Topolánek živě: Handl s ČSSD nebude

redakce DOM
7. 9. 2006 13:00
Praha - První on-line rozhovor po jmenování své vlády poskytl premiér Mirek Topolánek čtenářům Aktuálně.cz. Uvnitř: Premiérovy odpovědi.
Premiér Mirek Topolánek
Premiér Mirek Topolánek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V doprovodu početné ochranky dorazil do redakce na minutu přesně. A okamžitě se začal probírat otázkami, kterých se sešlo přesně 246.

Během hodiny stihl odpovědět na zlomek z nich - devětadvacet, tedy o jednu méně, než když byl hostem Aktuálně.cz před několika týdny, tehdy ještě coby premiér bez vlády.

"Pokud na to budu mít stoprocentní vliv, tak žádný handl s ČSSD nebude," odpověděl na otázku, jak chce vyjednávat podporu pro svou vládu a zda může zaručit, že neskončí nějakým spojením se sociální demokracií.

Na výtku, že i v jeho vládě sedí bývalý komunista, řekl: "V mé vládě jsou dvě ženy, dva emigranti, pět lidí přes sto devadesát centimentrů výšky, jeden bývalý komunista, šest nestraníků a patnáct absoloventů vysokých škol. Pokud by každé společenství v ČR odráželo tento stav, byli bychom šťastnou zemí."

Všechny odpovědi Mirka Topolánka čtěte níže

 

"Jsem přesvědčen, že vláda v tomto složení bude zárukou pokračování našeho polistopadového demokratického vývoje," uvedl po jmenování Václav Klaus.
"Jsem přesvědčen, že vláda v tomto složení bude zárukou pokračování našeho polistopadového demokratického vývoje," uvedl po jmenování Václav Klaus. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Topolánek přijal od Klause nevděčnou misi
Přečtěte si o jmenování Topolánkova kabinetu na Hradě
Pravděpodobní členové budoucí vlády Mirka Topolánka. Nahoře zleva Petr Nečas, Jiří Pospíšil, Alexandr Vondra, Miroslava Kopicová. Dole zleva Milena Vicenová, Jiří Šedivý, Gita Fuchsová.
Pravděpodobní členové budoucí vlády Mirka Topolánka. Nahoře zleva Petr Nečas, Jiří Pospíšil, Alexandr Vondra, Miroslava Kopicová. Dole zleva Milena Vicenová, Jiří Šedivý, Gita Fuchsová. | Foto: čtk
Seznam ministrů Topolánkova kabinetu
Připomeňte si, kdo všechno je členem vládního týmu

Ministryně: Škola může začínat třeba v 9:00
Tři jednoduché otázky pro každého z ministrů. Co řekli?

Odpovězeno: 07. 09. | 13:10Autor: Petr

Otázka: Dobrý den.
Jak budete pokračovat, když Vás nepodpoří při hlasování o důvěře?

Mirek Topolánek: Dobrý den všem čtenářům Aktuálně.cz...Podle ústavy. To znamená vláda podá demisi, prezident ji pověří vládnutím do doby jmenování vlády nové a prezident má v ruce i případné pověření pro sestavení této nové vlády. Návrat do ústavního rámce po měsících Paroubkových neústavních kroků je cesta správným směrem.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:12Autor: Jahhy

Otázka: Dobrý den pane premiére. Můj dotaz se bude týkat povolebního patu. Co si myslíte o tom, že polovina obyvatelstva ČR otevřeně sympatizuje s komunisty, nemůže to vyvolat v EU určité rozpaky v případě otočení situace ? Děkuji.

Mirek Topolánek: Nesouhlasím s Vaším názorem, zřejmě se snažíte interpretovat jeden z mnoha výzkumů, o jehož reprezentativnosti s úspěchem pochybuji, a který identifikoval množinu lidí, kterým by nevadilo jejich vládní angažmá. To není totéž. Evropská unie reagovala podrážděně už na členství SNS ve slovenské vládě. Podobnou reakci můžeme očekávat i v případě přímé či nepřímé účasti komunistů na vládě. Proto taky naše povolební trpělivost a úpornost při vyjednávání. Cílem je Vámi popsanému scénáři zabránit.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:12Autor: Pavel

Otázka: Pane Topolánku byl jste členem SSM na vojenském gymnásiu?

Mirek Topolánek: Ano, jako všichni.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:13Autor: Petr

Otázka: Volil jsme Vás zejména kvůli rovné dani. Je to pro Vás téma, přes které nejede vlak (což doufám), nebo jste ochotni zde udělat ústupky výměnou za toleranci či jiné handly?

Mirek Topolánek: Můžete si vybrat: Účast komunistů ve vládě a milionářská daň a nebo hlavní parametry rovné daně dle trojkoaličního projektu. Výběr nechávám na Vás.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:13Autor: Volič

Otázka: Zátím nemáte mandát na vládnutí, kdy požádáte směmovnu o důvěru??

Mirek Topolánek: Podle ústavy tak, aby mohlo být hlasováno nejpozději do třiceti dnů od jmenování, to jest do 3. října.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:15Autor: Jana Valentová

Otázka: Pane Topolánku, domnívám se, že (z vyjádření členů Vaší vlády) příliš autoritativně chystáte někdy i docela zásadní kroky. Myslím, že k tomu "nemáte mandát". Ten budete mít až získáte důvěru. Nejde mi o to, jestli Vám ji přeji či nepřeji, jde jen o to, že důvěru nemáte a měli byste se tak chovat.

Mirek Topolánek: Nevím, o kterých zásadních krocích mluvíte. My jsme zatím žádné neudělali. Příchod nových lidí při nástupu nové administrativy je naprosto standardní v celém rozumném demokratickém světě a nemíním ho ani komentovat. Programové prohlášení popíše naše jednotlivé kroky a spíše nastartování a vytvoření podmínek pro zásadní systémové změny, na které upozorňujete.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:16Autor: Já

Otázka: Co si slibujete od soudruha Tlustého na MF???

Mirek Topolánek: Tlustého krátké členství v KSČ bylo mnohokrát mediálně propíráno a i mnou komentováno. Mě i dnes víc jak stranická legitimace vadí bolševický způsob myšlení. A ten Vlastimil Tlustý nemá.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:18Autor: Jirka

Otázka: pane Topolánku proč životopisy vaších ministrů začínají většinou po roce 1990 že by snad se báli přiznat kdo byl v KSČ?

Mirek Topolánek: Navážu na předchozí odpověď. V KSČ před listopadem 89 po krátkou dobu byl pouze Vlastimil Tlustý. Jinak mají životopisy standardní strukturu požadovanou pro jmenování ministrem. Doufám, že brzy budeme končit s dobou, kterou znám z kádrových dotazníků před listopadem 89, které se musely vyplňovat a kde byly otázky typu Co jste dělal před Únorem a po Únoru? Co jste dělal před Srpnem a po Srpnu? Co jste dělal o šibřinkách a svatodušních svátcích?

Odpovězeno: 07. 09. | 13:20Autor: Petr M

Otázka: Dobrý den, jsem volič ODS po řadu let. Nemyslíte, že by bylo lepší trvat na trojkoalici a neustupovat ČSSD a pokud by trojkoaliční vláda důvěru nedostala, tak prostě odstoupit, složit post předsedy ODS a nechat na prezidentovi, co bude s vládou dál ? Tím by ODS získala u voličů kredit !

Mirek Topolánek: Výborný nápad...Drželi jsme trojkoaliční projekt tak dlouho, dokud byli naši koaliční partneři v něm setrvat. Nepodléhejte mediálnímu mýtu, že trojkoalici rozbila ODS. Do budoucna nemůže nikdo ani vyloučit návrat trojkoaličního projektu, i když to nevidím jako pravděpodobné. Pantha rei. Každopádně budeme usilovat o udržení protikomunistické stovky.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:22Autor: Karla

Otázka: V televizním vysílání jste připustil možnost vyřešení dopravní situace v Ústí nad Labem využitím armádní techniky. Potřebovala bych vědět, kolik děti se vejde do vozidla BVP, abych zbytek nemusela vozit autem.

Mirek Topolánek: Hodnotím Váš pokus o vtip, ale přál bych si Vás vidět, jak vysvětlujete důchodcům či dětem, že nemohou jet do nemocnice nebo do školy. Jasně jsem řekl, že využití vojenských autobusů, opakuji autobusů, kterých má armáda zhruba sto, je možné pouze podle zákona v případě stavu nouze, v případě ohrožení životů a majetku a v případě, že kraj o to v takové situaci požádá. Brát si jako rukojmí děti, důchodce a občany Ústeckého kraje tak, jak to dělá Jiří Paroubek, je politický hyenismus. Ani kraj ani vláda se nenechají vydírat a zabezpečí dopravní obslužnost všemi prostředky.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:24Autor: Robert

Otázka: Dobrý den,
předně vám jako Váš volič fandím a držím palce ať do dopadne. Neobáváte se ale, že se mezi poslanci malých stran najde nějaký hlas, který při případném Paroubkově pokusu posvětí jeho vládu s KSČ ? děkuji.

Mirek Topolánek: Děkuji za přání. Nemám zatím důvod se obávat a v tomto smyslu i krátkodobá krize v KDU-ČSL byla užitečná. Každý si musí být vědom, že hlas pro vládu s komunisty není zadarmo. Spoléhám na soudnost, odpovědnost a možná jenom obyčejnou slušnost.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:25Autor: Petr

Otázka: Proc musi byt v kazde vlade laespon jeden byvaly komunista ???

Mirek Topolánek: V mé vládě jsou dvě ženy, dva emigranti, pět lidí přes sto devadesát centimentrů výšky, jeden bývalý komunista, šest nestraníků a patnáct absoloventů vysokých škol. Pokud by každé společenství v ČR odráželo tento stav, byly bychom šťastnou zemí.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:27Autor: Franta

Otázka: Nemyslíte,že na M Financí by měl sedět člověk s vysokoškolským ekon.vzděláním?

Mirek Topolánek: Poté, co tento resort řídil právní, pokládám ekonomickou erudici absoloventa vysoké školy technického typu, výzkumného pracovníka, dlouholetého člena a předsedu rozpočtového výboru za celkem sympatickou změnu. Ministr financí nemůže být jenom ekonom nebo účetní. Jeho nadhled musí být podstatně širší, musí rozumět rozpočtování, veřejným financím, makroekonomice,skladbě mandatorních výdajů. A v tomto smyslu má Vlastimil Tlustý mojí důvěru.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:30Autor: Volic ODS

Otázka: Ve sve vyrocni sprave Vojenska Kontra Rozvedka pise ze us vymitila vsechny STBaky jake kroky podniknete aby jse to stalo taky u PCR a v politice?

Mirek Topolánek: Obávám se, že vojenská zpravodajská služba vymýtila spíše všechny operativce, kteří byli schopni provádět vojenskou operativní výzvědnou službu. Rád Vám nechám Vaši iluzi. Kromě starých estébáků nám za sedmnáct let vyrostli noví estébáci. To přece není jenom o členství v nějaké organizaci, ale o způsobu myšlení. Je to permanentní souboj se zneuživáním pravomocí a důvěrných informací v této branži, s podléháním pokušení pácháním trestné činnosti se obohatit, s podléháním tlaku organizovaného zločinu apod. Nikdy nekončící boj.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:32Autor: Honza

Otázka: Dobry den, chci se zeptat, zda Vasi ministri budou postupovat s ohledem na omezeny mandat a predcasne volby, nebo do toho "riznou" a provedou potrebne zmeny (z meho pohledu duchodova reforma a odvolani vsech CSSD kratce pred volbami dosazenych "odborniku").

Mirek Topolánek: Personální změny jsou dvojího typu: ten první je zcela přirozený příchod spolupracovníků z týmu ministra, tím druhým jsou změny vynucené buď neschopností, podjatostí nebo neloajalitou funkcionářů státní správy. Ty první probíhají okamžitě, ty druhé musí proběhnout standardně. Realizace důchodové reformy i přes jistou míru koncensu je v době mandátu této vlády nemožná, snahou bude realizovat všechny přípravné kroky jako je zřízení samostatného rezervního důchodového fondu, posílení výhodnosti penzijního spoření a životního pojištění a případná změna odchodu do důchodu do roku 2030.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:33Autor: Pavel Vrba

Otázka: Zdravim vás a chtěl bych se zeptat jestli stojí zato na jeden měsíc se stěhovat do Kramářovy vily.

Mirek Topolánek: Určitě ne, to, že čtete bulvár Vám nezazlívám. To, že mu věříte, je na pováženou.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:34Autor: vinařka

Otázka: Máte taky rád Rulandu,jako Pepa Pešák???

Mirek Topolánek: Preferuji rulandu šedou, umím si vybrat.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:35Autor: Michal

Otázka: Můžu si být na 100% jistý že nedojde k nějakému handlu a ODS se nespoji s ČSSD? Budou důsledně vyšetřeny kauzy ČSSD a zveřejněny výsledky vyšetřování? Taky by mě zajímalo, proč se všude mluví o kauzách pana Langera a Tlustého a mluví se o nich jako o černých ovcích ODS. Copak provedli? :-)

Mirek Topolánek: Na první otázku odpovídám ANO. A stoprocentně jenom v případě, že na to budu mít stoprocentní vliv. Na druhou otázku odpovídám rovněž ANO. Ale musíte vědět, že do vyšetřování nesmím a nebudu zasahovat. Na třetí otázku říkám nevím, v mém okolí se takto nehovoří. Najděte si jinou partu...

Odpovězeno: 07. 09. | 13:41Autor: Antipolice

Otázka: Pane premiére , je docela smutný když Vás na silnici zastaví policista aniž byste způsobil dopravní přestupek a i když máte vše v pořádku stejně dostanete pokutu za to že nemáte čepeček na ventilku .. je to smutný jak policisté pokutují za každou cenu - vždycky si něco najdou !!!
Udělejte s tím něc

Mirek Topolánek: Míníme otevřít znovu otázku bodového systému i postavení dopravní policie. Pokud Vás nějaký policista podle Vašeho názoru šikanuje, máte řadu možnosti, ale souhlasím s tím, že to je obtížné, se ve správním řízení dožadovat nápravy.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:43Autor: Helena

Otázka: Vážený pane Topolánku,jsme rádi,že vládnoucí stranou budete právě vy, a jako ostatní voliči doufáme,že to pro malé podnikatele bude přínosem.Přimlouvám se za větší podporu státu ohledně vytváření prac. míst v malých firmách. Současný stav je trochu likvidační. Děkuji a mnoho úspěchů Vaší-naší vládě!

Mirek Topolánek: Vytváření pracovních míst u malých firem není záležitostí vyšší podpory, ale menší regulace byrokracie, daňové a odvodové povinnosti a podobně. Máme připraven celý souhrn konkrétních řešení speciálně pro živnostníky. Registrační pokladny jsou první viditelnou z nich.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:44Autor: Michal

Otázka: Rád bych věděl, v čem je KSČ tak špatná strana? Pokud ji volilo tolik lidí - jsou všichni tito lidé také špatní? Podle mého názoru bychom měli brát tuto stranu jako každou jinou, když za ní stojí tolik voličů, nemyslíte?!

Mirek Topolánek: Možná, že lidé, kteří volí KSČM nejsou špatní. Možná, že jejich hlasy jsou jen hlasy protestní. Každopádně jsou to lidé ideově pomatení.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:47Autor: Tomáš B.

Otázka: Dobrý den pane premiére, zajímal by mne Váš názor na spravedlnost současného volebního systému, při kterém nejsou počty poslanců rovny poměrnému počtu odevzdaných hlasů. Není takový systém poněkud arogantní vůči vůli voličů? Podotýkám, že sám volím ODS a mohl by mi tedy takový systém vyhovovat.Děkuj

Mirek Topolánek: Žádný volební systém v žádné demokratické zemi nevypovídá nic o kvalitě demokracie. Žádný volební systém není samospasitelný. Od volebního systému očekáváme za prvé vysokou názorovou reprezentativnost, za druhé schopnost vytvořit vládu se silným mandátem a plnou odpovědností. Kompromisy hledají ve volebních systémech všechny země i s daleko bohatší demokratickou tradicí. Nás vždy nejvíce inspiroval jednokolový jednomandátový většinový systém anglosaského světa. Vaši touhu by uspokojil čistý poměrný systém, kdy volebním okrskem by byla ČR. Hledáme rozumný kompromis, který zrovnoprávní váhu hlasu na jeden mandát, který odstraní případný volební pat a který po deseti letech zabezpečí, že bude možné sestavit vládu s mandátem. O tom jsem ochoten se bavit.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:48Autor: [email protected]

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mne jaké kroky Vaše vláda učiní, aby pomohla malím a středním podnikatelům.Děkuji za odpověď Michal Nero

Mirek Topolánek: Všechny, které stihneme, které jsme slíbili před volbami, a které projdou poslaneckou sněmovnou.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:51Autor: Tomas K

Otázka: Děsím se možnosti (pseudo)koalice s ČSSD hlavně kvůli zakonzervování korupčniho prostředí z posledních 8 let.
Rád bych aby vaše vláda byla důsledně protikorupční jinak bych příště už neměl koho volit.
Nůž do zad pravicovým voličům v podobě akciového vytěsnění minorit už doufám nebudete opakovat!

Mirek Topolánek: Má první návštěva v roli premiéra vedla do Brna, kde jsem navštívil Ústavní soud, Nejvyšší státní zastupitelství, Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jedním z leitmotivů těchto návštěv byly účinné nástroje proti korupci a organizovanému zločinu. Kromě institucionální podpory máme přichystanou celou sérii návrhů, které řeší preventivní zmenšování prokorupčního prostředí jak v systému veřejných zakázek, tak všech úkonů souvisejících s výkonem státní správy. Přeji si, abychom měli čas tyto základní nástroje uvést do praxe.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:52Autor: Dawe

Otázka: Dobrý den,
zajímal by mě Vás názor na program strany Pravý blok a Petra Cibulku...
děkuji za odpověd

Mirek Topolánek: Uznávám ústavní právo volit a být volen, možnost vytvářet hnutí a strany a ucházet se o hlasy voličů a podíl na řízení státu. V tomto smyslu pokládám všechny strany a hnutí kromě nacionalistických, xenofobních a podobných - to znamená i stranu pana Cibulky - za legitimní.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:54Autor: Milena z Prahy

Otázka: Vazeny pane premiere,

Muzete nejak vysvetlit, proc jste panu prof. B. Moldanovi udelal tu hnusarnu, ze jste jeste v patek nechal jeho jmeno vytisknout v novinach jakozto budouciho ministra ziv. prostredi, a v seznamu, ktery jste vzapeti predlozil prezidentovi, jste mel napsaneho pana Petra Kalase?

Mirek Topolánek: Možná to nevíte, ale politici noviny netisknou. Dokonce ani nenechávají tisknout. Dokonce mnohdy ani nemají vliv na to, co se tam tiskne. Jméno Bedřicha Moldana - a byl jedním z kandidátů - se objevilo v médiích jako spekulace. A na spekulace já kašlu. Mě zajímá pravda a tady platí, že jediný člověk, který měl pravomoc vybrat nového ministra, jsem já. A já jsem si vybral. Bedřich Moldan zůstává klíčovým odborníkem ODS v oblasti životního prostředí a pevně věřím, že jeho názory bude respektovat i nový ministr.

Odpovězeno: 07. 09. | 13:57Autor: Lukáš

Otázka: Kolik je v ODS lidí s vysokou ekonomickou? Já že bych k vám vstoupil a udělal závratnou kariéru...

Mirek Topolánek: Znám spoustu absolventů VŠE, které pokládám za velké pitomce. A znám spoustu výborných ekonomů, kteří jsou absolventy jiných škol. Sázím možná na rozdíl od Vás na systém celoživotního vzdělávání a to i v oblasti ekonomické. Zaměstnávat absolventy VŠE z roku 89 a starší nepokládám bez dalšího vzdělání a praxe za žádnou výhodu. Aby bylo jasno: to jsou dnešní čtyřicátníci a starší. Samozřejmě existují výjimky a není jich málo.

Odpovězeno: 07. 09. | 14:00Autor: michal

Otázka: Nemohly by jste zebrat romům přídavky na děti když chytnete decko jak krade tak hned bych jim bral přídavky.

Mirek Topolánek: I na tomto serveru se občas vyskytnou otázky, které nepokládám ani za chytré ani za přínosné. Romské děti za ekonomickou situaci svých rodičů nemohou, žádné děti na světě za to nemohou. Pokud byste chtěl vázat přídavky na děti u nepřizpůsobých občanů například na jejich školní docházku nebo je přeměnit do naturální podoby, je to jedna z možností, ale není vůbec jednoduché takovýto systém řídit, kontrolovat a udržet.

Odpovězeno: 07. 09. | 14:02Autor: Denny Hozman

Otázka: Vážený pane Topolánku, jsem volič ČSSD,je mi 18 let a chtěl jsem se zeptat,proč jste si před volbami hráli na "komunistobijce",díky čemuž ODS dle mého názoru vyhrála volby,když by vám nevadilo,kdyby komunisté podpořili vaši vládu mimojiné s cílem zabránit nástupu komunistů k moci?Není to demagogie?

Mirek Topolánek: Milý Denny Hozmane, není to demagogie, je to lež. Jasně jsme řekli, že o podpoře komunistů pro naši vládu nebudeme nikdy vyjednávat. K tomu jsme přidali, že pokud předložíme nástroj, který povede k předčasným volbám, tak je nám jedno, kdo takovýto nástroj podpoří. Moc čtete noviny, zkuste si udělat svůj vlastní názor.
Se všemi se loučím, na ty, které se nedostalo, se snad dostane příště, přeji Vám pěkný den a na stránkách serveru Aktuálně.cz nashledanou.

 

Právě se děje

Další zprávy