Vnitro: Zeman a Bobošíková mají problém s účtem

Domácí Domácí
14. 11. 2012 15:21
Dvojice dostala k opravě kandidátní listiny kvůli chybějícím údajům o účtech
Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jana Bobošíková
Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jana Bobošíková | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Odbor všeobecné správy ministerstva vnitra vyzval ve středu Miloše Zemana, Janu Bobošíkovou či Jana Fischera k odstranění závad na kandidátní listině k přímé volbě prezidenta.

Fischer musí opravit pouze formální chyby ve jménech dvou členů volebního výboru. Větší problém však mají Miloš Zeman a Jana Bobošíková.

Kromě chybně uvedeného trvalého bydliště se vnitru nezdá ani Zemanův volební účet. Bobošíková ke kandidátní listině dokonce ani nepřiložila potvrzení o zřízení volebního účtu včetně bankovního spojení a údajů o finančních prostředcích převedených na tento účet.

Odbor rovněž upozornil osm neparlamentních kandidátů, že neodevzdali dostatečný počet hlasů, a přesto se registrovali. Šanci projít do prezidentské volby tudíž nemají.

Petiční archy s podpisy již doplňovat nelze, pouze kandidátní listiny. Ty musí Zeman, Fischer a Bobošíková opravit nejpozději do 50 dnů před prezidentskou volbou, tedy do 22. listopadu 2012 do 16 hodin.

Na dotaz Aktuálně.cz, proč předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková nepřiložila  ke své kandidátní listině potřebné náležitosti k volebnímu účtu, mluvčí Suverenity Václav Musílek odpověděl: "Pro mě je to nová informace, takže ji nemůžu komentovat."

Zemanův problém

Jaký konkrétní problém má Miloš Zeman? Ke kandidátní listině musí být připojeno potvrzení o zřízení volebního účtu. Na volební účet musí být ke dni podání kandidátní listiny převedeny veškeré finanční prostředky vybrané do tohoto dne na podporu kandidatury a na volební kampaň.

Jenže jak v odůvodnění píše ředitel odboru Václav Henych, ke kandidátní listině Miloše Zemana bylo sice připojeno potvrzení o zřízení volebního účtu včetně bankovního spojení, avšak chybí údaj o finančních prostředcích převedených na volební účet.

Ke kandidátní listině je připojeno pouze prohlášení členů volebního výboru o tom, že "kandidát před datem podání kandidátní listiny nevybral ani nepřijal žádné finanční prostředky na podporu kandidatury a na volební kampaň jinak než bezhotovostně na zřízený volební účet a že z výše uvedeného důvodu nebyly ke dni podání kandidátní listiny na volební účet kandidáta převedeny žádné finanční prostředky".

To ale nestačí. "Údaje o finančních prostředcích převedených na volební účet, a to i v případě nulové částky, by měly být prokázány výpisem nebo potvrzením z příslušné banky," upozorňuje ministerstvo vnitra Miloše Zemana, respektive jeho zmocněnce Vratislava Mynáře.

Na nesrovnalosti kolem financování Zemanovy kampaně upozornil deník Aktuálně.cz v říjnu.

Zeman měl v kandidátní listině ještě jednu formální chybu - uvedl nesprávné místo svého trvalého pobytu.

Fischerova kancelář: Jména opravíme

V případě Jana Fischera objevilo ministerstvo vnitra jen dvě drobné nesrovnalosti. U dvou členek jeho volebního výboru se jejich jména přesně neshodovala s údaji z informačnlho systému evidence obyvatel.  Dadja Altenburg Pešta-Kohl je vedena v evidenci obyvatel pod jménem Drahoslava Pešta Kohl, Věra Lančová pak pod jménem Věra Brzybohatá - Lančová.

Ministerstvo vnitra o nesrovnalostech informovalo profesora Jana Pirka jako navrhujícího občana.

"Obě členky volebního výboru běžně používají svá jména ve formě, jak byla zapsána do kandidátní listiny. Aby však nedošlo k žádným nejasnostem, budou jména paní Altenburg Kohl a paní Lančové na uvedeném dokumentu neprodleně upravena dle oficiálního registru. Kandidátní listina Jana Fischera tak bude zcela v pořádku," uvedla mluvčí jeho kanceláře Jana Víšková.

 

Právě se děje

Další zprávy