Volbám nic nebrání. Poslanci chtějí své židle zpět

Eva Benešová
20. 4. 2009 8:06
Předčasné volby ve sněmovně zřejmě projdou, poslanci se chtějí dostat znovu na kandidátky
Volbám v říjmu už zřejmě nic nebrání. Poslanci chějí na kandidátky, aby se mohli do sněmovny vrátit
Volbám v říjmu už zřejmě nic nebrání. Poslanci chějí na kandidátky, aby se mohli do sněmovny vrátit | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zákon o uspořádání předčasných voleb má v dolní parlamentní komoře velkou šanci na úspěch.

Hlavním důvodem je zřejmě to, že poslanci chtějí do sněmovny i na další čtyři roky. Pokud by totiž ruku pro zákon nezvedli, jejich kolegové by je nemuseli nominovat, nebo jim kandidaturu schválit.

"Bude to taková vzájemná pojistka. Strany jim zase za hlasování nabídnou volitelná místa na kandidátkách," poznamenal politolog Petr Just.

ČSSD: Volte poslance

Například vedení ČSSD už doporučilo regionálním organizacím, které nominují kandidáty, aby upřednostnili současné poslance.

Předčasné volby by měly podle návrhu proběhnout 9. a 10. října, díky ústavnímu zákonu, který musí být přijatý nejméně 120 hlasy poslanců a třemi pětinami hlasů v senátu.

Ostře se proti zákonu postavili lidovci, kteří tvrdí, že není v souladu s ústavou. Proti jsou i komunisté.

Ke schválení ve sněmovně bude stačit, pokud bude pro většina poslanců ODS a ČSSD. Dohromady dají tyto dvě partaje 149 hlasů. Proti by tak muselo být nejméně 30 poslanců, aby zákon neprošel.

S kritikou vystoupil zatím pouze pražský poslanec za ODS František Laudát. "Toto řešení je nešťastné. Mělo by se jet podle ústavy. Nejsem pro zkracování volebního období," řekl Laudát. Jak bude hlasovat, prý zatím není rozhodnutý.

Na vzpouru v pražské ODS to ale zatím nevypadá. Většina poslanců hlavního města tvrdí, že návrh podpoří. "Na klubu jsme o tom hovořili a nikdo proti nebyl. Myslím, že jsou to, jak říká pan profesor, takové zlé větičky," reagoval bývalý předseda pražského regionu a poslanec Jan Bürgermeister.

Ušlý plat? Statisíce

Poslanci se zkrácením volebního období připraví zhruba o osm výplat. U průměrného poslance by mělo jít přibližně o 800 tisíc korun. Ačkoliv základní hrubý poslanecký plat je 61 400 korun, další peníze dostávají za členství ve výborech a komisích, k platu se pak připočítává ještě mnoho nezdanitelných náhrad.

Příspěvky na reprezentaci, stravu a dopravu se pohybují od 24 tisíc do 43 tisíc korun. Významně ušetří například i na bydlení, pronájmu a vybavení kanceláří nebo cestovném. Výše těchto náhrad se pohybuje přibližně od 30 do 50 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy