Uznání Kosova? Vláda se nedokáže shodnout

eli, bar
2. 4. 2008 15:30
Nezávislost na Srbsku stále odmítají lidovci
3. 1. - Roční vysvědčení Topolánka: Máme vládu slabých dvojek a čtyřek - První bilance prvního roku vlády dopadla pro kabinet Mirka Topolánka špatně. Zlepšit výkonnost úřadů se jí daří na trojku až na čtyřku, zhodnotila renomovaná společnost eStat.cz.  Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE
3. 1. - Roční vysvědčení Topolánka: Máme vládu slabých dvojek a čtyřek - První bilance prvního roku vlády dopadla pro kabinet Mirka Topolánka špatně. Zlepšit výkonnost úřadů se jí daří na trojku až na čtyřku, zhodnotila renomovaná společnost eStat.cz. Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministři Topolánkovy vlády se stále nedokáží dohodnout na tom, jestli uznají nezávislost Kosova. Kabinet proto definitivní rozhodnutí odložil.

Premiér Mirek Topolánek neupřesnil ani termín, kdy se vláda k tématu vrátí.

Uznání Kosova navrhnul ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, i když především ministři z KDU-ČSL s tímto krokem nesouhlasí.

"Uznání Kosova v současnosti by bylo dalším z kroků, který může vést k budoucí nestabilitě národnostně pestrého regionu. Je to jeden ze zásadních kroků, o kterém je nutné vést delší diskusi. Pokud bude předloženo uznání Kosova do vlády, naši ministři toto nepodpoří," uvedl den před zasedáním kabinetu první místopředseda lidovců Roman Línek.

KDU-ČSL přitom požadovala, aby se napřed sešla koalice, premiér Mirek Topolánek však schůzku zrušil. Po středečním jednání kabinetu Tooplánek uvedl, že si ministři potřebují prostudovat další podklady, a proto navrhnul přerušení tohoto bodu.

Nemáme zatím všechny informace

Oficiální důvod, proč se jednání o Kosovu přerušilo, zní - nedostatek informací.

"Já sám jsem navrhoval přerušení toho bodu. Ta dnešní diskuze ukázala, že nám chybí řada informací a delší diskuze," řekl novinářům Topolánek.

Topolánek zdůraznil, že ve hře zůstává i varianta, že by vláda nezávislost Kosova neuznala. "Ano, je to teoretická varianta, ale pokládám ji spíše za nepravděpodobnou," dodal Topolánek.

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Informace o českých vojácích

Ministr Nečas pak vysvětlil, co konkrétně si chtějí ministři jetě před konečným verdiktem vyjasnit.

"Chceme znát ještě podrobnosti týkající se působení a řízení našeho kontingentu v Kosovu, chceme také například vědět, jak chce tamní vláda zajistit práva národnostních menšin," doplnil Topolánka ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku proti jeho vůli 17. února a od té doby ho uznalo více než třicet zemí. Jsou mezi nimi všechny velké státy Evropské unie kromě Španělska. Balkánské státy se ovšem zatím k podpoře nezávislosti nepřidali, zásadně proti je i Rusko.

Část českých politiků je přesvědčena o tom, že by se mělo vyčkat minimálně do květnových voleb v Srbsku. Pro Českou republiku je Kosovo citlivou otázkou i proto, že tam působí její vojáci.

Kritici uznání Kosova tvrdí, že v současné době by takový krok mohl vést k budoucí nestabilitě národnostně rozděleného regionu a povzbuzení separatistických hnutí jinde v Evropě. Obávají se také zhoršení vztahů mezi Českem a Srbskem, které mají tradici již z dob bývalé Jugoslávie.

 

Právě se děje

Další zprávy