Vesecká nejspíš končí. Pospíšil chce personální změny

Kateřina Eliášová
4. 7. 2010 18:51
Jiří Pospíšil chce sněmovně znovu předložit občanský zákoník
Dny Renáty Vesecké se pomalu sčítají. Nová vláda ji pravděpodobně odvolá
Dny Renáty Vesecké se pomalu sčítají. Nová vláda ji pravděpodobně odvolá | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Konec Renáty Vesecké ve funkci nejvyšší státní zástupkyně je téměř jistý. Budoucí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil sice přímo neřekl, že ji odvolá. Připustil nicméně, že na Nejvyšším státním zastupitelství provede personální změny.

"Zatím nejsem jmenován, takže nechci teď říkat razantní výroky ke konkrétním osobám. Nicméně lze čekat a předpokládat určité změny v personálním obszení Nejvyššího státního zastupitelství," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A Pospíšil chce jít ještě dál. Má v plánu změnu zákona, která by omezila délku mandátu nejvyššího státního zástupce. Chce rovněž upravit způsob jeho jmenování i odvolávání.

Rád by ve sněmovně prosadil občanský zákoník, což se mu zejména z časových důvodů v předchozím volebním období nepodařilo.

A.cz: Pokud budete jmenován ministrem spravedlnosti, odvoláte Renátu Veseckou?

O personálních změnách na nejvyšším Státním zastupitelství se budu nejprve bavit s panem premiérem. Zatím nejsem jmenován, takže teď nechci říkat razantní výroky ke konkrétním osobám. Nicméně ano, lze čekat a předpokládat určité změny v personálním obszení Nejvyššího státního zastupitelství.

Jiří Pospíšil se stal místopředsedou ODS, teď znovu míří na ministerstvo spravedlnosti
Jiří Pospíšil se stal místopředsedou ODS, teď znovu míří na ministerstvo spravedlnosti | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Dosud je nejvyšší státní zástupce jemnován a odvoláván vládou, mandát není omezen. Plánujete to změnit?

Budu-li ministrem, rád bych předložil novelu zákona o státním zastupitelství. Jejím cílem bude posílení nezávislosti nejvyššího státního státupce tak, aby nevznikaly spekulace o tom, zda nejvyšší státní zástupce jde či nejde na ruku vládnoucím politikům.

A.cz: Změní se délka mandátu, který je nyní neomezený?

Ano, je to jedna z věcí, kterou bych rád změnil. Mandát nejvyššího státního zástupce by měl být omezen. Máme více variant, může to být na 5 nebo 6 let. Neměla by to být stejná lhůta, jako u předsedů soudů. Přeci jenom je to jiná pozice.

Možná zasáhne i prezident

A.cz: Právo jmenovat a odvolávat nejvyššího státního zástupce má vláda, na návrh ministra spravedlnosti. To chcete rovněž změnit?

Myslím si, že jednou z věcí, jak zajistit větší nezávislost, ale i zkomplikovat bonus odvolání, je to, že na procesu jmenování a odvolávání nebude zainteresována pouze jedna ústavní instituce, tedy vláda, ale i jiné instituce. Jedním z možných řešení je zapojení prezidenta republiky. Máme několik scénářů, budeme se o tom ještě bavit.

A.cz: Zapojil byste do tohoto procesu i sněmovnu?

O tom v tuto chvíli neuvažuji.

A.cz: Úřad vedený ministryní Danielou Kovářovou rozjel ještě před volbami řadu výběrových řízení. Jedním z nich je i miliardový tendr na provozovatele elektronického systému pro domácí vězně. Jak s tím naložíte Vy?

Pokud budu případně jmenován na ministerstvo spravedlnosti, udělám audity všech věcí, které byly poslední dobou nejvíc diskutovány a nad kterými visí otazníky. Teorve pak, až bude zjištěn skutečný stav, seznámím veřejnost s tím, jaká doporučuji řešení.

Občanský zákoník znovu ve hře

A.cz: V minulém volebním období jste předložil dlouho očekávaná trestní zákoník, ten občanský jste už nestihl. Kdy jej předložíte sněmovně, pokud vůbec?

Beru to jako jako svoji prioritu, vlajkovou loď svého případného působení na ministerstvu spravedlnosti. V minulém volebním období se podařilo vládě prosadit trestní zákoník, v tomto volebním období bych rád prosadil občanský zákoník. Ten zákon musí být znovu projednán v rámci resortu a projít připomínkovým řízením. Odhaduji, že během roku by se mohl dostat do parlamentu.

A.cz: Bude mít stejnou podobu nebo plánujete změny?

Nevylučuji dílčí změny, ale v zásadě bude ten zákon předložen v podobě, v jaké byl předložen za Topolánkovy vlády. O případných změnám vedeme diskuzi s odborníky, proto je ještě nemohu upřesnit.

 

Právě se děje

Další zprávy