Tlustý opět odmítl hlasovat pro vrácení majetku církvím

tof
4. 5. 2008 22:53
Poslanec ODS zpochybnil vládní materiál
Vlastimil Tlustý v záři reflektorů.
Vlastimil Tlustý v záři reflektorů. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vzpouru v ODS proti návrhu církevních restitucí se nepodařilo uklidnit. Poslanec Vlastimil Tlustý nechce hlasovat pro vládní návrh ani poté, co ministři v týdnu narychlo doplnili důvodovou zprávu k zákonu. 

Tlustý řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce, že nyní pro vyrovnání s církvemi hlasovat nebude.

Podle Tlustého jde vládní návrh proti restitučním zákonům a taky proti zákonu o oceňování majetku. Tlustý uvedl, že znalci, kteří pro něj vládní návrh posuzovali, by za takovou práci, kterou odvedla vláda, mohli jít do vězení za porušení zákona.

"Po obdržení materiálu jsem jednal se třemi soudními znalci. Kdyby kdokoli z nich ty čtyři stránky podepsal a orazítkoval, dostal by dvanáct - ne tisíc, ale let," řekl Tlustý.

Sněmovna.
Sněmovna. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Církevní restituce: Ceny za pozemky jsou luxusní
Upravený církevní zákon půjde do sněmovny příští týden

Tlustý také vysvětlil, co je na doplňku špatně. "Porušuje restituční princip, všechny dosavadní restituce respektují, že se vychází ze znaleckých posudků a tabulkových cen. Z dokumentu je jasné, že 83 miliard je vypočítáno v podobě tržních cen."

"Vláda by měla vzít na vědomí, že jsou k tomu tak vážné výhrady, a zařídit se podle toho. Řešení musí být zákonné a neprůstřelné," řekl Tlustý.

Podle něj by se vracení majetku církvím jednoduše vyřešilo použitím zákona o půdě, a to tak, že by se církve doplnily mezi oprávněné osoby. "To by byla novela na jeden řádek," řekl Tlustý.

Foto: Ludvík Hradilek
Právní rozbor opozice:
Podle právníků stát církvi nabízí miliardy, které jí nepatří

Ministr kultury Václav Jehlička, který společně s ministrem zemědělství ocenění majetku předložil, slova Tlustého nekomentoval. "Nechme to na poslancích, ti rozhodnou," uvedl.

Ocenění předložené vládou se nelíbí ani opozici, podle stínového ministra kultury, sociálního demokrata Vítězslava Jandáka jsou podklady od vlády nedostatečné.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek označil zákon v současné podobě za neprosaditelný a vyzval v TV Prima vládu, aby o něm jednala s opozicí.

Kardinál Miroslav Vlk v České televizi uvedl, že církve udělaly všechno, aby se se státem dohodly. Pokud by vládní návrh neprošel,tak Vlk pochybuje, zda je ještě nějaký prostor pro další jednání se státem.

Vlk uvedl, že církve by přivítaly, kdyby peníze dostaly rychleji, tlačit na vládu ale nechtějí.

Vláda chce církvím vrátit nemovitý majetek a po dobu 60 let splácet 83 miliard, což s úroky dělá 270 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy