Stovky lidí protestovaly, naštvala je kauza Pospíšil

Domácí ČTK Domácí, ČTK
28. 6. 2012 22:36
Lidé se sešli v Praze i v Brně. Vadí jim blesková akce Klause s Nečasem
První demonstrace proti podivnému odvolání ministra Pospíšila proběhla již  ve středu.
První demonstrace proti podivnému odvolání ministra Pospíšila proběhla již ve středu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Brno - Zhruba 600 lidí se ve čtvrtek vpodvečer sešlo v Praze na náměstí Míru na demonstraci, kterou po odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) uspořádala na podporu právního státu platforma Vraťte nám stát.

Podle jejího prohlášení mělo Pospíšilovo odvolání zabránit jmenování nové pražské vrchní státní zástupkyně, a tím také důslednému vyšetřování korupčních kauz.

"Způsob odvolání je natolik nevěrohodný, že vzniká velmi závažné podezření, že jednal pod tlakem ekonomických zájmových skupin a kmotrů uvnitř politických stran, kteří se bojí vyšetřování podezřelých korupčních kauz," uvedla platforma Vraťte nám stát ve své výzvě k demonstraci. Podle pořadatelů premiér ministrovým odvoláním "zdiskreditoval veškeré reformní a protikorupční kroky své vlády".

Platforma Vraťte nám stát zastřešuje 38 organizací. Pořadatelé svou akcí prý chtějí přispět "k udržení právního státu". Na počátku demonstrace se podle organizátorů i policie sešlo 600 lidí, další postupně přicházeli.

Mezi hosty Janeček, Cepl, či Liška

Podle prohlášení platformy Vraťte nám stát ztratila vláda legitimitu a měla by odejít. Na demonstraci vystoupili šéf Strany zelených Ondřej LiškaKarel Janeček z Nadačního fondu proti korupci, David Ondráčka z Transparency International, lidovec Pavel Svoboda, soudce Vojtěch Cepl či sociolog Ivan Gabal z platformy. Ten je společným kandidátem zelených a KDU-ČSL pro podzimní senátní volby v Praze.

Před ministerstvo spravedlnosti dorazilo z demonstrace na náměstí Míru zhruba šest desítek účastníků. Před vchodem do budovy organizátoři zapálili sedm svíček - prý ne za odvolaného ministra Pospíšila, ale za směr politiky, kterým se vydal.

Pořadatelé uvedli, že pokud by premiér Nečas pokračoval v podobných krocích, vyrazí do ulic znovu. Krátce před 21:00 se účastníci v poklidu rozešli, rozloučili se potleskem.

Fotogalerie z první demonstrace proti Pospíšilovu odvolání:

Podobná akce se ve čtvrtek odehrála v Brně, v centru města vyjádřilo nesouhlas se způsobem odvolání ministra spravedlnosti přes 200 lidí.

Akce neměla za cíl obhajobu samotného Pospíšila. Kritizovala způsob, jakým se odvolání uskutečnilo. Ostrá slova směřovala nejen na adresu premiéra Petra Nečase (ODS), ale i prezidenta Václava Klause.

Wagnerová: Prezident i premiér porušili ústavní zvyklosti

Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová na shromáždění zdůraznila, že oba nejvyšší představitelé státu porušili ústavní zvyklosti. S odcházejícím ministrem se nesešli, nediskutovali s ním a nepoděkovali mu za dosavadní práci, což podle ní bývá obvyklé.

"Tím, jak to odvolání bylo rychlé, vysílají signál, že ta akce nebyla čistá. Byl tam velký strach před něčím," uvedla Wagnerová. Tvrzení Nečase o Pospíšilově manažerské neschopnosti vnímá jako pouhou zástěrku skutečných důvodů odvolání. Přes četné spekulace, které se objevily, nejsou podle ní známy.

Režisér Břetislav Rychlík ve svém proslovu zmínil svoji nedávnou schůzku s Nečasem. Premiéra i s dalšími aktivisty žádal, aby vznikla občanská komise, která bude moci nahlížet do svazku Bezpečnostní informační služby (BIS), a to hlavně do informací o prorůstání organizovaného zločinu do politiky, což je podle něj vzrůstající problém.

Odvolával se přitom na poznat BIS. Podle Rychlíka by lidé měli vyjít do ulic a dát vládě, která ztratila podporu veřejnosti, znát svůj nesouhlas s ní.

Demonstrace trvala necelou hodinu. Pořádalo ji sdružení Studentské jaro (Jaro).

 

Právě se děje

Další zprávy