Vláda chce novou ambasádu v USA. Za 600 milionů

Tereza Šídlová
11. 4. 2012 15:35
Stavba nového velvyslanectví bude jednou z největších investicí české diplomacie
Vizualizace nové budovy českého velvyslanectví v USA.
Vizualizace nové budovy českého velvyslanectví v USA. | Foto: Chalupa Architekti www.chaa.cz

Praha - Vláda ve středu odsouhlasila největší českou stavební investici v zahraničí od problematické a téměř čtyřikrát prodražené rekonstrukce České národní budovy v New Yorku.

Znovu jde o USA a stamiliony korun.

Po letech váhání a hledání prostředků se má v roce 2014 začít stavět nová česká ambasáda v USA a Česko se za ni chystá celkem zaplatit víc než 600 milionů korun.

Souhlas připojil i ministr financí Miroslav Kalousek, který svému stranickému šéfovi, ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi má v podstatě přenechat peníze z rozprodeje zrušených českých ambasád, rezidencí i kanceláří v různých koutech světa.

"Předpokládané celkové náklady na uskutečnění záměru na výstavbu nového objektu zastupitelského úřadu ČR ve Washingtonu, DC byly na základě předběžné studie proveditelnosti odhadnuty na 579 milionů Kč," stojí ve vládním materiálu ministerstva zahraničí, kterým se ve středu zabýval kabinet Petra Nečase.

Kolaudace nového velvyslanectví se pak chystá na rok 2016, převážná část stavby a její dokončení tedy proběhne až za nástupců Nečasova kabinetu.

Informace o stavbě nového velvyslanectví přineslo úterní vydání deníku Insider.

U Pramene svobody

Vzhledem k tomu, že ministerstvo chce stavět na pozemku pod stávající ambasádou ve washingtonské ulici Spring of Freedom (Pramen svobody), musí v době přestavby diplomaty působící v USA dočasně přestěhovat. A to má stát dalších třicet milionů.

Diplomati argumentují tím, že současná ambasáda pocházející z roku 1969 je zastaralá a nevyhovující. Špatný je prý například stav kanalizace, nedostačují skladní prostory i garáže a problematická místa má prý i zabezpečení ambasády.

Roli ve velkolepé přestavbě bezpochyby hraje i fakt, že USA jsou klíčovým spojencem Česka a zdejší diplomaté chtějí mít za mořem co nejlepší a také reprezentativní zázemí.

"Nahrazení stávající nevhodně řešené a architektonicky nevýrazné stavby budovou zcela novou umožní využít potenciálu unikátního areálu pro reprezentaci ČR na úrovni přiměřené významu USA na mezinárodní scéně, strategické povaze bilaterálních vztahů a v neposlední řadě také významu diplomatického sboru i širší mezinárodní komunity ve Washingtonu," píše se také ve vládním dokumentu.

Výprodej ambasád

Ministři Schwarzenberg a Kalousek.
Ministři Schwarzenberg a Kalousek. | Foto: Jan Langer

Pro Karla Schwarzenberga jde zřejmě o prioritu.

Aby mělo ministerstvo dostatek prostředků na jednu novou budovu v USA, zahájilo už loni obří prodej ambasád, rezidencí i kanceláří ve více než desítce zemí po celém světě.

"Výdaje státního rozpočtu potřebné k uskutečnění záměru by byly kompenzovány očekávanými příjmy z prodeje nemovitého majetku v ČR i v zahraničí, s nímž je příslušné hospodařit MZV," stojí dále v diplomatickém dokumentu.

Černínský palác rozprodává diplomatické budovy v zemích, kde rušil své úřady. Za odchod z některých těchto států, především v Latinské Americe a Africe, si Schwarzenberg vysloužil ráznou kritiku nejen od opozice, ale i od českých podnikatelů.
Na prodej jsou například byty v Berlíně, rezidence v Kostarice a v Uzbekistánu či pozemky v Kongu.

Třeba právě zmiňované byty v Berlíně mají mít hodnotu asi 93 milionů korun.

"V letech 2011 a 2012 by měly příjmy (z prodeje nemovitého majetku MZV v ČR i v zahraničí - pozn. autora) činit cca 520 milionů Kč. V průběhu dalších let pak MZV předpokládá prodeje ve výši cca 500 milionů Kč," píší diplomaté vládě.

Prozatím prodej českých budov v zahraničí přinesl do rozpočtu 72 milionů korun. Nového majitele má například budova bývalého českého generálního konzulátu v kanadském Montrealu, která se podle mluvčího ministerstva zahraničí Víta Koláře prodala za 38 a půl milionu korun. 

S lokálním partnerem

Velvyslancem v USA je exministr z ODS Petr Gandalovič.
Velvyslancem v USA je exministr z ODS Petr Gandalovič. | Foto: Ludvík Hradilek

Není to poprvé, kdy se ministerstvo zahraničí chystá investovat stamiliony na stavbu v USA. Rekonstrukce České národní budovy v New Yorku je ale dodnes odstrašujícím příkladem podobných akcí.

Tehdy ministerstvo plánovalo náklady 235 milionů korun, konečný účet se ale zastavil až na částce 812 milionů.

Jako důvod se uváděla například neznalost stavební branže a předpisů v USA. Ministerstvo zahraničí si nyní hodlá najít partnera v USA.

"V rámci projekční i realizační fáze projektu bude nutná úzká spolupráce s vybraným specializovaným subjektem v USA (lokálním partnerem), jehož úkolem bude zajistit soulad dokumentace s normami a standardy užívanými při výstavbě v USA a projednat a zajistit právní kroky související s procesem výstavby v USA," píše se také ve vládním dokumentu.

Výstavbu bude mít v USA na starosti český velvyslanec v USA, bývalý ministr vlády Mirka Topolánka a politik ODS Petr Gandalovič.

 

Právě se děje

Další zprávy