Veto Klause poslanci nepřehlasovali. Norovat se nebude

Martina Macková
11. 3. 2008 17:45
Celý zákon o ochraně zvířat tak padá ze stolu

Praha - Poslanci nepřehlasovali veto prezidenta Václava Klause, kterým odmítl zákon o ochraně zvířat.

Sněmovna neměla sílu 101 hlasů na to, aby prosadila zákon, který umožňoval mimo jiné norování, kdy liška není nijak chráněna při výcviku loveckých psů.

Ze 174 přítomných poslanců hlasovalo pro zákon pouze 86. Proti bylo 39 politiků.

Zákon neuspěl, přestože ministr zemědělství dnes poslancům slíbil, že pokud norma projde, vláda v nejbližším termínu předloží novelu, která norování zakáže. "Bude to krátká novela, jednou větou to zakážeme. Podpořte ale prosím zákon," řekl Gandalovič.

Podporu zákon sbíral napříč největšími stranami ODS a ČSSD. Jednoznačně ho odmítli podpořit zelení, nezařazení poslanci Melčák a Pohanka a také lidovci, kteří se ve většině zdrželi nebo postavili proti. Naopak pro zákon se vyslovila většina klubu KSČM.

Ministr Petr Gandalovič chtěl uchovat šanci na prosazení zákona, protože obsahuje ustanovení, které po Česku požaduje Evropská unie.

"V případě, že Poslanecká sněmovna nyní neschválí kontaktní norování, nebude schváleno ani 187 nesporně prospěšných změn. Chceme, zcela v souladu s názorem pana  prezidenta Václava Klause, otevřít celospolečenskou diskuzi a hledat řešení některých sporných jednotlivostí. Přijetí důležitého zákona je ale v tuto chvíli prioritou," uvedl už před začátkem schůze ministr Gandalovič.

Zákon měl například zpřísnit tresty za týrání zvířat, povinnost čipovat exotická zvířata nebo psy, které odchytne obec.

 

 

Právě se děje

Další zprávy