Vláda odvrací blamáž, soudcům dává 2,75násobek platu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 12. 2012 16:50
Včasné schválení má zaručit vyhlášený stav legislativní nouze
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vyhlásila na příští týden stav legislativní nouze, informoval tiskový odbor.

Jde o to, aby poslanci mohli urychleně projednat předlohy o platech soudců a státních zástupců. Novelu vláda schválila v pátek na mimořádném jednání.

Projednávat se bude i novela o možnosti vyplácet některé dávky i bez vlastnictví sKarty.

Koeficient platů soudců kabinet stanovil na 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, která v současnosti činí zhruba 24 tisíc korun.

Stav legislativní nouze má trvat do příštího pátku, poslanci jej ale musejí potvrdit.

Současné platy

Funkce Plat základ platu 51731 řadový poslanec 55900 místopředseda komory 106600 předseda 150100 ministr 106600 premiér 150100 prezident 186300 soudce ÚS 111300 předseda ÚS 156700 člen NKÚ 78700 soudce okr. s. s praxí 6-9 let 61600

O novele se ve sněmovně hlasovalo už ve středu, kdy ale neprošla. Po tzv. divokém hlasování došlo k situaci, kdy od ledna příštího roku není z čeho vypočítat soudcovské platy.

Nový návrh by tak měl sněmovnou projít ve stavu legislativní nouze, kdy sněmovna zákony schvaluje zrychleně v jednom čtení. Potom je ještě musí projednat Senát a podepsat prezident.

Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) už dříve avizoval, že by se schůze Senátu k platům soudců mohla konat po Vánocích. Novelu je třeba přijmout tak, aby začala platit právě se začátkem roku 2013.

Moc, anebo málo?

Otázku platů soudců otevřel ke konci letošního roku Ústavní soud, když zrušil doposud platnou úpravu, podle níž se platy vypočítávají a která počítala s koeficientem 2,5.

Soudci přitom nejsou úplně spokojení ani s novým koeficientem 2,75.

"Já jsem navrhoval úpravu platů soudců ve výši trojnásobku, abychom předešli žalobám. Nakonec jsem ale i já podpořil koeficient 2,75. Je to lepší jak nic," řekl po jednání vlády ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

V Česku nyní působí 3056 soudců a soudkyň. Bude-li schválen vládní návrh, bude nutné na jejich platy a platy státních zástupců přidat rozpočtu ministerstva spravedlnosti 466 milionů korun. "Tento propočet se nicméně může lišit v řádu desítek milionů korun. Bude totiž záležet na výši platové základny, která bude vyhlášena ministerstvem práce a sociálních věcí," uvedl ředitel tiskového odboru ministerstva Robert Schuster.

Legislativní nouze má pomoci i od sKarty

Další novela, o které bude sněmovna v legislativní nouzi hlasovat, má umožnit výplatu podpory v nezaměstnanosti dosavadním způsobem lidem, kteří nemají sKartu. Stejně tomu bude v případě dávek pěstounské péče.

Stav legislativní nouze zažila sněmovna naposledy v listopadu 2010, kdy schvalovala balík úsporných opatření. Šlo například o povodňovou daň, zdanění poslaneckých náhrad nebo omezení státní podpory stavebního spoření.

 

Právě se děje

Další zprávy