Vláda jednala s hejtmany. Na penězích se neshodli

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 8. 2010 18:09
Krajům vadí záměr ministerstva škrtnout jim peníze na spolufinancování dotací
Hejtman Michal Hašek
Hejtman Michal Hašek | Foto: Jan Langer

Praha - V otázkách peněz skončilo společné zasedání vlády Petra Nečase (ODS) a hejtmanů českých krajů bez výsledku.

"V rozpočtových otázkách jsme se víceméně neshodli," potvrdil po společném jednání premiér.

Krajům vadí záměr ministerstva financí, aby se jim škrtly pro příští rok 7,5 procenta z těch peněz, ze kterých se spolufinancují projekty z peněz Evropské unie.

"Předložili jsme naše argumenty, zvláště u těch projektů, které jsou rozjeté," upřesnil předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). "Rozešli jsme se ale bez výsledku."

Hejtmani zatím vyčíslili dopad škrtů na evropské projekty ve výši 2 miliardy korun. Teď budou jednat přímo s ministry pro místní rozvoj a financí.

Premiér Nečas připustil, že na konci může být kompromis: "Budeme se snažit  najít kompromisní řešení. Ale může to skončit i tak, že zůstaneme na svých pozicích."

"Jednat budeme do poslední chvíle, tedy do projednávání státního rozpočtu," prohlásil Michal Hašek.

V jiných otázkách se naopak ministři a hejtmani shodli - pochválili si např. fungování Integrovaného záchranného systému při povodních.

Hašek: Rath udělal chybu!

Společnému jednání vlády a hejtmanů předcházel oběd, na který ale odmítl přijít středočeský hejtman David Rath (ČSSD) s poukazem, že na opulentní oběd s Nečasem nepůjde.

"Někteří se nezúčastnili neopuletního oběda," komentoval to premiér.

Kritiku si ale Rath vysloužil i z vlastních řad. Hejtman Hašek prohlásil: "Já považuji za chybu neúčast kolegy Ratha na společném obědě. Byla to už první část oficiálního jednání a připravil se o možnost zeptat se vlády na poskytování sociálních služeb."

Právě financování sociálních služeb v minulých dnech David Rath kritizoval.

Peníze na povodně

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) zároveň oznámil, že ihned pošle 600 milionů korun na opravu silnic v krajích na severu Čech, které postihly povodně.

"Zima tam začíná dřív a musíme začít hned," prohlásil Bárta.

Zároveň potvrdil ale, že skutečně zastaví 4 dálniční stavby. Díky úsporám v celém resortu ale prý zastaví menší počet staveb, než původně předpokládal.

"Už jsme našli víc než jednu miliardu korun a převedli jsme ji do betonu a asfaltu," prohlásil Bárta. "Každým dnem přibývají koruny."

Šanci tak podle něj mají takové stavby jako obchvat Frýdku-Místku a most v Bohumíně. "Jsou první pod čarou," řekl ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy