Útok na plzeňské rychlostudenty. Vláda o něm jedná

Martina Machová Martina Machová
16. 11. 2009 9:40
Novela zákona navrhuje, že do pěti let je možné titul odebrat
Hlavní postava aféry na plzeňských právech - děkan Milan Kindl
Hlavní postava aféry na plzeňských právech - děkan Milan Kindl | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poprvé od vypuknutí skandálu na plzeňské právnické fakultě dostává vláda na stůl případ tamních rychlostudentů.

Jako bod 14 svého pondělního programu posoudí návrh sociálnědemokratického poslance Ivana Ohlídala, podle něhož by bylo možné odebírat akademické tituly v takových případech, jaké jsou právě v Plzni odhalovány.

Ohlídalova novela zákona o vysokých školách například stanoví, že plagiátoři či rychlostudenti by o titul mohli přijít do pěti let od data, kdy ho získali.

Síla nové komise

O odebrání titulu by rozhodovala speciálně ustavená přezkumná komise, ve které by převládali odborníci z jiných univerzit.

Nejméně jeden člen by zároveň musel mít akademickou hodnost profesora. Odvolání proti verdiktu takové komise by pak řešil soud.

"Jedná se o bakaláře, magistry, od doktorátů až po profesury. Důležité je, že se v novele jasně vymezuje, za jaké nekalosti by se to dalo provést, a jasně objektivizuje ten samotný proces," líčí sociální demokrat Ohlídal, který jako profesor fyziky působí na Masarykově univerzitě v Brně.

Pro odebrání titulů v případech plzeňské fakulty zatím ministerstvo školství navrhuje správní řízení. To podle Ohlídala není řešení.

"Je složité, protože je velmi obecné. Je tam spousta nejasností a spousta právníků říká, že takto odebrat titul ani nepůjde," míní poslanec.

Titul by mohl být odebrán nejen v případě, že student podvedl školu, ale i tehdy, kdyby mu sama škola k neoprávněnému získání titulu dopomohla.

Bát by se měli i v Plzni

Pokud by byla novela zákona schválena, mohli by podle něj zpětně přijít o tituly i podvodní studenti plzeňských práv.

"Pětiletá lhůta by měla se schválením zákona začít fungovat. Právníci tomu říkají nepravá retroaktivita a podle odborníků je možné ji použít," tvrdí Ohlídal.

Podle poslance ale novela není jen populistickou reakcí na situaci plzeňských práv.

Ta vše jenom urychlila. Impulsem bylo velké množství podobných kauz i při udělování vyšších akademických titulů, než je bakalář nebo magistr, říká Ohlídal.

 

Právě se děje

Další zprávy