Vláda: Čtěte, co si politici vzkazují

ČTK, brp
9. 11. 2006 10:58
Praha - Dvě nejsilnější strany si před ostrými jednáními o další vládě na dálku vzkazují své postoje. Vzkazy si posílají i politici uvnitř těchto stran.

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, jeden ze tří hlavních vyjednávačů strany o nové vládě, odmítá, aby vznikl menšinový kabinet ODS tolerovaný sociálními demokraty.

Možnost takového vládnutí po červnových volbách navrhl na dálku občanským demokratům předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek.

Hodinu poté, co byl jeho rival z ODS Mirek Topolánek jmenován tím, kdo má na druhý pokus sestavit vládu, Paroubek na tiskové konferenci řekl, že je připraven k programovým i personálním ústupkům a že jeho strana je - za jistých okolností - ochotna podpořit časově omezený menšinový kabinet občanských demokratů.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • Paroubkovy vzkazy pro ODS ČTĚTE ZDE
    Jsme ale připraveni jednat i o jiném řešení. O řešení, které nás třeba překvapí. Ale musí to být řešení důstojné obou stran, které by respektovalo program a sliby voličům nejen ODS, ale i ČSSD," uvedl předseda sociální demokracie.

Různé hlasy z ODS

Tlochoř není z ODS sám, kdo Paroubkovy vzkazy veřejně komentoval.

Tluchoř, vedle předsedy Mirka Topolánka a 1. místopředsedy Petra Nečase jeden z trojice vyjednávačů, řekl ČTK: "Je to nemožné."

Ministr financí Vlastimil Tlustý, Tluchořův předchůdce na místě šéfa klubu, je však v dnešním vydání deníku Právo citován opačně. Právo píše, že připustil možnost menšinové vlády ODS s tolerancí ČSSD a potvrdil i Paroubkem navrhované datum dalších voleb - tedy v červnu 2008.

Tluchoř na dotaz ČTK odmítl Tlustého postoj, jak ho formuluje Právo, komentovat.

Místopředseda ODS Ivan Langer pak Aktuálně.cz řekl, že ODS bude s ČSSD jednat. "Budeme však jednat také s dalšími strany, nikoli exkluzivně jenom se sociální demokracíí," uvedl, na rozdíl od Tluchoře však neřekl, jaké varianty jeho strana preferuje, nebo naopak zavrhuje.

Tluchoř: Chceme mluvit se všemi

Petr Tluchoř navíc dnes vetoval i další požadavek, který sociální demokraté jeho straně adresovali: totiž, aby ODS vyjednávala exkluzivně jen se svým největším rivalem.

"V tuto chvíli debata o nějaké exkluzivní dvoustranné spolupráci s Paroubkovou sociální demokracií vůbec není na místě," uvedl Tluchoř.

Další postup při jednání o vládě dnes projednávalo nejužší vedení ODS. Podle Tluchoře ale jeho členové o ničem nehlasovali.

Různé hlasy z ČSSD

Tlustého postoj k dohodě o menšinové vládě naopak přivítala část sociální demokracie. Místopředseda Zdeněk Škromach, člen ústředního výkonného výboru Jaroslav Foldyna a někdejší šéf strany Miloš Zeman hovoří dokonce o možnosti uzavřít jakousi obdobu opoziční smlouvy z roku 1998.

Předseda strany Jiří Paroubek přitom den před tím řekl, že takovou smlouvu uzavřít nehodlá. Lidé ji podle Paroubka považují za "vyžírandu státu". "Spíše by šlo o dohodu o nějakém řešení výjimečné situace, která nastala a která by byla známa veřejnosti," řekl Paroubek ve středu.

Dnešní výroky Vlastmila Tlustého pak nekomentoval. "Já čekám teď písemný návrh od pana Topolánka. Nebudu se vyjadřovat k dílčím návrhům," uvedl Paroubek pro ČTK.

Paroubek v minulých dnech Škromacha a Zemana veřejně napomenul, že kritizují jeho postup při vládním vyjednávání. S Foldynou si poté v médiií vyčítali, kdo hůře vedl volební kampaň.

Zdeněk Škromach
Zdeněk Škromach | Foto: Ludvík Hradilek

Své řekli i "malí"

Malé strany, které mají poslence ve sněmovně, zatím spíš čekají, jak se ODS rozhodne.  

Lidovecký úřadující předseda Jan Kasal  řekl, že dohoda se neobejde bez toho, aby se dohodli  ODS a ČSSD. Řekl, že Mirek Topolánek s jeho stranou počítá, jen zatím podle Kasala neřekl, jestli to má být i ve vládě.

Komunisté zase zveřejnili svůj postoj, že podpoří jen jednání, kde se bude počítat i s nimi. Jak řekl předseda komunistů Vojtěch Filip, na  "formátu všech parlamentních stran".

Ten poslal ostatním i varování: bude-li někdo vylučován z jednání, je to cesta k tomu, aby druhý pokus o sestavení vlády byl zcela neúspěšný. Komunisté mají ve sněmovně 26 z celkových dvou set poslanců.  

Zelení se dnes k vládě nevyjářili. Jejich předseda Martin Bursík onemocněl. 

 

Právě se děje

Další zprávy