Topolánek: Ať si Liška najde miliardy pro VŠ sám

bar
29. 8. 2008 14:30
Rektoři marně žádají u premiéra o více peněz
Předseda vlády Mirek Topolánek zasedal v komisi u závěrečné státní bakalářské zkoušky na Katedře tepelné techniky Vysoké škole báňské v Ostravě.
Předseda vlády Mirek Topolánek zasedal v komisi u závěrečné státní bakalářské zkoušky na Katedře tepelné techniky Vysoké škole báňské v Ostravě. | Foto: Tiskový odbor vlády

Praha - Premiér Mirek Topolánek vzkázal ministrovi školství Ondřeji Liškovi, ať nepočítá s dalšími miliardami ze státní pokladny pro vysoké školy. Liška si podle premiéra musí poradit s penězi ve svém rozpočtu.

Rektoři vysokých škol napsali Topolánkovi, že navržený rozpočet nepokryje v roce 2009 ani základní potřeby vysokých škol a žádají o posílejí ve výši tří miliard korun.

Požadavek podpořil i ministr školství Liška, který ovšem po Topolánkovi žádá pouze o dvě miliardy navíc.

Premiér ovšem tvrdí, že školský rozpočet poskytuje dostatek prostoru, aby v něm ministr Liška miliardy pro vysoké školy našel.

Foto: Ondřej Besperát

Rozpočtáři jsou k ničemu

Topolánek připomněl, že letos má Liška k dsipozic asi 119 miliard korun, na příští rok se počítá se 133 miliardami. Zhruba 59 miliard spolknou platy, dalších asi 9,5 miliard jde na vědu a výzkum. Se zbytkem si může nakládat Liška sám.

"Nemůže říct, že mu na tuto prioritu chybí peníze," prohlásil Topolánek na tiskové besedě. "To ať vyhodí své rozpočtáře," dodal. 

 

Právě se děje

Další zprávy