U lékaře po reformě: Jak chce Julínek odvrátit tunel

Petr Holub
27. 5. 2008 10:24
Julínkův náměstek líčí nové zdravotnictví
Pavel Hroboň, náměstek ministra pro zdravotní pojištění
Pavel Hroboň, náměstek ministra pro zdravotní pojištění | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Základní opoziční námitka proti reformě zdravotnictví zní: až budou mít pojišťovny soukromé majitele, budou tunelovány.

Nejsnadnější cestu k penězům vybraným na pojistném budou mít podnikatelé, kteří zároveň budou vlastnit pojišťovny a nemocnice. Mohou svým nemocnicím platit lépe než ostatním. I když bude zisk pojišťoven omezen, mnohem víc se vydělá přes nemocnice.

"Pro bezpečnost systému je otázka propojení zdravotní pojišťovny a poskytovatele zdravotních služeb nejzávažnější," připustil i náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň.

"To propojení může vést k pozitivním i negativním důsledkům pro pojištěnce. Není to nic úplně neobvyklého ani v české kotlině, protože zdravotní pojišťovny za první republiky poměrně houfně využívaly toho, že mohly vlastnit zdravotnická zařízení od lázní po nemocnice. Je to běžné i v některých evropských státech, jako příklad může posloužit Švýcarsko. Samozřejmě všechny systémy národní zdravotní služby jsou založeny na propojení plátce a poskytovatele," řekl Hroboň v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Pavel Hroboň poskytl redakci Aktuálně.cz obsáhlý rozhovor. V něm hovořil i o budoucnosti pojišťoven i pacinetů.

Náměstek Pavel Hroboň (vlevo) spolu s prvním náměstkem Markem Šnajdrem a mluvčím úřadu Tomášem Cikrtem.
Náměstek Pavel Hroboň (vlevo) spolu s prvním náměstkem Markem Šnajdrem a mluvčím úřadu Tomášem Cikrtem. | Foto: Mz
Přečtěte si:
Jak vidí Pavel Hroboň budoucnost pojišťoven

Část rozhovoru, kde Hroboň hovoří o budoucnosti pacientů

Raději doma, než na Kajmanských ostrovech

Aktuálně.cz: Propojením s nemocnicí se zvýší vliv pojišťovny, čím to ale pomůže systému veřejného zdravotnictví?

Může to přinést lepší organizaci péče. Pacient bude v nemocnici skutečně jen po tu dobu, kdy to bude skutečně potřeba, pak si ho převezme další smluvní lékař. Odstraní se třenice mezi pojišťovnou a poskytovatelem, když všichni pracují za jedním cílem. V tom dobrém případě to znamená udržet pojištěnce co nejzdravějšího.

A: Ve špatném případě to ale může znamenat horší péči za vyšší cenu. Dá se tomu zabránit?

Téměř všechno se dá zneužít. Proto je třeba racionálně říct, jakým způsobem zneužití zabránit.

Pavel Hroboň, náměstek ministra zdravotnictví, hlavní ideolog reformy
Pavel Hroboň, náměstek ministra zdravotnictví, hlavní ideolog reformy | Foto: Ludvík Hradilek

V podstatě existují dvě možnosti obrany. Jedna z nich je totálně zakázat propojení mezi pojišťovnou a poskytovatelem. Ale když si promluvíte s právníky, tak zjistíte, že v zákoně můžete popsat jen to, že pojišťovna nesmí vlastnit poskytovatele a že poskytovatel nesmí vlastnit pojišťovnu. Případně připsat, že žádná třetí osoba nesmí současně vlastnit pojišťovnu a poskytovatele. Jenže co čtvrtá, co pátá osoba, co šestá a co sedmá osoba, která sídlí na Kajmanských ostrovech. Zákazem se propojení může významně omezit, ale stejně nejde dohledat, jestli přes nějakou nastrčenou čtvrtou či pátou osobu neexistuje.

My preferujeme druhou možnost, která stanoví povinnost oznámit takové propojení. Pokud nebude oznámeno, následují drastické pokuty, případně odnětí licence zdravotní pojišťovny. Pokud je oznámeno, tak pojištěnci v této zdravotní pojišťovně dostanou stejná práva jako mají pojištěnci v plánech řízené péče, i když pojistné plány do tohoto systému nespadnou. Navíc tam bude přímá kontrola z úřadu pro dohled nad pojišťovnami a také antimonopolního úřadu.

A: Ovšem zůstává riziko, že úředníci všechno neuhlídají…

Smiřme se s tím, že neexistuje kouzelný proutek, kterým bychom mávli a řekli: nic takového tady existovat nebude. Pojďme se spíš zabývat tím, jak tu situaci co nejlépe uhlídat.

Chtěl bych připomenout, že první propojení, byť není majetkové, tady vzniká za současných zákonů, nemá tedy nic společného s reformou. (Pozn. red.: Podnikatel Tomáš Chrenek je zároveň zřizovatelem pojišťovny Agel, majitelem sítě nemocnic Agel a majitelem sítě lékáren Repharm.)

Strop pro motivaci a rezervy

A: Pojišťovny budou mít provozní fond ve výši 4,5 procenta vybraného pojistného. Mohou však kromě toho platit tzv. motivační programy. Ze zákonů není jasné, z čeho se budou platit a jaký mají strop.

Motivační programy se mají financovat z peněz, které jdou na veřejné zdravotní pojištění. Strop navrhujeme ve výši 2,5 procenta z peněz, které bude mít pojišťovna po přerozdělení. Účelem motivačních programů je dát možnost pojišťovně, aby odměňovala pojištěnce za zdravý životní styl, aby chodili na preventivní prohlídky a dodržovali jiná pravidla, která následně povedou k úsporám prostředků veřejného zdravotního pojištění.

A: Co se bude platit kromě preventivních prohlídek?

Menší část může jít na služby podporující zdraví, třeba cyklistické přilby. Prostě to, co je dnes placeno z fondu prevence. Účel zůstává podobný, jen bude trochu lépe definováno, na co se mohou peníze použít.

A: Další nejistota vzniká v souvislosti s rezervními fondy. Jak může být rezervní fond velký a co mohou pojišťovny s těmi penězi dělat? Mohou je třeba investovat v cizině?

Co se týká finančních rezerv, budou tam tři stupně ochrany. Jednak požadujeme, aby pojišťovna udržovala sama rezervu na zvláštním účtu. Dále navrhujeme tzv. zajišťovací fond, který působí už dnes, ale ne pro všechny pojišťovny. Navrhujeme určité zvýšení prostředků. To je obdoba pojištění vkladů a záruka pro celý systém. Třetí ochranou bude povinnost pro majitele akcií pojišťovny, aby dodržoval určitou míru solventnosti. Musí určité procento z obratu pojišťovny vložit do pojišťovny ze svých vlastních peněz. Tohle pravidlo dnes nemáme, ale znají ho banky a komerční pojišťovny.

A: Pokud bych chtěl pojišťovnu tunelovat, mohu dát značnou částku do rezervního fondu a uložit v cizině. Pak už mohu s penězi nakládat, jak uznám za vhodné. Nehrozí takové riziko?

Množství peněz v rezervním fondu je samozřejmě omezeno. Navrhujeme jeden a půl procenta obratu. Pojišťovna samozřejmě nesmí s těmito penězi volně nakládat, ale deponovat na zvláštním účtu. Bude přesně předepsáno, jakou částku bude mít v hotovosti a kolik může investovat. Investovat ale může jen do bezrizikových instrumentů jako jsou státní dluhopisy. Nepředpokládáme, že může investovat v zahraničí.

Náměstek Pavel Hroboň (vlevo) spolu s prvním náměstkem Markem Šnajdrem a mluvčím úřadu Tomášem Cikrtem.
Náměstek Pavel Hroboň (vlevo) spolu s prvním náměstkem Markem Šnajdrem a mluvčím úřadu Tomášem Cikrtem. | Foto: Mz
Přečtěte si:
Jak vidí Pavel Hroboň budoucnost pojišťoven

Část rozhovoru, kde Hroboň hovoří o budoucnosti pacientů
 

Právě se děje

Další zprávy