Vláda vydala seznam teroristů. Zakázala s nimi obchody

Martina Macková
28. 5. 2008 13:00
Česko přijalo nařízení pro boj s vnitřním nepřítelem
Září 2006 - v Praze byla zvýšená bezpečnostní opatření kvůli teroristické hrozbě.
Září 2006 - v Praze byla zvýšená bezpečnostní opatření kvůli teroristické hrozbě. | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Vláda zakázala obchod s evropskými teroristy. Vůbec poprvé také vydala seznam, s jakými organizacemi a osobami nesmějí obchodníci nic mít.

Sankce začínají platit ihned.

Přečtěte si, s kým neobchodovat

ETA, IRA a další

Pro organizace jako je například Al-Káida se volí společný postup v Evropské unii a stačí na něj norma schválená v Bruselu. Jde totiž o takzvaného vnějšího nepřítele.

"Organizace typu ETA či IRA jsou vnitřním nepřítelem, který působí v EU. Každá země musí proto schválit svoji normu," řekl Aktuálně.cz náměstek ministra financí Jan Málek.

Česko vydalo seznam teroristů a těch, kteří jsou s terorismem ve spojení až nyní, protože čekalo na rozhodnutí evropského soudního dvora. Ten stanovil podmínky pro uvedení osob a korporací na seznam ekonomických sankcí až na konci loňského roku.

Čtěte také: Europol: EU sužují separatisté

Od počátku byly vedeny spory jak o způsobu uplatnění těchto opatření v jednotlivých státech, tak i o legálnosti zařazení těchto "evropských" subjektů, uvádí zpráva vlády.

Tomu, kdo nařízení poruší, hrozí pokuty do 4 milionů, právnickým osobám až 50 milionů korun. Nařízení navazuje na zákon o mezinárodních sankcích.

Seznam je živý. Bude se v něm doplňovat a také škrtat.

"Vyjde ve sbírce zákonů, každý se jej bude moci přečíst," dodal Málek.

Čtěte také: Evropský terorismus jsou separatisté

 

Právě se děje

Další zprávy