Středočeská ČSSD zvolí nové vedení bez Rathova spojence

Martina Machová Martina Machová
14. 6. 2012 21:10
Nové vedení bude ovšem vládnout je pár měsíců
Vždy spolu - David Rath s Richardem Dolejšem
Vždy spolu - David Rath s Richardem Dolejšem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Špičky středočeské sociální demokracie během čtvrtečního večera skládaly reparát z politické odpovědnosti za svého někdejšího hejtmana a klíčového muže této stranické buňky Davida Ratha, kterého zadržela policie se sedmi miliony v krabici od vína.

Na doporučení Lidového domu a tentokrát i pod přímým dohledem předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky vedení středočeské organizace v čele s Rathovým spojencem Richardem Dolejšem rozhodlo, že svolá na 4. července krajskou konferenci, na které si zvolí své nové vedení i novou kandidátku.

Tento bod sice na oficiální pozvánce chyběl, nicméně šéf středočeských sociálních demokratů Dolejš dopředu avizoval, že je rozhodnut svolání mimořádné konference prosadit.

"Jsem připraven odstoupit z funkce předsedy krajského výkonného výboru, protože tato věc je pro mne natolik zásadní, že si nedovedu představit, pokud bych toto hlasování prohrál, že bych stál v čele středočeské ČSSD," přislíbil navíc během středy.

Na čtvrtečním jednání stranických špiček pak podle zdroje Aktuálně.cz oznámil, že nebude kandidovat ani v krajských volbách a že se nebude po letech ucházet o post šéfa kraje.

Vedle svolání volební konference prošel i Dolejšův návrh, aby nové vedení úřadovalo jen do řádné krajské konference, která je plánovaná na únor 2013, na níž by skládalo účty za výsledek krajských voleb.

Kdyby čtvrteční jednání dopadlo opačně, k volbě nového vedení i kandidátky pravděpodobně přesto došlo - konferenci by místo Středočechů svolal ústřední výkonný výbor ČSSD, tedy nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy, jenž se sejde v Hradci Králové tuto neděli.

 

Právě se děje

Další zprávy