TOP 09 odmítla "pana Evropu" a trvá i na zákoníku práce

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
31. 8. 2010 12:30
Ministři za TOP 09 předloží zákony tak, jak je připravili
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rozpor mezi vládní stranami TOP 09 a ODS pokračuje. Předsednictvo TOP 09 dnes oznámilo, že strana "bude trvat na dodržování koaliční smlouvy".

V praxi to znamená, že její předseda a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dál odmítá vznik funkce státního tajemníka pro Evropu, který má být podřízen přímo premiérovi, a ministr práce Jaromír Drábek trvá na tom, že novelu zákoníku práce předloží on.

Právě kvůli těmto tématům na sebe ODS a TOP 09 v minulých dnech a týdnech narazily.

Premiér Petr Nečas oznámil, že chce kvůli vytvoření funkce státního tajemníka pro Evropu změnit jednací řád vlády.

TOP 09 ale v úterý odmítla, že by tohoto tajemníka měla jmenovat vláda. Trvá na tom, že vytvoření této funkce může umožnit jen změna kompetenčního zákona - a že ji má předložit ministr Schwarzenberg, a nikoliv premiér.

Schwarzenberg: Premiér má koordinovat

Evropské záležitosti navíc podle představ TOP 09 nesmí řídit úředník. Koaliční dohoda totiž určila, že evropskou politiku koordinuje přímo premiér.

"Rozhodně se nehovořilo o kompetencích nikoho třetího," argumentuje první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Kompetence premiéra nemůže převzít úředník."

"Evropské státy prozatím nejsou vnitřním územím," přidal se ministr Schwarzenberg v narážce na premiérovu argumentaci, že evropská témata už po přijetí Lisabonské smlouvy přestávají spadat pod zahraniční záležitosti.

"Provádění politiky přísluší ministrovi, premiér ji má koordinovat, ne provádět," dodal Schwarzenberg.

Zákoník práce předložím já

Podobně trvá TOP 09 i na tom, že ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek předloží svou novelu zákoníku práce, o které premiér v pondělních Hospodářských novinách řekl, že je jen "vykastrovanou novelou" a že by měla být přísnější, včetně možnosti řetězit pracovní smlouvy na dobu určitou neomezeně dlouho.

TOP 09 zvláštní jednání o sporech nepožaduje. "Chceme jen důsledně dodržovat koaliční dohody," prohlásil Drábek s tím, že ministři TOP 09 prostě jen předloží vládě věci, které mají.

"Ale bylo by doporučeníhodné, aby jednotliví aktéři překročili metodu překvapivých změn svých stanovisek," rýpl si do premiéra Karel Schwarzenberg.

 

Právě se děje

Další zprávy