Zelení v izolaci. Ostatní strany chtějí energii z jádra

Pavel Baroch
23. 8. 2008 19:30
ČEZ plánuje rozšíření Temelína o dva bloky
Temelín se dvěma bloky. Zatím?
Temelín se dvěma bloky. Zatím? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strana zelených se ve svém odmítání jaderné energetiky a rozšíření Temelína o další dva bloky, jak to plánuje společnost ČEZ, dostává do politické izolace.

Ačkoli si zelení ve vládním prohlášení vymohli, že kabinet nebude plánovat ani stavět další reaktory, premiér Mirek Topolánek i ministr průmyslu Martin Říman z ODS dávají v poslední době najevo, že tato kapitola společného programu skončí dalšími parlamentními volbami. Oba shodně tvrdí, že bez dalších jaderných bloků se v budoucnu česká energetika neobejde.

"Komise neměla za úkol řešit, zda má stát vsadit na jadernou energetiku. Neznám však žádnou expertní nezávislou komisi, která by řekla něco jiného, než že to budeme muset učinit," komentoval Topolánek první výsledky týmu okolo předsedy Akademie věd Václava Pačese, který se zabývá energetickou budoucností země.

Plusy a mínusy jádra

Výhody

  • Levná výroba elektřiny
  • Temelín je na čtyři bloky připraven
  • Nevypouští skleníkové plyny
  • Sníží se závislost na ropě a plynu
  • Dostatek uranových zásob

Nevýhody

  • Stavba elektrárny je drahá
  • Vzniká vysoce radioaktivní odpad
  • Závislost na velkých zdrojích energie
  • Riziko havárie, terorismu
  • Větší Temelín vyostří vztah s Rakouskem

Stínoví ministři jsou také pro

Kladně se staví k výrobě elektřiny z jádra i "důležití" členové ČSSD. Ke stínovému ministrovi průmyslu Milanu Urbanovi, dlouholetému zastánci jádra, se teď přidal i jeho kolega ze stínového kabinetu - potenciální ministr životního prostředí Petr Petržílek.

"Nemám problém s dalšími dvěma bloky v Temelíně," řekl Aktuálně.cz Petržílek. "Nic jiného nám nezbývá, pokud nechceme prolomit limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách," dodal. Petržílek soudí, že rozšířením Temelína o dva bloky by se měla stát jaderná energetika v zemi uzavřenou kapitolou.

Další energetické potřeby by podle něj měly krýt obnovitelné zdroje energie. "Jsem příznivcem geotermálních elektráren. Vidím v nich budoucnost," řekl Aktuálně.cz stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek.

Lidovci chystají jadernou konferenci

Veřejně se v poslední době nevyjádřil k budoucnosti české jaderné energetiky nikdo z vedení KDU-ČSL. Podle mluvčího strany, Martina Horálka, je to proto, že lidovci chystají na září odbornou konferenci na toto téma.

Mimořádná celostátní konference KDU-ČSL byla svolána kvůli prezidentským volbám.
Mimořádná celostátní konference KDU-ČSL byla svolána kvůli prezidentským volbám. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Většina vlivných politiků strany jsou už teď zastánci výroby elektřiny z jádra. "Postoj KDU-ČSL je skutečně spíše vstřícný," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí Horálek.

Mezi hlavní zastánce jaderné energetiky patří lidovecký europoslanec Jan Březina. Naopak odpůrcem je někdejší ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který se před šesti lety dokonce pokoušel do vládního prohlášení koaličního kabinetu s ČSSD prosadit větu, že Temelín je poslední jadernou elektrárnou v republice.

Dlouhodobými zastánci jaderné energetiky jsou komunisté, kteří opakovaně prohlásili, že by se Temelín měl rozšířit o další dva bloky, jak s tím původně počítal i plán z 80. let.

Zelení mají podporu nevládních organizací

Strana zelených se může se svou protijadernou politikou opřít o nevládní ekologické organizace včetně například vlivného Hnutí Duha, které tvrdí, že by se mělo v první řadě šetřit a nakládat s energiemi efektivně.

Foto: Ondřej Besperát

"Hlavní problém je, že další reaktory v Temelíně na dalšího půl století zabetonují silnou ruku státu a nepružnou elektroenergetiku pod kontrolou společnosti ČEZ, kterou tvoří několik mamutích zdrojů," konstatoval Martin Sedlák z Hnutí Duha.

"Možnosti vylepšení energetické efektivnosti třeba v průmyslu jsou tak enormní, že jeden nebo dva nové reaktory vedle nich vypadají skoro jako poznámka pod čarou," dodal Sedlák.

Hnutí Duha spolu s českou pobočkou Greenpeace a sdružením Calla ve své studii nedávno zveřejnily, že český průmysl může vylepšit svou energetickou efektivnost o 23 procent, což je ekvivalent dvou jaderných elektráren Dukovany."

 

Právě se děje

Další zprávy