Vláda může být v klidu. Nebezpečí hrozí až na podzim

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
17. 7. 2012 20:05
Opozice chce debatovat také o "chování Miroslava Kalouska", to ale zřejmě neprosadí
Tentokrát ještě vláda má dost hlasů.
Tentokrát ještě vláda má dost hlasů. | Foto: Jan Langer

Praha - Středeční schůze sněmovny má vcelku odhadnutelný výsledek: vláda hlasování o nedůvěře pro tentokrát ještě přežije, debata o chování Miroslava Kalouska se konat nebude - a pod povrchem toho všeho se koalice pokusí prosadit klíčový důchodový zákon, což se jí pravděpodobně podaří.

Právě kvůli tomuto zákonu potřebuje koalice dost hlasů, aby ho v závěrečném hlasování protlačila sněmovnou. Zákon je důležitý pro vládní reformu důchodů - umožňuje tzv. opt-out, tedy vyvedení části důchodového pojištění ze státního pilíře do soukromých fondů.

Přesně to vadí opozici, dá se tedy čekat delší debata.

Diskusi o Kalouskovi koalice nepřipustí

Koalice zároveň pravděpodobně nepřipustí debatu "k možným snahám o ovlivňování policejního vyšetřování v souvislosti s kauzou CASA". Opozice se tento bod snažila prosadit už na řádnou schůzi, kdy chtěla debatovat o "chování ministra Kalouska".

Jde především o telefonát vyšetřovateli kauzy CASA, ve které už sněmovna vydala k policejnímu vyšetřování Vlastu Parkanovou (TOP 09), a o telefonát mezi ministrem a policejním prezidentem , ve kterém jsou oba pánové ve sporu, zda to byl, nebo nebyl nátlak na policii.

Opozice by ale musela mít dost hlasů, aby vůbec prosadila program schůze a ta mohla začít. Zatím to nevypadá, že by třeba i jen část koalice takovou debatu připustila.

"Myslím, že ne, nemám žádný takový signál," říká k tomu Stanislav Polčák z klubu TOP 09 a STAN.

Podobně mluví za ODS i místopředseda jejích poslanců Jan Vidím: "Myslím, že to nehrozí. V tuto chvíli to nevypadá, že by někdo od nás hlasoval jinak, ale věci se vyvíjejí každým okamžikem."

S podporou některých koaličních poslanců ale nepočítá ani opozice.

"Nemám informace, že by byl nějaký významný přesun hlasů," komentuje situaci ve sněmovně předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc.

A podobné to bude i s už čtvrtým pokusem vyslovit nedůvěru vládě premiéra Nečase.

V pád kabinetu nevěří ani opozice

Tady může koalice zůstat v klidu - tíha sehnat 101 hlasů je v případě nedůvěry na opozici, na účasti koaličních poslanců nesejde.

Opozici přitom chybí několik hlasů i při plném obsazení sněmovny. Kluby ČSSD, KSČM a Věcí veřejných mají dohromady 93 hlasů, spolu s nezařazenými (Jiří Paroubek, Jiří Šlégr, Kristýna Kočí a David Rath) by mohla mít 97 hlasů.

I kdyby se nakonec rozhodl Jaroslav Škárka zvednout hlas proti vládě, pořád by opozici ke svržení kabinetu teoreticky chyběly 3 hlasy.

David Rath je ale ve vazbě, Petr Skokan z klubu VV zase podle informací Aktuálně.cz na dva týdny v zahraničí.

"Vláda to teď přežije," říká i jeden z opozičních poslanců.

Na otázku, zda ČSSD jednala s někým z okruhu kolem Petra Tluchoře, kolem kterého se seskupili poslanci nesouhlasící s některými prosazovanými zákony (deník Insider už před časem psal o skupině "nespokojenců" v počtu 19 až 20), dodává: "Nejednali, necháváme to na nich. Pokud něco, tak bych to čekal na podzim, tak v září nebo v říjnu."

 

Právě se děje

Další zprávy