Zeman v ČT: Měl jsem chřipku, ale alkohol je v pořádku

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 6. 2013 21:11
V ČT hodnotil prezident po 100 dnech kauzu s "virózou" i spor o velvyslance
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Spor o velvyslance, špičkování s vládou kolem nasazení příslušníků Hradní stráže o povodních i "viróza" při odemykání komory s korunovačními klenoty - na to vše došlo při hodnocení prvních sta dní prezidenta Miloše Zemana v úřadu v České televizi.

Prezident Zeman v pořadu Hyde Park zopakoval své priority: volební reformu (možnost vybírat napříč kandidátkami) nebo majetková přiznání.

Ze současné vlády vyzdvihl ministra školství Petra Fialu "jako bývalého rektora". Naopak jako odstrašující příklad mezi politiky v současné sněmovně zmínil Kristýnu Kočí, nezařazenou poslankyni zvolenou za Věci veřejné.

Zeman trvá na Klausové jako velvyslankyni

Z televizního vystoupení bylo naprosto zřetelné, že z hlediska Zemana nejede ohledně velvyslanců vlak přes jména Livia Klausová a Vladimír Remek.

U Klausové vyzdvihl to, že je ekonomka, protože dle jeho mínění mají být velvyslanci především ekonomy, v případě Remka je jeho předností to, že je kosmonaut.

"Kosmonaut v Rusku znamená hodně," prohlásil v ČT Miloš Zeman.

Zároveň popřel, že by jím navržené jmenování Klausové bylo odměnou za její podporu Zemanovi v prezidentské kampani.

"Ne, navrhoval jsem jí to až po volbách. Trafiky se tímto způsobem nerozdávají," tvrdil Miloš Zeman.

A naopak si rýpl do ministra zahraničí (a svého prezidentského protikandidáta) Karla Schwarzenberga: prohlásil, že Schwarzenberg "se pokouší na ambasády poslat své blízké spolupracovníky".

Na divácký dotaz, zda se už rýsuje dohoda mezi ním a vládou, odpověděl, že zatím ne, protože "ministr zahraničí nemá o toto jednání zájem". A znovu zopakoval, že ke jmenování velvyslance stačí dohoda mezi prezidentem a premiérem.

Viróza? Mohou za to gotické schody

Pochopitelně došlo i na dotazy ohledně videoklipů, které se lavinovitě šířily internetem, z odemykání korunovačních klenotů.

Zatímco prezidentská kancelář nejistou chůzi a vrávorání vysvětlovala virózou, divák se nemohl ubránit podezření, že na vině byl alkohol.

Miloš Zeman v ČT jako důvod v úterý uvedl: chřipku, únavu a "devadesát točitých schodů" do komory s korunovačními klenoty a to, že "už čtyři roky špatně chodím". Právě po sestoupení z komory se musel prezident opřít zády o zeď.

"Nemohu se zlobit na lidi, kteří se domnívali, že jsem byl opilý. Já sám bych sobě nevěřil, kdybych nevěděl, jak to bylo," řekl v televizi Zeman.

Zároveň ale znovu přiznal, že se rád napije, a prohlásil: "Pití alkoholu je v naprostém pořádku. Zeptejte se lidí na moravském Slovácku, zeptejte se lidí na jižní Moravě."

Vládu nechválil, své slíznul i Sobotka

Během rozhovoru Miloš Zeman připustil, že "uvažoval" o "extenzivním výkladu" ústavy - zda může nebo nemůže odvolat premiéra.

Naznačil, že rozhodující v této úvaze mohlo být prohlášení předsedy ĆSSD Bohuslava Sobotky, který se postavil proti této úvaze a shodně s vládou zastával názor, že prezident toto udělat nemůže.

"Šéf opozice se postavil proti," řekl Zeman s tím, že tudíž nebyl krok "B": "Takže by se nestalo nic."

Z celé vlády jmenoval jako kladnou "výjimku" jen ministra školství Petra Fialu.

 

Právě se děje

Další zprávy