TOP 09 tříští dohodu o DPH, dala by knihy za potraviny

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 3. 2011 19:10
Když to neprosadí v koalici, počká si do sněmovny, naznačil místopředsdseda Petr Gazdík
Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.
Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Vládní koalice sice už deklarovala, že se shodla na "konečném" seznamu položek, které nepostihne sjednocení daně z přidané hodnoty na 20 procentech, ale TOP 09 bude přesto prosazovat ještě další výjimku.

Chce, aby v nižší, tedy destiprocentní sazbě DPH byly nakonec i knihy a tištěná média.

"Knihy jsem nevzdal," řekl Aktuálně.cz předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. "A mám v tom podporu pochopitelně ministra kultury, ale i ministra financí."

Knihy za potraviny

Způsoby, jakými této dodatečné výjimky dosáhnout, jsou podle něho dva.

První je přimět koaliční partnery, aby z nyní dohodnutých výjimek některé vyřadily. "Na tahu jsou Věci veřejné, aby ustoupily od některých potravin," říká Gazdík.

Pokud to touto cestou nepůjde, má TOP 09 plán B - chce knihy do nižší daně prosadit jako pozměňovací návrh až ve sněmovně a hledat podporu poslanců napříč spektrem. Tedy i v opozičních lavicích.

Co je bez lepku?

Věci veřejné si prosadily při koaličním jednání, že výjimku z 20 procent DPH bude mít jen sedm druhů potravin: ryby, zelenina, brambory, chleba, mléčná výživa a potraviny pro diabetiky a lidi s dalšími metabolickými poruchami.

"Už dnes jsou některé jogurty označené jako bezlepkové. Jako bezlepkové může být označeno i maso, i když v něm lepek ani být nemůže. Bude také v nižší sazbě DPH?" namítá Gazdík.

"Problémem je i teplo, proč pan Gazdík mluví jen o knihách?" rozčilovala se už začátkem týdne poslankyně za Věci veřejné Karolína Peake.

Proti jakýmkoliv výjimkám DPH se staví ODS, i když i ona nakonec kývla na seznam Věcí veřejných.

 

Právě se děje

Další zprávy