Vláda rozhodne o ekologické superzakázce za dva týdny

Domácí Domácí
13. 11. 2010 11:09
Česká inspekce životního prostředí její cenu odhaduje až na 50 miliard korun
Nečasova vláda se blíží ke konečnému rozhodnutí o ekotendru za desítky miliard
Nečasova vláda se blíží ke konečnému rozhodnutí o ekotendru za desítky miliard | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Za dva týdny bude mít Nečasova vláda první reálný odhad celkové ceny miliardové superzakázky na likvidace zbývajících ekologických škod. Informují o tom sobotní Lidové noviny.

Podle deníku budou o ekotendru jednat ministři v důvěrném režimu "vyhrazené". Česká inspekce životního prostředí odhaduje celkové náklady až na 50 miliard korun.

Sjednotit veškerou likvidaci zbývajících škod do jedné obří ekologické zakázky se rozhodl bývalý premiér Mirek Topolánek a staronový ministr financí Miroslav Kalousek na konci roku 2008.

Předčasný pád vlády ale projekt přerušil a o jeho budoucnosti tak rozhodne až vláda Petra Nečase.

Nabídky do výběrového řízení na obří ekologickou zakázku mohou firmy podávat do 7. prosince. Přihlášeni jsou zatím jen tři uchazeči., Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Soutěže se také chce zúčastnit společnost PPF, kterou vlastní miliardář Petr Kellner.

Konsorcium firem vedené PPF vyloučilo ministerstvo financí z tendru podruhé letos v červenci. Sdružení se následně obrátilo na antimonopolní úřad. Ten obratem zahájil správní řízení a nedávno vydal i předběžné opatření, kterým miliardovou zakázku pozastavil. O vyloučení sdružení PPF ze soutěže rozhodl ještě ministr financí Eduard Janota.

 

Právě se děje

Další zprávy