Platy soudců projedná vláda do konce tohoto týdne

Jakub Novák
12. 12. 2012 21:12
Vláda se ve středu pouze dohodla na postupu, jak řešit nepříjemnou situaci se soudci
Petr Nečas a Ludmila Müllerová musí vyřešit platy soudců.
Petr Nečas a Ludmila Müllerová musí vyřešit platy soudců. | Foto: Ludvík Hradilek

PrahaVláda se ve středu večer dohodla, že novelu řešící platy soudců projedná ve stavu legislativní nouze.

Kabinet se kvůli ní sejde ještě tento týden.

Po jednání vlády to sdělila ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová a premiér Petr Nečas.

"Řešení je jednoduché - požádáme sněmovnu o projednání novely jednoznačně řešící platy soudců ve stavu legislativní nouze," řekla novinářům ministryně.

Současné platy

Funkce Plat základ platu 51731 řadový poslanec 55900 místopředseda komory 106600 předseda 150100 ministr 106600 premiér 150100 prezident 186300 soudce ÚS 111300 předseda ÚS 156700 člen NKÚ 78700 soudce okr. s. s praxí 6-9 let 61600

Platnost této novely by měla být od prvního ledna 2013, její legislativní podoba ještě není na světě, vláda se kvůli ní proto ještě tento týden sejde na mimořádné schůzi.

"Dnes jsme se dohodli o postupu, vláda se sejde ve čtvrtek nebo v pátek," řekl k tomu Nečas.

Vláda se tímto mimořádným bodem musela zabývat poté, co zákonodárci odmítli kvůli sporu o zrušení zdanění poslaneckých náhrad celou novelu zákona o platech ústavních činitelů, která platy soudců řešila.

Divoké hlasování

Navzdory skutečnosti, že existovala obecná politická dohoda (stvrzená i na jednání K9) na tom, že dojde ke zmražení platové základny poslanců, senátorů, ministrů a dalších, nebylo jasné, jak hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích, které řešily právě třeba zmíněné zrušení zdanění náhrad zavedené v roce 2010.

Následné tzv. "divoké hlasování" nakonec zákon samotný potopilo.

Před poslanci totiž stálo rozhodnutí, zda si zvýšit příjem zrušením zdanění náhrad nebo toto zdanění ponechat, ale zároveň vystavit soudce situaci, že nebude z čeho vypočítat jejich plat, který by jim tak na začátku roku nebyl vyplacen.

Soudci si polepší

Od mezd soudců se odvíjejí i platy státních zástupců. Nyní platnou úpravu, podle níž se soudcovské platy vypočítávají, zrušil ke konci letošního roku Ústavní soud.

Až se situace stabilizuje, mělo by dojít ke zvýšení základního platu pouze soudcům a státním zástupcům - mělo by jít o 2,75násobek průměrné mzdy v neziskovém sektoru (v současnosti zhruba 24 tisíc korun).

Platy zákonodárců by měly začít růst teprve od roku 2015 tak, aby se postupně vyrovnaly v roce 2017 soudcovským platům.

 

Právě se děje

Další zprávy