"Trojkoalice" nabrala tempo. Vládu chce mít v červenci

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
14. 6. 2010 20:40
V půlce července by už vláda měla pracovat na rozpočtu, prohlásil Nečas
Velká trojka!
Velká trojka! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vyjednavači ODS, TOP 09 a Věci veřejné napsali optimistický "jízdní řád" vlaku, směřujícího k vládní trojkoalici: do konce června ukončí svou práci všech sedm expertních komisí. Do 7. července odstraní vyjednavači rozpory a v ještě před polovinou července (konkrétně už 10. 7.) by nová vláda mohla začít pracovat na státním rozpočtu.

Konečná dohoda má stanovit nejen složení vlády, ale i mechanismy v koalici, včetně toho, jakým způsobem by vládní poslanci mohli předkládat zákony nebo vládní návrhy pozměňovat.

Sněmovnu vyřešíme za týden

O složení vedení sněmovny se hodlá "velká trojka" dohodnout přesně za týden - jen den před ustavující schůzí sněmovny. Na ní poslanci zvolí předsedu a místopředsedu sněmovny. Možná ale ne definitivního.

"Definitivní podoba bude vytvořena až poté, co nová vláda dostane důvěru," prohlásil lídr ODS Petr Nečas. "Pak můžeme provést rekonfiguraci."

Důvodem je skutečnost, že právě předsedovi sněmovny náleží klíčová role při nominaci premiéra, pokud selžou dva pokusy o získání důvěry pro vládu ve sněmovně. Vzhledem k převaze rodící se koalice, která disponuje 118 hlasy, se zatím jeví toto opatření jako příliš opatrné.

Dalším důvodem ovšem může být i to, že předseda sněmovny může být později v novém vládním týmu, upřesnil Nečas.

Podle informací Aktuálně.cz prozatím počítá ODS s Miroslavou Němcovou jako novou předsedkyní sněmovny.

Zítra školné, rozpočty až na konec

V úterý hodlá "trojkoalice" řešit školství - zejména otázku školného na vysokých školách. Tam se expertní tým shodl jen na zavedení školného, K-devítka musí vyřešit, jak by mělo vypadat a kdy by ho studenti měli platit.

"Pro nás je důležité, aby zavedení školného předcházelo vytvoření systému grantů a půjček," prohlásil lídr ODS Petr Nečas.

"My prosazujeme australskou variantu, tedy to odložené školné," trval na pozici VV jejich předseda Radek John. Podle něj by školné měli studenti platit až zpětně ve chvíli, kdy začnou vydělávat.

To se podle informací Aktuálně.cz nelíbí ani ODS, ani TOP 09. Shodují se jen v tom, že školné nesmí zabránit méně majetným v přístupu na vysoké školy.

Naopak nejobtížnější věci přijdou na jednání "velké trojky" až naposledy.

Problémem bude důchodová reforma. "Chceme propočty dopadů na nízkopříjmové skupiny obyvatel," požaduje za VV Radek John.

A nejtěžší nakonec - veřejné rozpočty jako celek. "To také vyjadřuje to množství shod a neshod," připustil John.

Spěcháme a stihneme i referendum

O tom, že budoucí koalice začala spěchat, svědčí i to, že se příští týden hodlá K-devítka, tedy nejvyšší úroveň vyjednavačů, scházet prakticky denně.

Předseda VV Radek John pak ujišťoval, že dohodu nezpomalí ani chystané "referendum" véčkařů, kteří mají koaliční dohodu schválit hlasováním po internetu.

"Véčkaři se na to těší, nám stačí 24 hodin," prohlásil sebevědomě.

 

Právě se děje

Další zprávy