Stravenky stále žijí. Pro zrušení nemá Topolánek hlasy

Jakub Antoš
12. 3. 2008 7:15
Dnes o stravenkách začnou jednat poslanci
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vyhlídky premiéra Topolánka na to, že by se mu podařilo prosadit zrušení stravenek, jsou v den zahájení schůze sněmovny nevalné.

Poslanci levice - komunisté a sociální demokraté - budou hlasovat proti a z ankety Aktuálně.cz mezi poslanci vyplynulo, že odpůrci zrušení jsou i v koaličním táboře, dokonce přímo v ODS.

Pokud by tedy sněmovna o stravenkách hlasovala nyní, premiérův návrh by neprošel.

Více o aféře ZDE: Opozice žádá vyšetřit možnou stravenkovou korupci

Poslanec ČSSD: ODS maskuje sebe sama

Topolánek stojí v čele skupiny 39 poslanců, kteří novelu zákona o dani z příjmu, která ruší daňové zvýhodnění stravenek, předložila.

Přímo v jeho ODS zjistilo Aktuálně.cz minimálně tři poslance, kteří mají k plánovanému rušení výhrady. Jsou to Zdeněk Boháč, Jiří Čepelka a Tomáš Kladívko.

"Myslím, že jdeme trochu ode zdi ke zdi. Novelou by vznikly dvě skupiny zaměstnanců - ti, kteří mají závodní stravování, by byli zvýhodněni. Budeme se to na klubu snažit ještě přizpůsobit, ale se zákonem v tomto znění mám problém," vysvětluje svůj postoj Tomáš Kladívko.

"Já se na to dívám rozporuplně. Na jedné straně jsou výjimky špatné, na druhé to může poškodit provozovatele těchto zařízení," říká další občanský demokrat Jiří Čepelka, který se odvolává na zkušenost své manželky, která je majitelkou resturace.

Kromě toho mohou jednotu koaličního hlasování narušit také někteří lidovci a přeběhlí poslanci ČSSD, Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Poslanci Pohanka a Melčák mluví ve sněmovně s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem.
Poslanci Pohanka a Melčák mluví ve sněmovně s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte podrobnosti:
Pohanka s Melčákem zřejmě stravenky nepohřbí

Nová diskriminaci

S názorem poslance Kladívka souhlasí i lidovec Jiří Carbol. I on si myslí, že návrh zákona zakládá na nové potíže.

"Budu asi hlasovat proti zrušení stravenek. Z materiálu, který mám k dispozici, vyplývá, že návrh novely zákona o dani z příjmu zavádí novou diskriminaci mezi zaměstnance," tvrdí Carbol.

V lidoveckém poslaneckém klubu není sám. "Mně se ten návrh určitě nelíbí a hlasoval bych proti," přidává se poslanec Tomáš Kvapil.

Levice má jasno - nerušit

Dobrý osud stravenek bude jistě ve sněmovně hájit levice.

"Je to jedna z mála výhod, které zaměstnancům ještě zůstaly. Myslím si, že by byla velká chyba je o ni připravit. Jsem zvědavá, co nás ještě čeká. Kam až nás odéeska dovede," říká rozhořčeně nejmladší komunistická poslankyně Kateřina Konečná.

Obdobně se k novele zákona staví sociální demokraté. "Já jsem samozřejmě proti zrušení, určitě nebudu hlasovat s ODS. Ona tím jen maskuje sama sebe. Něco vyšlo na povrch a oni se teď snaží ukázat, že jsou bez poskvrny," říká poslanec ČSSD Miroslav Váňa. "Výrazně tím ale ublíží zaměstnancům," domnívá se.

Čtvrtina firem by stravenky zrušila

O tom co dál, když poslanci daňové zvýhodnění stravenek zamítnou, již přemýšlí většina firem. Průzkum Hospodářské komory, který zpracovala pro Hospodářské noviny, ukazuje, že čtvrtina firem, které nyní stravenky svým zaměstnancům nabízí, je rozhodnuta tento bonus zrušit.

Hospodářská komora při výzkumu oslovila 1196 firem. Polovina z nich již nyní stravenky svým zaměstnancům vůbec nenabízí.

Zhruba pětina firem stravenky pravděpodobně zachová, ale bude požadovat větší spoluúčast zaměstnanců, o něco méně podniků je rozhodnuto stravenky zachovat i se stávajícími zvýhodněními pro zaměstnance.

Čtvrtina firem bude uvažovat o jiném způsobu kompenzace. Nadpoloviční většina z nich se kloní k možnosti poskytovat zaměstnancům k platu přímý příspěvek na stravování. Závodní jídelnu by po zrušení stravenek uvažovalo zavést jen padesát firem. Osmdesát zaměstnavatelů by svým pracovníkům zajistilo stravovací koutek.

 

Právě se děje

Další zprávy