Volby by teď vyhrála ODS, zelení atakují pět procent

Domácí Domácí
8. 12. 2009 15:31
Podle průzkumu agentury Median by ODS získala o necelých 2,5% hlasů více než ČSSD
ODS by podle výsledků průzkumu vyhrála listopadové volby
ODS by podle výsledků průzkumu vyhrála listopadové volby | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud by se v listopadu konaly volby, vítěznou politickou stranou by se stala ODS.

Po měsíci tedy na pomyslném trůnu vystřídala ČSSD. Alespoň podle posledního průzkumu agentury Median.

Ten probíhal během téměř celého listopadu, kdy náhodným adresním výběrem byl získán vzorek 1323 respondentů starších 18 let.

Podle výsledků by se voleb do Poslanecké sněmovny zúčastnilo 63 % oprávněných voličů. Takový výsledek je zhruba o 2 % nižší v porovnání s volbami v červnu 2006. Pětiprocentní hranici, které je nutno pro vstup do PSP CR dosáhnout, by v listopadu pravděpodobně překročilo pět politických stran.

Nejsilnější strana ODS získala výsledek 29,5 %. Druhá ČSSD dosáhla 27 % a meziměsíčně tak ztratila 2,5 %. ODS zaznamenala nárůst preferencí o necelé 1 %. Rozdíl mezi nejsilnějšími stranami je nyní necelé 2,5 %, ve prospěch ODS.

KSČM v listopadu zaznamenala 14% podporu voličů, což je meziměsíčně o zhruba 1,5 % lepší výsledek. TOP 09 zaznamenala 9% podporu voličů a její preference klesly o více jak 3 %, což je nejvýraznější pád měsíce.

KDU-ČSL by v listopadu volil stejný počat voličů jako o měsíc před tím, tedy 5,5 %. Zajímavý nárůst sympatií zaznamenala Strana zelených, která se ocitla těsně pod pětiprocentní hranicí.

U obou posledních stran však může hrát významnou roli statistická chyba, která v jejich případě činí až dvě procenta, u velkých může dosáhnout až procent čtyř.

Foto: Median

 

Právě se děje

Další zprávy