Suchá Loz hrozí Škromachovi: Omluvte se, nebo bude soud

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 3. 2011 7:10
Škromach označil Gazdíka za bývalého starostu "jedné z nejzadluženějších obcí"

Praha - Obec Suchá Loz se rozhodla vyzvat místopředsedu ČSSD Zděňka Škromacha, aby se jí omluvil za to, že ji označil za "jednu z nejzadluženějších obcí" v České republice.

Zdeněk Škromach to prohlásil v nedělním diskusním pořadu České televize během debaty o reformě penzí. Konkrétně v momentu, kdy kritizoval sjednocení daně z přidané hodnoty na 20 procentech.

Výjimka pro knihy a dluhy Suché Loze

Zatímco koalice se shodla na výjimce jen pro sedm druhů potravin, které by byly daněny jen 10procentní saznou DPH, Petr Gazdík, předseda poslanců TOP 09 a právě bývalý starosta Suchá Loz, dál prosazuje, aby do snížené sazby spadaly i knihy.

Právě proto si vzal v neděli na mušku jeho a potažmo celou obec Zdeněk Škromach.

"Pan Gazdík, už dnes tedy není starostou jedné z nejzadluženějších obcí, chce DPH snížit u knih," prohlásil Škromach v ČT. "Myslím, že základní jsou potraviny. Člověk, který trpí hladem, tak se mu hůře čte."

"Momentálně máme jen dluh 800 tisíc korun u Komerční banky za novou hasičskou stříkačku," oponuje současný starosta Suché Loze Václav Bujíček (Starostové a nezávislí). "I v minulých letech nedostala obec jiné hodnocení, než A, což znamená hospodaření bez problémů."

Omluva na cestě?

Hájí se i Gazdík, dřívější starosta a nynější místostarosta: "Rozpočet byl dobrý i přes finanční krizi, majetek obce naopak narostl. To se třeba o státu říct nedá."

Vedení obce tvrdí, že onen dluh 800 tisíc je jediným, na účtě prý má obec 2,5  milionů korun.

Vedení obce chce proto už v pondělí připravit otevřený dopis Zdeňkovi Škromachovi s výzvou, aby se omluvil.

"Pokud to neučiní, svolám zastupitelstvo a podáme žalobu na poškození dobrého jména obce, ke kterému došlo veřejně před televizními diváky," dodal starosta Bujáček.

Zdá se ale, že s omluvou problémy nebudou. V noci na pondělí poslal Zdeněk Škromach sms zprávu Aktuálně.cz: "Pokud by informace, které jsem měl, nebyly pravdivé, pak se omlouvám."

 

Právě se děje

Další zprávy