Topolánek udělal ještě dvě změny

redakce DOM, čtk
1. 9. 2006 18:15
Praha - Tři měsíce po volbách předložil šéf ODS prezidentovi seznam ministrů. O důvěru požádá sněmovnu 4. října. Uvnitř: Video, Fotogalerie
Prezident už Topolánka oficiálně pověřil sestavením vlády, v pondělí nové ministry jmenuje do funkcí.
Prezident už Topolánka oficiálně pověřil sestavením vlády, v pondělí nové ministry jmenuje do funkcí. | Foto: Ludvík Hradílek

Jednotlivé ministry nechtěl předseda ODS Topolánek představovat. Ke složení kabinetu ale ještě uvedl, že jsou v něm "dvě ženy a dva emigranti".

Jména kandidátů už na veřejnost pronikla, na poslední chvíli se však objevila dvě překvapení.

Ministrem životního prostředí bude Petr Kalaš ze Světové banky, nikoliv Bedřich Moldan.

Petr Kalaš
Petr Kalaš | Foto: čtk
KDO JE PETR KALAŠ - PROFIL MINISTRA ČTĚTE ZDE

"Ano, pan Topolánek mi nabídku udělal a já jsem ji přijal," řekl Kalaš deníku Aktuálně.cz. Kdy nabídka přišla, nechtěl upřesnit, uvedl pouze, že v minulých dnech. "Je to příležitost pokračovat v rozjetých projektech a nastarovat nové. Práci ministerstva znám a je dobrá," řekl Kalaš na dotaz, co hodlá v omezené době na ministerstvu udělat.

Gandalovič jinde

Druhá změna se týká Petra Gandaloviče, s nímž se počítalo jako s ministrem pro evropské záležitosti. Tento úřad na konec nevznikne a bývalý primátor Ústí převezme ministerstvo pro místní rozvoj.

Topolánek se tak vyhne komplikaci v podobě změny kompetenčního zákona, jež by musela provázet vznik nového úřadu. O evroské záležitosti - hlavně přípravu předsednictví Česka v EU - se postará vládní zmocněnec, jehož může bez souhlasu sněmovny rovnou jmenovat Topolánkův nový tým.

V Českém rozhlase Topolánek večer řekl, že o důvěru pro vládu požádá sněmovnu nejspíš 4. října - tím by do maxima využil lhůtu, kterou mu dává ústava, tedy 30 dní. Podle dosavadních prohlášení politiků ČSSD, KDU-ČSL, Zelených a KSČM má malou naději, že uspěje.

Pravděpodobní členové budoucí vlády Mirka Topolánka. Nahoře zleva Mirek Topolánek, Vlastimil Tlustý, Petr Gandalovič, Ivan Langer. Dole zleva Martin Říman, Bedřich Moldan, Aleš Řebíček, Tomáš Julínek. Kromě nich má v kabinetu zasednout Petr Nečas, Jiří Pospíšil, Alexandr Vondra, Miroslava Kopicová, Milena Vicenová či Jiří Šedivý.
Pravděpodobní členové budoucí vlády Mirka Topolánka. Nahoře zleva Mirek Topolánek, Vlastimil Tlustý, Petr Gandalovič, Ivan Langer. Dole zleva Martin Říman, Bedřich Moldan, Aleš Řebíček, Tomáš Julínek. Kromě nich má v kabinetu zasednout Petr Nečas, Jiří Pospíšil, Alexandr Vondra, Miroslava Kopicová, Milena Vicenová či Jiří Šedivý. | Foto: čtk

Prezident Klaus se dnes setkal také s odcházející vládou Jiřího Paroubka a ministrům poděkoval za jejich práci. I když podle Klause se ne vždycky s Paroubkovým kabinetem shodl, vztahy mezi Hradem a Strakovou akademií označil za korektní.

I Paroubek si myslí, že prezident i jeho vláda měli na většinu věcí shodný názor, ačkoli "ne všechny dny byly slunné".

"Věřím, že spolu určitě nalezneme možnosti spolupráce také v budoucnu," řekl prezidentovi Paroubek.

Vláda bude v pondělí odpoledne

Členy vlády Mirka Topolánka jmenuje prezident Václav Klaus v pondělí ve 14:00. Klaus to uvedl po setkání s předsedou ODS na Pražském hradě.

Klaus řekl, že jména navrhovaných ministrů nebude komentovat. Podotkl jen, že "tam není žádné jméno, které bych předsedovi vlády rozmlouval".

Třicet dnů na získání důvěry

Překlenovací kabinet má podle ODS dovést zemi příští rok k předčasným volbám. Pokud důvěru nezíská, musí podat demisi. Ústava ovšem neukládá, do kdy musí prezident jmenovat nového premiéra, do té doby by zemi řídil Topolánkův tým.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek čeká, že po neúspěšném Topolánkově pokusu bude vládu po říjnových senátních a komunálních volbách sestavovat on jako lídr druhé nejsilnější strany.

Základním úkolem nové vlády je také sestavit státní rozpočet na příští rok a předložit jej sněmovně.

Foto: Aktuálně.cz
  • ODS ZRUŠÍ ŠKRTY VE ŠKOLSTVÍ A VĚDĚ
    Topolánkova vláda ihned po nástupu rozhodne, jak stát v příštím roce utratí téměř bilion korun. "Musíme to stihnout za dva týdny," říká nastupující ministr financí Vlastimil Tlustý.

Průtahy při sestavování vlády se odrážejí i v práci sněmovny, která zatím nemůže plnohodnotně pracovat. Dolní komora letos zažívá zřejmě nejkomplikovanější "rozjezd" v historii samostatné České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy