Zelení byli jednorázový experiment, soudí lídr vítězů

Kateřina Eliášová
8. 6. 2009 1:59
Jednička kandidátky ODS Jan Zahradil: Lidé pochopí, že mají volit levici, nebo pravici
Foto: Jan Langer

Praha - Vítězem letošních evropských voleb je Občanská demokratická strana. V jejím volebním štábu zavládla po vyhlášení výsledků euforie, v Evropském parlamentu bude modré barvy hájit 9 poslanců.

ODS už oznámila, že se v europarlamentu pokusí založit novou pravicovou frakci, společně s britskými konzervativci a polskou stranou Právo a spravedlnost.

"V úterý budu pokračovat v jednáních, která jsme započali už dříve. Zatím počítáme s nejméně 55 křesly," uvedl lídr kandidátky Jan Zahradil.

V rozhovoru pro deník Aktuálně.cz komentoval i neúspěch menších stran. Propadla Suverenita Jany Bobošíkové, zelení, euroskeptici z Libertas.cz nebo Svobodní. "Lidé snad už konečně pochopí, že mohou volit buď nalevo, nebo napravo. A napravo je pro ně jedinou variantou ODS," myslí si.

Aktuálně.cz: Neobáváte se toho, že teď po výhře pravice čeká ve sněmovních volbách výhra levici?

Do evropských voleb přišli lidé, co chtěli volit do Evropského parlamentu, ne do národního. Chtěli dát najevo, že eurorealistická politika ODS jim konvenuje. Parlamentní volby budou o něčem jiném. Pojmeme je jinak, budou o jiných tématech.

A.cz: Malé strany v letošních volbách, až na KDU-ČSL, propadly. Neobáváte se toho, že se to může opakovat i při sněmovních volbách a vy tak ztrácíte možné koaliční partnery?

U KDU-ČSL se ukázalo, že je schopná uspět ve volbách jakéhokoliv typu, takže v tomto smyslu se neodvážím o její budoucnosti spekulovat. Spíš mě naplňuje různými otazníky nové vedení KDU-ČSL, zda půjde nalevo či ne. A pokud jde o Stranu zelených, já jsem vždycky tvrdil, že jde o jednorázovou záležitost, stejně jako byla Unie svobody nebo Evropští demokraté. Podle mě tento experiment prostě těmito evropskými volbami končí a uvidíme, zda se najde po příštích volbách nějaký jiný partner, s kterým bychom mohli případně spolupracovat.

A.cz: To může být ale po dnešku těžké, jak se ukázalo. Nestane se to samé, co malým stranám v těchto volbách, třeba nové straně Miroslava Kalouska, se kterou byste po sněmovních volbách rádi spolupracovali?

Nově vznikající strany mají vždy menší šanci uspět na politické scéně, která je už více méně rozdělená. Malé strany, ukázalo se, propadly. Lidé snad už konečně pochopí, že mohou volit buď nalevo nebo napravo. A napravo je pro ně jedinou variantou ODS. Pokud jde o Kalouska, nechci spekulovat. Myslím, že to bude mít hodně těžké.

A.cz: Teď k europarlamentu. Oznámil jste, že ODS jedná o založení nové frakce. Jak vidíte její budoucnost po těchto volbách?

Už v úterý odjíždím do Bruselu jednat, abychom si zajistili, že naši partneři s námi budou chtít spolupracovat.

A.cz: S kým tedy chcete frakci utvořit?

Tři partneři jsou jasní: my, britští konzervativci a polská Právo a spravedlnost. Dohromady to v tuto chvíli vypapá na 55 mandátů. Máme rozjednáno několik stran z pobaltských zemí, Belgie, Portugalska, Dánska, Bulharska a Irska. Nejprve ale musíme zjistit, jaké jsou výsledky těchto stran.

 

Právě se děje

Další zprávy