Zadluženou ODS ve volbách sponzorují bohatí kandidáti

Kateřina Eliášová
6. 9. 2010 10:05
ODS tíží dluh, ale kandidáti jsou štědří. Boris Štastný dá na kampaň půl milionu
Mám na to, co bych nepřispěl. Předseda pražské ODS Boris Šťastný dá své straně na kampaň půl milionu korun
Mám na to, co bych nepřispěl. Předseda pražské ODS Boris Šťastný dá své straně na kampaň půl milionu korun | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zadlužené Občanské demokratické straně pomohou s financováním kampaně její majetní kandidáti.

Zatím nejvyšší slíbenou částkou je půl milionu korun, které pražské ODS věnoval například její předseda a pravděpodobný kandidát na primátora za ODS Boris Šťastný.

Jak dále zjistilo Aktuálně.cz, půl miliónu dá své straně také movitý pražský radní a primátorův náměstek Milan Richter. Další náměstek Pavel Klega, jeden ze septetu hlavních lídrů, přidá sto tisíc korun. 

Pražská kasa zeje po sněmovních volbách prázdnotou, centrála je rovněž oslabena a její příspěvek Praze nepokryje náklady celé pražské kampaně. Pražská organizace letos plánuje utratit 20 - 30 milionů korun, nejvíc přitom spoléhá právě na peníze od straníků.

Připomeňme, že ODS je zatím jedinou stranou, která v Praze nezveřejnila svého kandidáta na primátora. Pražská organizace nyní hledá pravý opak toho dosluhujícího, jakéhosi "AntiBéma".

Nejvíc dají podnikatelé

Šťastný a Richter si mohou velkorysý dar dovolit. Šťastný je spolumajitelem firmy na sportovní zboží. "Mám prosperující společnost. Už sice nezasedám v jejích orgánech, ale mám z ní příjem, což mi umožnilo dát tak velké peníze," vysvětlil Šťastný.

Richterova rodina zase vlastní módní salon, on sám navíc podniká. "Vnímám to jako samozřejmost, že podpořím maximálním možným způsobem ODS před volbami," vysvětluje velkorysost radní, který si podle svého majetkového přiznání vydělal během let 2006 - 2008 11 milionů korun.

Tak velké dary přitom nejsou ve straně obvyklé. Třeba současný europoslanec Evžen Tošenovský dal loni ODS dvě stě tisíc korun, šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř "jen" padesát tisíc, ukázala výroční zpráva strany. Straníci loni do kasy přispěli celkem šestnácti a půl miliony korun.

ODS vyčerpaly předčasné volby

Peníze se občanským demokratům rozkutálely po letošní sněmovní kampani, která se dělala vlastně hned dvakrát. Jen ODS kvůli zrušeným předčasným volbám přišla celkem o 170 milionů. Na příspěvky od svých členů spoléhá teď i ČSSD, i ona přiznala, že jí letos výrazně pomohou.

"Dary jsou absolutně dobrovolné," odpověděl Boris Šťastný na otázku, zda je povinností kandidátů přispívat nad rámec stranických příspěvků. „Kampaň platíme z větší části právě z těchto zdrojů, příspěvky jsou v jednotlivých oblastech různé, od dvou set po dva tisíce korun ročně," vysvětlil Šťastný.

Dary kandidátů jsou pak dalším příjmem stranické kasy.

Sto tisíc je připraven do kampaně vložit radní Pavel Klega, lídr kandidátky v sedmém volebním obvodě Prahy, stejně jako jeho kolega z rady a kandidát do zastupitelstva Radovan Steiner. Ten zatím přesnou výši daru nespecifikoval.

"V parlamentních volbách jsem dala ODS dvě stě tisíc korun. A v těchto určitě přispěji sumou podle potřeby," řekla Aktuálně.cz dvojka kandidátky v pátém volebním obvodě a členka výkonné rady strany Alexandra Udženija.

"Můžeme si vybrat, zda dar poskytneme konkrétní oblasti nebo regionu," upřesnil Klega.

Bém pomůže radou

Naopak lídr kandidátky v prvním volebním obvodě, nestraník Jan Kalousek nepočítá s tím, že by do kampaně vložil své peníze. "Platím si telefon, straně pomohu spíše svým intelektem," řekl Aktuálně.cz Kalousek. 

Extra peníze nebude letos do kampaně vkládat ani dosluhující primátor Pavel Bém, který už letos nebude kandidovat do orgánů města. "Od dosluhujícího, nikoliv kandidujícího primátora je možné očekávat spíše standartní výši stranického příspěvku," napsal v SMS zprávě Bém.

Straně je naopak ochoten finančně pomoci politický stratég a šedá eminence pražské ODS Tomáš Hrdlička. "Vážně o tom uvažuji, připadá mi to správné, přestože nikam po dvanácti letech nekandiduji a jsem už pouze v politických orgánech," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy