ještě před obědem.

Téměř jistá jsou i jména Zemanových zástupců. Sekundovat politickému matadorovi budou dva mladíci - sedmadvacetiletý pedagog na České zemědělské univerzitě a předseda pražské organizace SPO Vladimír Hönig a třiatřicetiletý Radek Augustin, projektový manažer a předseda olomouckých Zemanovců.

"Osvědčili se a odvedli celkem slušnou práci v Přátelích Miloše Zemana, stali se zakládajícími členy přípravných výborů Strany práv občanů a potřebujeme mladé tváře, když se o nás mluvilo jako o straně dinosaurů," líčil Eduard Zeman.

Podle informací Aktuálně.cz si je k sobě vybral sám Miloš Zeman.

Na Zemanových mítincích převládají zejména senioři. Slaví ovšem úspěchy i ve školách
Na Zemanových mítincích převládají zejména senioři. Slaví ovšem úspěchy i ve školách | Foto: Jan Langer

Jistí i místopředsedové

"Líbila se mi myšlenka, aby se politika více přiblížila lidem, a chtěl jsem se zapojit," vysvětluje své motivace Vladimír Hönig, který se se Zemanem zná ještě z ČSSD. Odešel kvůli poměrům ve straně za vlády Jiřího Paroubka. Nyní je s heslem "Nechceme druhý Czech Tek" hned po Miloši Zemanovi hlavní tváří předvolební kampaně v Praze.

Strana, o které se někdy mluví jako o "TOPce pro ČSSD", tedy o alternativě pro voliče sociálních demokratů nespokojené s jejím současným vedením, si vybrala pro ustavující sněm hotel v Praze na Chodově, stejný jako Kalouskova TOP 09.

A očekává se i obdobný průběh jednání. Na ustavujícím kongresu Kalouskovy strany získávali kandidáti do vedení téměř sto procent hlasů. Totální podpory nedosáhli většinou jen proto, že sami pro sebe nehlasovali.

Delegáti se totiž napříč regiony příliš neznají a za krátkou dobu existence Zemanovců se mezi straníky nestihly vyprofilovat názorové proudy. Partaj stojí zejména na tvářích bývalé Zemanovy vlády.

Podle předpřipravené šablony proběhne volba vedení i schválení stranického programu. Tomu dominuje zejména snaha posílit prvky přímé demokracie.

SPOZ chce například snížit počet preferenčních hlasů z pěti na tři procenta, aby voliči mohli více zasahovat do pořadí kandidátů, které v současnosti vychází ze stranických sekretariátů, přímou volbu starostů, primátorů, hejtmanů a prezidenta republiky nebo přijetí zákona o obecném referendu včetně rozšíření možností místních a krajských referend.

Poněkud kontroverzněji působí volání po zvýšení počtu volebních krajů z dnešních čtrnácti na třicet pět. Občan by tak prý měl reálnou možnost všechny kandidáty skutečně poznat. Zmenšení volebních obvodů by totiž znamenalo posílení většinového volebního systému, který nedává velké šance malým stranám.

Přijede i Čuba ze Slušovic?

Narozdíl od TOP 09 nestojí za výběrem místa kongresu název hotelu, ale jeho oblíbenost mezi lídry strany.

Ti očekávají přibližně 400 delegátů včetně hostů. Právo účastnit se s hlasem rozhodujícím mají všichni kandidáti SPO do sněmovny a předsedové krajských organizací.

Organizátoři rovněž pozvali klíčové osobnosti sdružení Přátelé Miloše Zemana, jako jsou František Ringo Čech nebo šéf jazzové sekce Karel Srp. Pozvánku obdržel na osobní žádost Miloše Zemana i bývalý šéf JZD Šlušovice František Čuba. 

 

Právě se děje

Další zprávy