Vláda odložila mise, chce je projednat s politiky

Eva Benešová
1. 6. 2009 16:35
Počet vojáků v misích by měl klesnout přibližně o dvě stovky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Armáda ČR

Praha - Kabinet premiéra Jana Fischera dnes odložil jednání o zahraničních vojenských misích. Vláda ho chce ještě předjednat s politiky.

Právě ČSSD s komunisty totiž loni schválení misí zablokovala.

"Je třeba vést jednání mezi některými členy vlády a především s politiky. Nechceme dopustit, aby to v nejhorším případě neprošlo," uvedl po jednání kabientu premiér Fischer. K plánu se vláda vrátí příští týden. 

Hlavní mise: Afghánistán a Kosovo

Pokud vláda nebude dělat v materiálu žádné zásadní změny, bude česká armáda působit především v Afghánistánu a v Kosovu.

Počet vojáků v těchto misích se oproti letošnímu roku sníží přibližně o dvě stovky. Současně bude v Afghánistánu ukončena protiteroristická akce Trvalá svoboda.

Podle informací ČTK bude do mise ISAF v Afghánistánu nasazeno přibližně 530 vojáků. Všichni by měli působit do 200 kilometrů od Lógaru, což je centrum, kde pracuje český provinční a rekonstrukční tým.

Do Kosova v misi KFOR by mělo být nasazeno 550 vojáků. Stejný počet mužů tam působí už nyní.

Česká republika bude také pokračovat v pozorovacích misích a mírových operacích v rámci ODS a Evropské unie.

Peníze na mise jsou připraveny

Financování misí je podle ministra financí Eudarda Janoty zajištěno. Počítá s ním rozpočet ministerstva obrany.

Podrobný plán vojenských misí předkládá ministr obrany Martin Barták s velkým předstihem. Tato povinnost pro něho plyne z loňské dohody, kdy se opozice a část koaličních poslanců postavilo proti loňskému plánu misí a ty nakonec nebyly schváleny.

Opozice kritizovala mimo jiné to, že zvýšení počtu vojáků by znamenalo další výdaje ze státní kasy.

Vláda pak musela prodloužit mandát armádě ze své působnosti a tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) pak s opozicí vyjednávala podmínky. Bylo mezi nimi například snížení nasazených sil či ukončení akce Trvalá svoboda.

 

Právě se děje

Další zprávy