Vláda schválila smlouvu o pobytu vojáků USA v Česku

Redakce DOM
10. 9. 2008 20:08
Jde o součást dohod k radaru v Brdech
Souhlasili jsme
Souhlasili jsme | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Kabinet Mirka Topolánka ve středu schválil návrh mezinárodní smlouvy, která určuje, za jakých podmínek mohou na českém území pobývat vojáci USA.

Jde o takzvanou smlouvu SOFA, která je součástí dohod o umístění protiraketové obrany Spojených států na území republiky. Radar má vyrůst v Brdech.

"Dohoda má 34 stran a jde o obsáhlý dokument. Česká strana do ní prosadila mnoho svých podnětů," uvedla ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Foto: Aktuálně.cz
Přečtěte si, co Češi dojednali:
Souhrn dohody SOFA

Dodala, že ve vlastnictví Česku zůstane prostor a po dokončení i nemovitosti, které v Brdech vyrostou.

Česko pak například odpovídá za zajištění vnější bezpečnosti a ochrany radarové stanice. Spojené státy odpovídají za vnitřní bezpečnost a udržení pořádku na radarové stanici.

"Vojenské orgány Spojených států za účelem obnovení či udržení kázně svého personálu mohou operovat vně radarové stanice, ale pouze se souhlasem a pod vedením příslušných českých orgánů," citovala ze smlouvy Parkanová. 

Čeští vyjednavači dojednali text smlouvy začátkem září, kdy o konečné podobě dokumentu jednali po dva dny se skupinou amerických expertů. Následně bylo potřeba zpřesnit několik drobností - například provést jazykové korektury.

Aby smlouvy mohly vstoupit v platnost, musí je ještě schválit zákonodárci v Poslanecké sněmovně a Senátu.

Paroubek: Arogance vlády nezná mezí

Opozici se ovšem rozhodnutí kabinetu Mirka Topolánka nelíbí. "Pokládám počínání vlády v otázkách smluv o vybudování radaru za krajně nezodpovědné," prohlásil navečer předseda ČSSD Jiří Paroubek.

"Je jednoznačně známo, že bez ohledu na současnou mezinárodní situaci česká veřejnost odmítá schválení těchto smluv a arogance vlády nezná mezí. Tyto smlouvy jsou předkládány administrativou, jejíž představitel, prezident Bush, se neodváží přijít ani na sjezd vlastní strany, vědom si toho, že jeho politika je jak v USA, tak i ve světě jednoznačně kritizována," upozornil na nedávný konvent republikánů, kde arizonský senátor John McCain přijal oficiální nominaci pro listopadové prezidentské volby.

Čtěte: Já jsem ten, kdo změní Ameriku, slíbil naléhavě McCain

"Krajské volby musí této vládě dát jasné znamení, že jediným řešením je její okamžitý odchod. Tyto volby jsou nejen referendem o vládě Mirka Topolánka, ale samozřejmě také referendem o umístění radaru USA na našem území," dodal Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy