Vybírali jste premiéra: 4. díl

16. 3. 2006 15:00
Praha - Petr Hannig byl dalším z 16 stranických lídrů, kteří se v březnu a dubnu účastní v deníku Aktuálně.cz on-line rozhovorů se čtenáři.

Pravidla on-line rozhovorů s politiky a celé čtenářské ankety "Vyberte si svého premiéra" najdete ZDE.

Petr Hannig, který je známý hlavně jako producent a skladatel, povede do voleb Stranu zdravého rozumu.

Ta by chtěla být "budoucností pro každého, komu už to tady všechno leze na nervy," jak se píše na stránkách SZR. Program strany nazvaný Tucet zdravého rozumu je ale jenom hodně stručný.

Infobox

  • narodil se 20. ledna 1946
  • roku 1964 maturuje v oboru umělecký kovář
  • 1965 začíná studium varhanní hry, kompozice a dirigování na konzervatoři
  • v 60. letech zakládá a vede skupinu Pastýři
  • v letech 1968-69 žije v Londýně
  • v září 1969 se vrací do ČSSR, aby se živil hudbou
  • skládá pro Petru Černockou, Janu Kratochvílovou a Lenku Kořínkovou
  • objevuje pro populární hudbu Lucii Bílou, Jakuba Smolíka či Zdeňka Izera
  • od roku 2002 je předsedou Strany zdravého rozumu

Požaduje se v něm například přímá volba prezidenta a zrušení Senátu, možnost odvolat politiky či rozhodování pomocí referenda. Zástupci Strany zdravého rozumu hodlají také zrušit ustanovení zákona o nepřiměřené obraně. Zločinec podle nich musí počítat s jakoukoliv odezvou od napadeného. Zaměřit se chtějí také na ochranu českého kulturního dědictví či zemědělské půdy.

Kdyby se dostali k moci, tak by zrušili povinnou minimální daň pro živnostníky a snížíli nezaměstnanost.

Strana zdravého rozumu vznikla v roce 2002 a v parlamentních volbách tehdy získala kolem deseti tisíc hlasů.

O dva roky později při volbách do Evropského parlamentu sestavila kandidátky ve všech krajích. Stačilo to však jenom na zisk 0,26 procenta hlasů.

Lídr strany Petr Hannig, který skládal písně pro Janu Kratochvílovou, Lenku Kořínkovou a objevil pro popmusic Lucii Bílou, říká, že v budoucnosti nechce žádné ústavní funkce. Chce prý pouze objevovat nové schopné odborníky pro vedení státu, tak jako se mu to dařilo u hudebních hvězd.

Hannig odpovídal i na spekulace týkající se jeho spolupráce s předlistopadovými komunisty. "V KSČ jsem nikdy nebyl. I když mne lákali nesčetněkrát, ubránil jsem se. Teď se zdá, že jsem asi udělal chybu, protože bývalí členové KSČ odhodili legitimace a jsou zahnízděni ve všech médiích včetně ČT," řekl například v rozhovoru.

Odpovědi na tuto i další otázky čtěte ZDE:

Odpovězeno: 16. 03. | 13:10Autor: Josef Weisz

Otázka: Co udělá Vaše strana pro malé a střední podnikatele, kteří jsou v dnešní době diskriminováni ze strany státu jak daňovými zákony, tak i stimulačním programem?

Petr Hannig: V první řadě zruší povinnost platit minimální daň, protože ta přímo ničí ty, kteří nechtějí být závislí na státu a chtějí sami být zodpovědní sami za sebe. Vždyť je přece i pro stát lepší neplatit za tyto lidi sociální a jiné dávky. Chceme zrušit povinnost zavedení registračních pokladen a samozřejmě zcela likvidační zákon, který nutí i malé podnikatele platit za své zaměstnance prvních 14 dní nemocenskou. Výsledek bude, že se zvýší nezaměstnatnost. Takže všechny tyto pro živnostníky likvidační prostředky chceme zrušit. Poslanci, kteří tyto povinnosti pro živnostníky uzákonili, asi v životě nedělali nic jiného, než seděli za poslaneckými lavicemi. Jinak by to vůbec nemohli navrhovat.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:11Autor: Karel Svoboda

Otázka: Není flustrující být předsedou tak zbytečné strany, která stejně nikdy nemá šanci dostat v jakýchkoliv volbách víc hlasů než několik promile?

Petr Hannig: Snad je vám známý biblický příběh o Davidu a Goliáši. Někdy i ten malý může zvítězit nad tím velkým, pokud své věci věří. Anebo jste snad zastánce těch velikých, zavedených a nezbytečných stran, které v parlamentu ukazují už 17 let a jedna z nich dokonce už 58 let, co umí. Pokud je tomu tak, tak vás asi nepřesvědčím a volte si ty nezbytečné dále a potom na ně nadávejte.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:12Autor: pepan

Otázka: Co udela Vase strana s dani dedicskou a darovaci,ktere jsou jasnou kradezi statu,protoze vsechno uz zdanene bylo? Proc to na Slovensku jde?

Petr Hannig: V první řadě chceme zcela změnit systém spojený s dědictvím. Chceme, aby měla přednost psaná závěť před děděním ze zákona, které vlastně pochází ještě z doby Marie Terezie, kdy byly zcela jiné rodinné a společenské konstelace. Máme také vypracovaný institut blízké osoby, kdyby byl v občanském průkazu uveden člověk, který je blízký - ať už je to žena, muž, sestra, bratr - který by měl právo rozhodovat v případě vážné nemoci spojené s bezvědomím za pacienta. Samozřejmě chceme zrušit dědickou i darovací daň, neboť se fakticky jedná o dvojí zdanění.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:16Autor: Karel Svoboda

Otázka: Jistě máte, v případě úspěchu ve volbách, připravený seznam lidí, kteří by mohli zaujmout významné státní posty. Můžete prosím nastínit jaká konkrétní jména máte např. na posty premiér, ministr obrany, ministr financí, ministr práce, předseda poslanecké sněmovny? Odpovězte prosím konkrétně.

Petr Hannig: Pokud uspějeme, chceme být v parlamentu jako hlídací pes, který bude kontrolovat, aby zákony nebyly účelově připravovány pro tuneláře, ale pro normální lidi. Budeme se také snažit pracovat na zprůhlednění zákonů jako takových, aby se v nich vyznal průmněrně vzdělaný člověk a nepotřeboval k jejich vysvětlování hordu právníků. Nechceme žádné vládní funkce kromě práce ve výborech, které připravují zákony.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:17Autor: Simcha

Otázka: Co máte prosím na nohou? Nejsou to náhodou neposlušné tenisky??
Děkuji za odpověď.

Petr Hannig: Ano, na nohou mám neposlušné tenisky, vedle mne sedí citrónová holka a na debatu se dívá dívka z heřmánkové návsi a nevím proč se na to ptáte, když už celá škola o tom ví.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:18Autor: kama

Otázka: Jak zaručíte, že členové vaší strany, včetně vás jakožto předsedy, skutečně zdravý rozum mají a užívají ho?

Petr Hannig: Jeden druhého kontrolujeme. A pokud někdo vyřkne nerozumnou věc, druhý ho zkoriguje.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:21Autor: Karel Svoboda

Otázka: Nemyslíte, že včera schválený ultralevicový zákon o registrovaném partnerství je diskriminační z důvodu sexuální orientace, když určuje, že registrovanými partnery se mohou stát pouze osoby stejného pohlaví?

Petr Hannig: Ano, myslím. Už předcházející odpovědi jsem psal, že SZR má vypracovaný institut blízké osoby. Když třeba celý život vedle sebe žijí žena a muž, kteří nejsou oddáni, tak by měli mít stejná práva jako mají od včerejška homosexuálové. I tento bod našeho programu se budeme snažit prosadit, pokud nám dáte své hlasy. Samozřejmě s kombinací se změnou dědického zákona.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:23Autor: Martin Wagner

Otázka: Dobrý den, plánujte natočit nové autorské CD?

Petr Hannig: Vydal jsem před nedávnem autorské CD "Přivětivý pán", bohužel v médiích a propagování hudby panuje stejná atmosféra jako v poředu Václav Moravec speciál. Můžou jenom ti vyvolení.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:26Autor: Žán Maré

Otázka: I když Vás vůbec neznám ani (naštěsté) Vaší stranu, pochybuji že vůbec nějaký rozum máte. Natož zdravý.

Petr Hannig: Proč? Proč říkáte naštěstí? Kritériem rozumu je práce, kterou za sebou člověk zanechá a kritériem zdravého rozumu úspěšná práce.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:27Autor: Karel Svoboda

Otázka: Co byste udělal jako první věc poté, kdyby ve volbách zvítězila a v parlamentu získala ústavní většinu koalice KSČSSD?

Petr Hannig: Jak už jsem napsal, z poslaneckých lavic bychom se snažili brzdit jejich tvořivost.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:28Autor: franta

Otázka: Pane Hannigu vy se skutečně domníváte že je v politice možné uspět se zdravým rozumem ?

Petr Hannig: Rozhodně. Tak jako v životě. I když se v průběhu boje nezdá, že by zdravý rozum mohl zvítězit, když člověk vydrží a nevzdává se, výsledky se dostaví. Věřte mi, mám s tím životní zkušenost.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:32Autor: silvia

Otázka: Pane Hannig,chci vědět Váš názor na problematiku československých důchodů, kde čeští občané jsou okrádány vlastním státem. Tito důchodci třeba ani nikdy nepřekročili českou republiku směrem na Slovenskou stranu a přesto pobírají slovenský důchod.Děkuji

Petr Hannig: To je ostudná věc novodobých dějin českého státu. Tito lidé naplňovali masarykovskou myšlenku bratrských národů, aby za to dnes dostávali důchody, které ani nedosahují životního minima. Přece mladý voják, který byl poslán sloužit na Slovensko si logicky vzal za ženu Slovenku. Nikdo z nich nemohl vědět, že se jednou republika rozdělí. Ti lidé si platili v plné výši sociální pojištění, aby dnes zjistili, že je stát okrádá na základních lidských právech. Protože se naše strana snaží zastávat těch, kterým bylo ukřivděno, známe tuto problematiku detailně. Tito lidé už vyhráli třikrát ústavní soud a přesto byla jejich věc zametena pod koberec. A svých důchodů se nedočkali.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:35Autor: neuniknes

Otázka: Co hodla vase strana udelat na podporu ekologie??Vidite,ze i takova strana jako je strana zelenych se zacina pomalu tlacit mezi nase spicky a bere preference CSSD.Ma otazka co chcete delat na podporu zemedelcum??

Petr Hannig: Máme perfektně vypracovaný ekologický program, neboť jsme v posledních dnech navázali spojení s neziskovými organizacemi, které se touto problematikou zabývají ještě hlouběji než Strana zelených. Budou na předních místech naší kandidátky tak, aby mohli ovlivňovat tvorbu zákonů.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:36Autor: Vladimír

Otázka: Dobrý den.
Jaký máte názor na patenty. Dnes se jeví že patentů využívají akorát velké firmy. Osobně se domnívám že by bylo dobré zrušit kompletně patenty i s tím vědomím že bude docházet ke kopírování technických děl ale zvíší se tak inovace...

Petr Hannig: Důležitou charakteristikou politika by mělo být i to, že někdy zcela upřímně řekne: nevím.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:39Autor: Zdeněk

Otázka: Proč jste úmyslně porušoval pravidla diskuse v pořadu Otázky Václava Moravce speciál?

Petr Hannig: Aby jste se i vy dozvěděl, že existujeme. Tato pravidla jsou naprosto diskriminační, protiústavní a proti zákonu o ČT z roku 1991. Tento pořad je koncipován podle zákona o sdělovacích prostředcích, který se týká soukromých médií. Veřejnoprávná média mají povinnost v předvolební době dávat prostor kandidujícím subjektům rovnoměrně, jak je zřejmé ze zákona o ČT z roku 1991. Pokud některá z těch stran, které jsou tímto pořadem diskriminovány uspěje, určitě bude mít možnost ex post zhodnotit práci zodpovědných činitelů, kteří tento pořad v rozporu s ústavou připravili. Jen tak namátkou. Členem rady ČT je kandidát za stranu zelených Petr Uhl, pokud to nevíte.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:41Autor: WILI

Otázka: Byl jste členem KSČ ?

Petr Hannig: Ne. I když mne lákali nesčetněkrát, ubránil jsem se. Teď se zdá, že jsem asi udělal chybu, protože bývalí členové KSČ odhodili legitimace a jsou zahnízděni ve všech médiích včetně ČT. Viz odpověď níže.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:42Autor: Michael Mortimer

Otázka: Myslím si, že slibovat umíte všichni ale buďte sami k sobě upřímný - budeme si muset leccost upřít. My na nemáme. Musíme vybrat tolik, co stačily rozfofrovat vlády od roku 1948 do součastnosti

Petr Hannig: My na to také nemáme. Strana zdravého rozumu nemá žádné prostředky na to, aby si ji mohli prohlédnout na billboardech apod. Máme jenom zdravý rozum a doufáme, že většina našich lidí ho má také a podle toho budou volit.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:49Autor: Jiří Mašek

Otázka: Dobrý den, jak se vaše strana staví k romské otázce? Schvalujete i vy štědrý sociální systém, který Romy nenutí se vyvíjet intelektuálně i sociálně?

Petr Hannig: Jak možná víte, vyrůstal jsem celé dětství v té slavné Matiční ulici v Ústí na Labem Krásném Březně. Čtvrť pod drahou byla před válkou českou enklávou v převážně německy mluvícím městě. Přesto se čeština udržela i přes válečná léta. Za mého dětství žili ve čtvrti pod drahou také romové a v té době, protože nedostávali žádné speciální podpory, dokonce spolužačka Džurbanová (pamatuji si jméno) byla nejlepší ve třídě. Systém, kdy úřady koncentrují romskou populaci na jednom místě, je nesprávný a pro obě strany (pro většinovou i romskou komunitu) zhoubný. Za celá léta se řešení romské otázky bralo za špatný konec. Je potřeba vycházet z romské mentality (talent pro hudbu, tanec, apod). Je potřeba podporovat adresně ty, kteří by mohli být romské komunitě vzorem.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:50Autor: pepan

Otázka: Jak se posuzujete zatajovani mladistvych delikventu pred sirokou verejnosti.Co by se melo zmenit?

Petr Hannig: Samozřejmě se musí změnit současný zákon. Každý by měl právo vidět do tváří vrahů bez ohledu na jejich věk.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:55Autor: Honza

Otázka: Pane Hanigu,znáte staré známé "Ševče drž se svého kopyta?"

Petr Hannig: To dělám. Za minulého režimu bylo jediným politikem boj o místa ve zlatém slavíku. Chtělo to nejenom krásné hlasy, ale i účinnou strategii, managing a vybudování image. Dá se říct že ve všem tom jsem byl úspěšný, když jsem svůj um, který jsem vystudoval v šoubyznysu ve Velké Británii, uplatnil. To všechno - to znamená budování image, strategie, managing - se dnes používá v politice. A musím vám říci, že jsem dlouho hledal člověka, kterého bych mohl svým umem prosadit i v politice. V minulých dnech jsem ho našel.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:56Autor: Michal Ulman

Otázka: Co uděláte, když vyhrajete volby?

Petr Hannig: Je vidět, že optimisté v našem národě ještě nevymřeli. Budeme realizovat náš program zdravého rozumu. Naším heslem je totiž rozum a cit. Seznamte se s ním už teď na www.szr.cz.

Odpovězeno: 16. 03. | 13:57Autor: Učitel dějepisu

Otázka: Jak se díváte na cenzuru, politickou korektnost, a vnucování/ochraňování určitých názorů pod hrozbou uvěznění? Mám na mysli teď např. uvěznění historika Davida Irvinga, který je vězněn za své názory či zakázaný web www.vzdelavaci-institut.com , který umožňuje stahovat zakázané knihy a publikace. Děkuji

Petr Hannig: Jsme pro absolutní svobodu slova bez přívlastků.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:02Autor: Marek

Otázka: Jak se divate na rozhazovani penez v poslednim tazeni vladni garnitury?

Petr Hannig: Nechci mluvit za každou cenu o všem. Co mne však velice trápí, je to, že lékaři mají za povinnost hlídat omezení. Z ministerstva zdravotnictví vyšel předpis pro pojišťovny, aby hlídaly výdaje. Takže lékaři, když třeba vyčerpají kvótu v květnu, tak by už neměli brát další pacienty. Takže lékařům je na jejich záda naložena zátež sledovat vývoj v objemu pacientů, mají s tím hromadu papírování a místo, aby se soustředili na léčení, tak se musejí potýkat s byrokratickým šimlem. Možná, že toto mé vysvětlení je příliš povrchní, ale zeptejte se svého lékaře s čím se potýká. Za naši stranu by nám to lépe vysvětlil náš odborník na zdravotnictví.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:04Autor: Petr

Otázka: Co byste poradil voličovi, který vidí na současné politické scéně ODS jako nejmenší zlo a proto ho chce volit i když ví, že například vaši stranu by tam viděl mnohem radši - ovšem pokud dá hlas vám (vy se do parlamentu nedostanete) = zvýší šance na vítězství KSČČSSD? Koho volit?

Petr Hannig: Teď vám poradím, to co mi říkal můj profesor sklady na akademii. Komponuj srdcem a ne rozumem. A ono to vždycky dobře vyšlo. Hlasujte i v tomto případě srdcem.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:05Autor: Karel Svoboda

Otázka: Má vaše strana nějakého vlastního kandidáta na prezidenta v prezidentských volbách 2008 nebo je spokojena s tím, jak si v nejvyšší ústavní funkci vede Václav Klaus?

Petr Hannig: Do roku 2008 máme ještě dva roky. Já praktikuji životní filosofii, že člověk má žít přítomností a ne minulostí a budoucností. Počkejme si dva roky.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:08Autor: Doplnění

Otázka:

Petr Hannig: Teď mne napadlo. Na prezidentu Klasovi se mi líbí forma. S obsahem někdy nesouhlasím, například to, že podepsal zákon, který vyřadil malé akcionáře ze hry.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:11Autor: Aleš

Otázka: Jak se stavíte k financování politických stran státem? Usiloval byste o změnu tohoto systému?

Petr Hannig: My jsme zatím od státu nedostali ani korunu. Všechno to jde z našich kapes, takže ani nevím, jak to funguje.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:13Autor: rob ert

Otázka: Jak byste chtěl zařídit stejný prostor ve veřejnoprávní televizi pro všechny kandidující politické strany, když jich je kolem 30ti a navíc má většina "nezávislých" podobný program, dá-li se mluvit o programu. Myslíte, že by bylo schůdné, aby například ČT2 vysílala každý večer debatu krajských lídrů?

Petr Hannig: Demokracie je většinou těžká. Takové myšlení, které mi tady nastiňujete, že třicet je moc, už vyřešili komunisti. Nařídili pouze jednu plus tři v Národní frontě.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:13Autor: Milan

Otázka: Co je to zdravy rozum v politice?

Petr Hannig: Opět odkazuji na naše stránky www.szr.cz.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:16Autor: Neuniknes

Otázka: Podporuje vase strana tzv.Bio paliva a jine aleternativy pro zemedelce??Napr.Repka olejka,ktera se u nas pestuje a to s nadbytkem se vetsinou prodava do zahranici na Biopaliva a jine zpracovani.Proc u nas nejde podporit zemedelce ,aby se jim vyplatilo pectovat neco pro nas stat a ne podporovat cizi?

Petr Hannig: Naše strana má svůj zemědělský program, který dává rovné šance i pro malé farmáře. Systém dotací je v současné době tak složitý, že je nutné jej zjednodušit, tak aby na ně dosáhli i ti malí. Škoda, že tu u toho počítače nemůže být víc lidí, já sám mnohé detaily neumím vysvětlit. Prosím napište ještě svou otázku do rubriky Napište nám na www.szr.cz.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:18Autor: frydolin

Otázka: Proč jste tak skeptičtí k EU? Já myslím, že EU je ohromný potenciál.

Petr Hannig: Nejsme skeptičtí k EU, ale k praxi, která vede k formalismu. Zkusili jste někdy žádat o dotace z EU? Proti tomu jsme - proti komplikovanosti, byrokracii. Protože dnes dosáhnou na EU dotace pouze "specialisté".

Odpovězeno: 16. 03. | 14:18Autor: jirkaP

Otázka: A opravdu chcete byt premierem?

Petr Hannig: Ne.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:20Autor: volič rozumné strany

Otázka: Pane Hannigu, prosím nezneužívejte rozum v názvu své strany. Každému rozumně uvažujícímu občanu musí být jasné, že Vaše komunistická politika antiEU je nejen nerozumná, ale i zničující.

Petr Hannig: Co je na naší politice proboha komunistické? My nejsme proti EU, už jsem to vysvětlil v předcházející odpovědi.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:22Autor: Aleš

Otázka: Preferujete poměrný nebo většinový volební systém a proč?

Petr Hannig: Preferuji poměrný systém dovedený do důsledků. Žádný hlas by neměl propadnout jiné straně a i kdyby strana získala pouze jednoho poslance, měl by v parlamentu být. Jsme pro zrušení 5% klauzule. Jsou státy, kde tento náš navrhovaný systém funguje velmi dobře.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:29Autor: Michael Mortimer

Otázka: Pane Hannig, myslíte si, že se dostanete do poslanecké sněmovny? Jaké jsou vaše šance? Máte nějaké opatření proti zadlužování ČR?

Petr Hannig: Co se šancí týká. Narodil jsem se ve znamení kozoroha. Kozoroh pracuje, neohlíží se po cíli a většinou k cíli dojde. Důležitá je práce.
Co týče zadlužování ČR. Celý hospodářský systém je u nás nastaven tak, že se hrozně plýtvá. Například ve stavebnictví 80% největších zakázek získává pět největších firem, které ani fakticky ty práce nevykonávají. Pouze si v podstatě berou provizi za získanou zakázku. A tak je to u nás ve všem. Nejvíc odplývají peníze do nevýrobní sféry. To je dáno tím, že všechny vlády, které jsme za 16 let měliw, preferovaly vždy ty velké proti těm malým (ten velký dá větší provizi). Ve Velké Británii už přišli na to, že hospodářství ozdravují malé firmy. Také při vypuknutí krize je nebezpečí rozloženo na větší prostor. Představte si, že skončí boom s prodejem automobilů. Jak asi dopadne naše hospodářství? Náš recept na zadlužování je podporovat malé podnikatele, protože každý z nich si lépe hlídá svůj rozpočet než veliký kolos (viz Enron v USA). Stát by se měl chovat jako rodina a nevyhazovat na úkor budoucích generací.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:32Autor: beagle.eda

Otázka: Jste duchem pravicově či levicově založen? Pokud doprava, není Vám líto, že budou komunisté s ČSSD ve vládě a že by vaši potencionální voliči mohli pomoci pravici?
Děkuji za odpověď, přeji hezký den

Petr Hannig: Já sám jsem pravicově založen, protože jsem se ke svým úspěchům musel dopracovat sám. Pocházím z chudé rodiny. Mám však sociální cit, právě proto, že pocházím z chudé rodiny. Vy sám cítíte nějaký rozdíl mezi výsledky vlády ODS do roku 1998 a ČSSD do nynějška? Já si myslím, že je třeba volit nové programy. Už by bylo na čase skončit s blbou náladou.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:37Autor: Soňa

Otázka: Prosazujete změnu dědičského zákona?Můžete to posat do detailu?

Petr Hannig: Dnes, i když napíšete závěť, kterou odkážete určitý majetek nějaké blízké osobě, stejně se může stát, že ta blízká osoba nedostane z vašeho majetku vůbec nic. Skutečně kuriozní případ nastal, když byly jednomu muži proti jeho vůli "ukradeny" spermie, narodily se dvojčata. Ten člověk nemá k těmto svým potomkům absolutně žádný vztah, budou však dědit celý jeho majetek, protože jsou to formálně jeho děti. A není sám. Tak je potřeba, aby dědický zákon reagoval na vývoj i v této oblasti. Pokud chcete do detailů náš návrh dědického zákona, opět odkazuji na rubriku Napište nám na www.szr.cz, kde formulujte svoji otázku. Zde na detaily není prostor.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:39Autor: Jindřich

Otázka: Dobrý den, jak se stavíte k platům hasičů? Pořád se jen mluví o tom, že se jim dorovnají s policií, pak se musí oběma zvýšit... Většina lidí si neuvědomuje co všechno musí hasič zvládat, co je jeho práce. Myslíte si, že jsou v současné době složky IZS dobře ohodnoceny?? Děkuji za odpověď.

Petr Hannig: Ležel jsem v nemocnici s jedním zasloužilým hasičem, který mi vyprávěl o velice těžké a nebezpečné práci, kterou tito lidé vykonávají. Rozhodně by měli být odhodnoceni lépe.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:39Autor: Václav Wenig

Otázka: Pane Hannigu, nejste můj favorit a jen těžko si dovedu představit, že byste se jím mohl někdy stát. Na druhou stranu musím přiznat, že v parlamentu už byly různé existence a Vy byste mohl tuto směsici ještě zpestřit. A teď otázku: kolik stran, by podle Vás, mělo být v parlamentu ČR

Petr Hannig: Tolik, kolik bude zvoleno.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:43Autor: Honza

Otázka: Co uděláte, až bude se zase někde setkají technaři.

Petr Hannig: Domluvím se s majiteli pozemků, okolních usedlostí a všech, kterých se budou obtíže s touto akcí spojené týkat a pokud budou souhlasit s akcí, bude povolena, pokud ne, bude se muset hledat jiné místo. Například bývalý vojenský prostor.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:48Autor: Jaroslav Mrázek

Otázka: Dobrý den. Jakým způsobem budete přesvědčovat občany, aby volili právě vás? A kolik peněz dostávají strany na volební kampaň od státu? Děkuji vřele...
(Mimochodem, pozitivně mne překvapilo, že dokážete přiznat neznalost a ne se vykrucovat:)

Petr Hannig: Budeme za nimi jezdit malým autem s plošinou, která bude jako pódium. Nebudeme vylepovat plakáty, přijedeme do obce, pozveme lidi na besedu, tak jak tomu bylo třeba před sto lety. Benzín si budeme platit sami. Od státu nemáme ani korunu.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:48Autor: Jaroslav Mrázek

Otázka: Mohu Vás o něco požádat? Až potkáte velectěného pana ministra zdravotnictví, dal byste mu laskavě za všechny spokejené obyvatele židlí po hubě? Díky moc.

Petr Hannig: Budu ho od vás pozdravovat.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:50Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jakými prostředky chcete snížit nezaměstnanost. Děkuji

Petr Hannig: Podporou malého podnikatelského stavu, zrušením minimální daně, registračních pokladen a povinnosti platit prvních čtrnáct dní nemocenskou a liberalizací pracovního trhu.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:53Autor: Lucie

Otázka: Připravujete nějaké výhody pro studenty nebo absolventy škol? A co mladé rodiny - budete pro ně mít nějaké výhody?

Petr Hannig: Tak jako chceme chránit zákonem zaměstnance v předdůchodovém věku, aby nebyli propouštěni (dotacemi), tak chceme pomoci mladým lidem po absolvování studia, aby nemuseli na podporu opět dotacemi podnikatelům, kteří je zaměstnají. Peníze získáme přísným antikorupčním programem (odtékají tam miliardy) a omezením rozpočtu na armádu.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:53Autor: Neuniknes

Otázka: Pane Hannig,muzete nam prozradit jmeno vaseho vyvoleneho??

Petr Hannig: Prozradím 5. dubna.

Odpovězeno: 16. 03. | 14:55Autor: Marion Marinov ([email protected])

Otázka: Dobrý den,
pane Hannig

Dvě otázky:
1) Hodláte omezit imunitu poslanců a soudců ?
3) Hodláte prosazovat osobní odpovědnost úřednika za chybné rozhodnutí(třeba i možnost finančních pokut a propuštění)? Jsou to pracovníci, kteří jsou placeni z našich daní, a měli by skutečně sloužit lidu.

Petr Hannig: Stoprocentně. To na co, jste se ptal, převraťte do první osoby množného čísla, např.: hodláme...

Odpovězeno: 16. 03. | 14:59Autor: Jarda

Otázka: Šel byste s některou z nynějších parlamentních stran do koalice?

Petr Hannig: Už jsem odpověděl níže. Chceme být hlídacím psem při tvorbě zákonů. Můžeme a rádi podpoříme rozumné zákony z dílen jiných stran. Do koalice se žádnou ze současných parlametních stran nepůjdem. Chceme si zachovat čisté ruce a hlavu. V koalici bychom museli přistupovat na kompromisy a byli bychom podepsáni pod něčím, s čím nesouhlasíme.

Odpovězeno: 16. 03. | 15:02Autor: Lada z Ostravy

Otázka: Co myslíte. Jsou v politice stanovená providla, jako tomu je v hudbě. Hrajete raděli v mol nebo dur? (myslím v politice)

Petr Hannig: Život mám rád, když probíhá v dur. Skládám rád v moll a poslouchám rád lidové písně v dur, to jsou ty z Čech i v moll, to jsou ty z Moravy.

Protože už se blíží konec možnosti odpovědět na vaše dotazy, nevyvlékám se z nich, pošlete mi je do rubriky Napište nám na www.szr.cz. Odpovím každému.

 

Právě se děje

Další zprávy