Zeman se s vládou shodl na podpoře investic ve Střední Asii

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 21. 7. 2014 15:09
Prezident v pondělí zavítal na první návštěvu jednání vlády.
Prezident Zeman poprvé dorazil na jednání vlády.
Prezident Zeman poprvé dorazil na jednání vlády. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman se ve Strakově akademii zúčastnil jednání vlády

Zeman s ministry hovořil mimo jiné o ekonomické diplomacii. Prezident je znám svou podporou obchodu i se zeměmi, které bývají kritizovány za nedodržování lidských práv.

"Nechal jsem si udělat výčet, ze kterého vyplynulo, že vláda dosud projednala 707 bodů. Já jsem zdvořile upozornil, že mi schází bod 708, a to dohoda ministrů průmyslu a zahraničí o spolupráci v oblasti exportní politiky a ekonomické diplomacie," uvedl Zeman.

"Jsem rád, že jsme našli široké pole porozumění z hlediska přístupu k novým trhům ve střední Asii a z hlediska nových investic v Jižní Koreji," dodal prezident.

Střední Asie je opomíjený region

Střední Asie je podle prezidenta opomíjený region, který by přitom mohl být vzhledem ke svému surovinovému bohatství pro Česko zajímavým partnerem. Konkrétně Zeman jmenoval Kazachstán, Turkmenistán, Ázerbájdžán a částečně Uzbekistán. Mimo tuto oblast pak zmínil Čínu, Vietnam, Mexiko. Prezident také doufá, že se po vyřešení konfliktu na Ukrajině vrátí mezi obchodní partnery Česka také Ruská federace.

Premiér Bohuslav Sobotka si na tiskové konferenci pochvaloval, že se za jeho vlády daří koordinovat českou zahraniční politiku. "Už tomu není tak, jako za minulých vlád, že jeden postoj zastává premiér, jiný ministr zahraničí a ještě zcela jiný prezident," uvedl Sobotka s tím, že to Českou republiku činilo v zahraničí nesrozumitelnou.

Zeman pak uvedl, že je rád, že se společnost dívá na Sobotkovu vládu s uměřenými nadějemi.

Zeman plánuje další návštěvy vlády

Prezident v pondělí také podpořil nominaci náčelníka generálního štábu české armády Petra Pavla na pozici předsedy Vojenského výboru NATO. Návrhem Pavla do nejvyšší vojenské funkce Severoatlantické aliance se bude vláda zabývat odpoledne.

"Samozřejmě (nominaci) hodnotím vysoce pozitivně, protože pan generál Pavel je zdaleka nejlepší kandidát na tuto funkci," řekl Zeman. Dodal, že bude litovat, že Pavel v případě zvolení přestane být náčelníkem generálního štábu. Posteskl si, že Česko má na vedoucích pozicích v Evropské unii "nesmírně málo" českých reprezentantů. "Tady bude samozřejmě zapotřebí trochu přidat," řekl Zeman.

Pondělní návštěva je první Zemanovou návštěvou Sobotkova kabinetu. Všechna dosud avizovaná setkání se odsunula.

Zeman s ministry probíral i situaci na Ukrajině. Dále ocenil dopolední rozhodnutí vlády nominovat Věru Jourovou na post eurokomisařky jako "skvělou volbu a velmi rozumné řešení". Koalici však zkritizoval za to, že jí dohoda trvala příliš dlouho.

Zeman se chce na jednání vlády vracet ve chvílích, kdy se s kabinetem bude názorově rozcházet. Má v plánu do Strakovy akademie zamířit, až se bude probírat zákon o Národním parku Šumava nebo o státním rozpočtu. Návrh zákona o Šumavě, který vzešel ze Senátu, podle Zemana "dává zeleným fanatikům příliš široké možnosti pro uplatnění".

V návrhu rozpočtu pak prezident nalezl 15 miliard na podporu obnovitelných zdrojů energie, které by se podle něj měly použít spíše na investice, zejména pak do infrastruktury.

Za jednu z nejdůležitějších norem roku označil Zeman služební zákon. Koalice má podle něj dvě možnosti, jak zabránit opozičním obstrukcím. Jednou z nich je nechat v účinnost vstoupit služební zákon schválený již v roce 2002. Dřívější vlády ho podle něj nepřijaly, protože chtěly nadále dosazovat své politické trafikanty do významných míst ve státní správě.

Druhou možností je pak podle hlavy státu změna jednacího řádu dolní komory. Nepovažuje sice tuto možnost za zcela férovou, ale kdyby to obstrukce vyžadovaly, je podle něj přijatelná.

 

Právě se děje

Další zprávy