Víc posudků. Parkanová se hájila před prázdnými židlemi

Martina Machová Martina Machová
27. 6. 2012 11:12
Poslanci mandátového a imunitního výboru rozhodnou o vydání Parkanové v červenci
Vlasta Parkanová ve sněmovně.
Vlasta Parkanová ve sněmovně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ani po druhém jednání mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny není jasno, jak se postaví kolegové místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) k jejímu zbavení imunity.

Během středečního dopoledne vyslechli její obhajobu, která trvala asi čtyřicet minut, následovaly otázky a poté pokračovalo vlastní jednání. Nakonec poslanci rozhodnutí odložili až těsně před červencové jednání sněmovny - kvůli dokumentům, které ještě pro své rozhodnutí údajně potřebují, a také kvůli tomu, že mnoho členů výboru chybělo.  

Po jednání výboru pak Parkanová líčila, že seznámila své kolegy se svým pohledem na obsah policejní žádosti o své vydání a předložila řadu posudků.

"Některé jsou již známé, některé ne, některé jsem si opatřila ze svých zdrojů a jeden jsem si zadala sama osobně. Všechny posudky bez výjimky mluví o tom, že zadávat ten posudek jsem neměla a že žádost policie je podivná," uvedla.

Z její reakce je pak zřejmé, že sama o vydání své kolegy nemíní požádat. "Nechci nikomu říkat, jak má hlasovat. Každý se musí řídit vlastní hlavou a srovnat si to se svým svědomím, jestli je toto možné," dodala.

Policie Parkanovou podezírá, že díky ní státu z údajně předraženého nákupu letounů CASA měla vzniknout škoda 658 milionů.

Podle policie Parkanová jako tehdejší ministryně obrany nenechala vypracovat expertní posudek na "cenu obvyklou". Ona sama se hájí tím, že to není povinnost.

Stejně argumentuje v její obhajobě i Miroslav Kalousek, když minulý týden zveřejnil dopis z roku 2006, adresovaný tehdejšímu ministru obrany Kühnlovi. Jeho autorem je Bohuslav Sobotka, v té době první místopředseda vlády a ministr financí.

Podle něj ministerstvu financí nepřísluší udělit souhlas s cenou zakázky (jednalo se o obrněné transportéry), protože se nejedná o běžně obchodovatelné zboží, ale o vojenskou techniku, u níž nelze stanovit cenu podle zákona o oceňování majetku a o změně některých zákonů.

Kariéra Vlasty Parkanové v obrazech:

Následně Kalousek přispěchal své kolegyni na pomoc s posudkem Ústavu státu a práva, který rovněž tvrdí, že Parkanová znalecký posudek na nákup letounů mít nemusela.

Pro vydání známé političky trestnímu stíhání se již vyjádřili sociální demokraté, komunisté a Věci veřejné. Hlasy pro vydání zní i od některých členů poslaneckého klubu TOP 09 a ODS. Premiér Petr Nečas uvedl, že se bude řídit doporučením mandátového a imunitního výboru. 

 

Právě se děje

Další zprávy