Kalousek brání Parkanovou, starým dopisem od Sobotky

Jakub Novák
15. 6. 2012 17:47
Na pomoc si bere vyjádření současného předsedy ČSSD z roku 2006
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - K překvapivé shodě názorů došlo mezi často nesmiřitelnými soupeři Bohuslavem Sobotkou a Miroslavem Kalouskem.

Na obranu své stranické kolegyně Vlasty Parkanové (TOP 09) vytáhl současný ministr financí dopis, který Sobotka poslal v roce 2006 ministru obrany Kühnlovi.

Parkanová je podezřelá z nezákonného jednání v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA; protikorupční policie ji chce v této souvislosti obvinit ze dvou trestných činů.

Ve zmíněném dopise odpovídá tehdejší ministr financí Sobotka na žádost ministerstva obrany o souhlas s cenou zakázky na nákup obrněných transportérů.

Podle Sobotky však ministerstvu financí nepřísluší udělit souhlas s cenou zakázky, protože se nejedná o běžně obchodovatelné zboží, ale o vojenskou techniku, u níž nelze stanovit cenu podle zákona o oceňování majetku a o změně některých zákonů.

"Ukazuje to na nesmyslnost obvinění Vlasty Parkanové," říká Kalousek. Podle něj totiž z dopisu vyplývá, že nelze použít postup, za jehož "nedodržení" je Vlasta Parkanová obviňována.

Kromě toho se v dopise píše, že "nelze ani předložit znalecký posudek na stanovení ceny obvyklé. Ocenění znalcem by bylo pouze jeho vlastním názorem, nikoli obvyklou cenou. Tento majetek se totiž běžně neprodává."

"Souhlasím s tím názorem - policie nemůže mít v ruce znalecký posudek, pouze subjektivní názor znalce," chytá se Kalousek hozeného stébla.

O stanovení mohou ministryni podle něj ujistit pouze vlastní odborné kapacity v armádě a na ministerstvu, takže z toho "nelze vyvozovat, že došlo k nějaké škodě a že je nesmyslné znalecký posudek na vojenskou techniku považovat," dodává ministr financí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy