Účetní VV a nový ministr chce platit i za malé silnice

Domácí ČTK Domácí, ČTK
1. 7. 2011 12:08
Nový ministr dopravy Pavel Dobeš chce prosazovat rozšíření elektronického mýtného
Pavel Dobeš přebírá ministerstvo dopravy.
Pavel Dobeš přebírá ministerstvo dopravy. | Foto: Jan Langer

Praha - Novopečený ministr dopravy Pavel Dobeš (Věci veřejné) hodlá - na rozdíl od svého předchůdce - prosazovat rozšíření elektronického mýtného na silnice nižších tříd. Investiční priority v resortu jsou podle něj závislé na rozpočtovém rámci pro rok 2012.

Dobeš to řekl na společném brífinku s premiérem Petrem Nečasem při příležitosti uvedení do úřadu.

Některá témata bude nový ministr konzultovat se svým předchůdcem Radkem Šmerdou. Půjde například o problematiku převodu několika tisíc zaměstnanců Českých drah do Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Podle Dobeše nebude resort dopravy kopírovat program předchůdců na ministerstvu. "Nechci to stavět tak, že budu prosazovat Bártovu nebo Šmerdovu koncepci," uvedl.

Na rozdíl od bývalého ministra Šmerdy hodlá Dobeš například prosazovat rozšíření elektronického mýtného na silnice nižších tříd, protože to vyplývá přímo z programu Věcí veřejných, kterým Dobeš dělá pražského manažera. Konkrétní podoba zpoplatnění silnic druhé a třetí kategorie bude ale tématem dalších diskusí, uvedl Dobeš.

Dobeš má základní znalosti z oboru, které jsou pro zastávání úřadu nezbytné, uvedl Nečas s tím, že Dobeš je nejmladším z jeho ministrů. Zároveň poděkoval odcházejícímu Šmerdovi, který ve funkci ministra působil od dubna a nahradil Víta Bártu.

Do funkce ministra dopravy v pátek Dobeše jmenoval prezident Václav Klaus. Společně s ním jmenoval vicepremiérkou místopředsedkyni Věcí veřejných Karolínu Peake. Vést by měla Legislativní radu vlády. Příchod dvou nových ministrů VV byl součástí dohody koaličních stran o pokračování ve vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy