Zásadní změna v poplatcích nebude. Experti se nedohodli

ph, job, elb
22. 5. 2008 19:25
Bez poplatků budou kojenci a dárci orgánů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Schůzka koaličních expertů k reformě zdravotnictví skončila bez výsledku. Zástupci ODS, zelených a lidovců jednali přes tři hodiny pouze o poplatcích u lékaře.

Ve hře byla varianta ulevit od placení dětem do 18 let a důchodcům. Odborníci a zástupci ministerstva zdravotnictví však shodu nenašli.

"KDU-ČSL a Zelení trvali na svých požadavcích osvobodit od poplatků děti do 18 let a důchodce," řekl po jednání komise Ludvík Hovorka. "ODS však neustoupila a trvala na čistém systému bez výjimek. Neshodli jsme se."

Komise se dohodla pouze na vyloučení z poplatků u dárců orgánů, důchodců, kteří nepobírají důchod a lidí umístění v ústavech na základě rozhodnutí soudu.

Konečné rozhodnutí však zůstane na koaličních špičkách, tzv K9. Ta se ale sejde až poté, co o poplatcích rozhodne příští středu Ústavní soud.

23:25 Chvíle vrcholného soustředění.
23:25 Chvíle vrcholného soustředění. | Foto: Ludvík Hradilek
Nepřehlédněte:
O co jde ve sporu o poplatky u Ústavního soudu?
Sledovali jsme online, jak politici vypovídali o poplatcích před Ústavním soudem

Politická věc

"Nepadla shoda," připustil po jednání také šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. "Ale shodli jsme se na tom, že toto je věcí politického rozhodnutí."

Podle Tluchoře komise tímto svoji práci uzavřela. "Závěry a návrhy předáme K9," říká šéf poslanců ODS. "Tam by také mělo padnout rozhodnutí, zda ulevit od placení i lidem v ústavech sociální péče."

Foto: Ludvík Hradilek
V souvislostech:
Poplatky u lékařů po třech měsících: Češi si zvykli

Nesplněný slib

Lidovci a zelení chtěli značnou část poplatků zrušit, vyjednavači ODS však nakonec přistoupili jen na dvě úpravy. Bezplatně by mohli chodit k lékařům jen dárci orgánů a penzisté, kteří žijí v sociálních ústavech a nedostávají důchod.

Občanští demokraté naopak jednoznačně odmítli osvobodit od poplatků děti.

Komise nejednala o reformních zákonech. K dispozici totiž měla jen tři méně významné, tři zásadní normy (o zdravotních pojišťovnách, o zdravotním pojištění a o univerzitních nemocnicích) však ministerstvo dodá nejdříve koncem příštího týdne.

Zástupci ministerstva zdravotnictví poprvé výslovně připustili, že nesplní nedávný slib a zákony pošlou vládě namísto v červnu až v červenci.

rentgenové oddělení
rentgenové oddělení | Foto: Jan Langer
Čtěte více:
České poplatky u lékaře jsou nejtvrdší v Evropě
 

Právě se děje

Další zprávy