Lidovečtí ministři budou proti uznání Kosova

Red dom
1. 4. 2008 10:30
O Kosovu bude zítra jednat vláda

Praha - Lidovci dnes připomněli čerstvý rozkol v koalici, když jejich předsednictvo odmítlo, aby vláda uznala nezávislost Kosova.  

"Uznání Kosova v současnosti by bylo dalším z kroků, který může vést k budoucí nestabilitě národnostně pestrého regionu. Je to jeden ze zásadních kroků, o kterém je nutné vést delší diskusi. Pokud bude předloženo uznání Kosova do vlády, naši ministři toto nepodpoří," uvedl v tiskové zprávě lidovců 1. místopředseda KDU-ČSL Roman Línek.

Uznání Kosova navrhne na zítřejším jednání vlády ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Lidovci požadovali, aby se před tím sešla koalice a přední politici všech tří koaličních stran postoj ke Kosovu posoudili. Premiér však včera schůzku zrušil.

Čtěte více: Premiér zrušil schůzku o Kosovu

"Pan premiér předsedovi Jiřímu Čunkovi sdělil, že uznání Kosova není součástí koaliční smlouvy a tudíž není třeba se tímto tématem zabývat na mimořádném jednání koalice," řekl včera Aktuálně.cz lidovecký mluvčí Martin Horálek.

Lidovci používají proti uznání Kosova stále stejné argumenty. "Uznání Kosova by znalenalo narušení hranic garantovaných po druhé světové válce a narušení výborných vztahů, které česká a srbská, potažmo jugoslávská diplomacie v historii měla," uvedli krom jiného lidovci v dnešním prohlášejí.

Lidovecký europslanec Březina navíc včera varoval také před tím, že uznání Kosova by mohlo vést ke vzniku Velké Albánie - silného muslimského státu v jihovýchodní Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy