Dva roky od voleb: Zelení balancují na hraně zvolení

red dom
9. 7. 2008 14:00
Agentura Median zveřejnila volební model
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Přesně dva roky od posledních voleb, tedy po polovině řádného volebního období, by se nejsilnější stranou ve sněmovně stali sociální demokraté, kteří by v případném hlasování získali 35,5 procenta hlasů.

Podle volebního modelu, který zjistila během dotazování v červnu agentura Median, má nejsilnější vládní strana ODS voličů o tři procenta méně. 

Komunisté jako třetí nejsilnější strana průzkumu by podle čerstvého volebního modelu měli 15,8 procenta voličů.

Volební model počítá s postoji respondentů-voličů, kteří jsou rozhodnuti k volbám přijít.

Zelení a lidovci na hraně

Z nynějších vládních stran je na hraně zvolení do sněmovny Strana zelených - získala by pouze 4,5 procenta hlasů, a jen o něco lépe jsou na tom lidovci s 5,8 procenty hlasů. 

Autoři výzkumu upozorňují, že vzhledem ke statistické chybě výsledek neznamená, že by zelení ve skutečných volbách pětiprocentní hranici potřebnou ke zvolení do sněmovny nepřekonali.

Pro zelené je červnový výsledek druhý nejhorší z posledních dvanácti průzkumů Medianu. Méně, 4,4 procenta, získali v listopadu 2007. Jejich preference se přitom propadají pod pět procent poslední tři měsíce, na začátku roku se pohybovaly kolem osmi procent. 

60 procent volících

Voleb do sněmovny by se zúčastnilo 60 procent oprávněných voličů. To je o 4,5 procenta méně než ve volbách v roce 2006.

Volební účast je přitom podle průzkumů Medianu poměrně stabilní. Výrazněji se propadla pouze v prvních měsících činnosti druhé Topolánkovy vlády, kdy se rozběhla úplatkářká aféra vicepremiéra Jiřího Čunka, a pak na konci loňského roku, kdy se ve sněmovně hlasovalo o reformním balíku koalice.  

Průzkumu se během června zúčastnilo 1072 dospělých respondentů

 

Právě se děje

Další zprávy