Naplňme Václavák a přijde druhý listopad, hlásá Janeček

Karel Toman
15. 5. 2012 5:00
Šéf protikorupčního fondu: Soumrak "zjedů" začne po předčasných volbách
Karel Janeček, zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci
Karel Janeček, zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci | Foto: NFPK

Kroměříž - Miliardář a šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček chce na podzim uspořádat "něco na způsob" druhé sametové revoluce.

Cílem má být prosazení tří požadavků, které podle Janečka vynesou do politiky víc slušných lidí. A to už po předčasných volbách, kterým se prý Česko nevyhne.

Janeček to uvedl v diskusi s návštěvníky jeho právě zahájeného přednáškového turné, jehož zastávka se v pondělí konala v moravské Kroměříži, kde na toto téma promluvil vůbec poprvé. Online deník Aktuálně.cz byl u toho.

"Moje představa je spíš druhý listopad," reagoval Janeček na hlasy z publika žádající skutečnou revoluci, kterou však šéf fondu odmítl jako "velmi nebezpečnou." Podle něj je potřeba změnit systém zevnitř za pomoci "tlaku ulice".

"Naplněný Václavák má 250 až 300 tisíc lidí, před tím už zjedi nemůžou couvnout. Když to správně zmanažujeme, tak to bude fungovat," řekl Janeček na přednášce organizované blogerským spolkem Kroměřížan.cz.

Rovněž nevyloučil možnost, že jím vedený fond začne zakládat pobočky v krajských městech. Založení politické strany ale odmítl.

Tři kroky k soumraku "zjedů"

Jak vlastně vznikl novotvar zjed, který Janeček tak často používá?

"Dostalo se to ke mně přes e-mail. Byla to přezdívka člověka, kterého ani neznám," vysvětlil Janeček. Termín podle svých slov používá proto, že čeština podle něj nemá pro protagonisty místní korupce vhodný pojem. "Korupčník zní jako uličník, zloděj není výstižné," dodal.

"Zjed má za cíl zvýhodnit sebe na úkor ostatních, nejde mu o celek. Medicínsky je to psychopat," řekl Janeček. Skutečná demokracie má podle něj systém proti těmto zjedům ochránit.

Způsob, jak toho dosáhnout, má podle něj dvě fáze. První je krátkodobá a spočívá ve "vyřešení problému zjedů." Druhá je dlouhodobá a je založena na osobní transformaci každého z nás.

Problém zjedů chce Janeček vyřešit třemi kroky: změnou volebního systému, zákazem politické reklamy a majetkovými přiznáními kandidátů do Parlamentu. Aby se zabránilo patovému rozložení sil, má být podle Janečka poslanců 199 místo dnešních 200.

Tyto tři kroky chce Janeček prosadit do předčasných voleb, které podle něj přijdou na jaře. "Výsledkem by měl být transparentní a odolný systém, který inspiruje slušné lidi ke vstupu do politiky," věří.

Podstatu osobní proměny vysvětlil publiku, v němž mimo jiné sedělo 50 studentů kroměřížského Arcibiskupského gymnázia, slovy "měnit myšlení u sebe" a "nedělat špatné věci".

Publikum dostávalo Janečka do úzkých

Druhá část Janečkova poselství tak vyzněla silněji. V té první ho totiž publikum svými dotazy po detailech několikrát dostalo do úzkých.

Janeček například prosazuje změnu volebního systému z poměrného na většinový. Spolu s ostatními změnami se tak podle něj zvýší podíl slušných lidí v Parlamentu "zhruba z 30 procent na osmdesát procent."

A protože "ryba smrdí od hlavy", bude to stačit k tomu, aby se postupnou evolucí systém zprůhlednil, "zmizelo by závětří" a přestalo se krást i v regionech. "Ušetříme tím až sto miliard ročně. Sáhneme tím na obrovskou vatu a budeme moct dělat, co nás baví. Ekonomika na to prostředky má," řekl Janeček.

Když se jej ale posluchač zeptal, jak konkrétně chce volební systém nastavit, odpověděl neurčitě.

Ideální možností by podle něj bylo, aby každý volič přidělil kandidátům místa podle pořadí oblíbenosti, zatímco těm, které v politice nechce, by přidělil negativní hlas. Výsledek by se sečetl za celou republiku.

"To je ale složité a je potřeba to zjednodušit. Jak se to udělá, je druhá věc, jde ale o to, volit osobnosti," řekl Janeček. Současný kroužkovací systém, který dokázal "vyřadit nanejvýš ultrazjeda Langera", to podle něj neumí.

Podobně neurčitě se vyjádřil i k zákazu politické reklamy. Podle něj spočívá hlavně v zákazu billboardů a politické strany má "odříznout od vlivu lobbistů a černých peněz." Kampaň se tak podle něj z osočovací stane opět víc kontaktní a přesvědčovací.

Na námitku z publika nakonec uznal, že část stranických peněz se prostě přesune do inzerce a placených článků v novinách a zase bude ve výhodě ten, kdo má víc peněz. "Těch prachů se ale utratí míň," doufá.

Raději Babiše než Holešovskou výzvu

Jindy se zase s posluchačem shodl na požadavku uzákonit možnost ukončení poslaneckého mandátu, "pokud by si to přálo více než 50 procent voličů". Na dotaz, jak by to chtěl konkrétně provést, odpověděl, že by se "například mohlo posbírat tisíc podpisů a vyhlásit lokální referendum".

Na rozdíl od demonstrace Holešovské výzvy, která podle něj jen neguje, se Janeček svými třemi hlavními požadavky snaží podle svých slov přinést "program pozitivní změny."

Odmítl, že by ve svých politických snahách nějak úzce spolupracoval s miliardářem Andrejem Babišem.

"Jsem přesvědčen, že je to slušný člověk, ale může to být ten příklad, že se i ze slušného člověka stane (v politice) zjed," řekl o Babišovi. "Radši bych ale šel do rizika a dal moc Babišovi než Holešovské výzvě," dodal.

Čas na změnu se podle něj krátí, protože lidé jsou čím dál náchylnější k radikálnějším řešením. "Pokud se něco nezmění, systém a globální ekonomika spějí ke kolapsu. Nemáme ani osm let," varoval.

"Část se mi líbila, ale nevyřeší nic," shrnul svůj dojem z Janečkovy diskuse prošedivělý starší pán, který podle svých slov "strávil za komunistů 20 let s estébákem za zadkem."

"Chtělo by to trochu přidat v praktických stránkách moci," doplnil jej politolog Vojtěch Navrátil z pořádajícího spolku Kroměřížan.cz.

"Přemýšlel jsem dlouho. Krást se nevyplácí"

V sále zaplněném ze dvou třetin studenty tak asi líp vyzněl Janečkův apel na osobní proměnu. Právě za ten asi nakonec sklidil nadšený potlesk.

Stejně jako se za komunismu vžilo, že kdo nekrade, okrádá rodinu, vžil se dnes podle něj postoj "proč být za blbce, když ti nahoře kradou."

"Přemýšlel jsem o tom dlouho a vyvrátit to jde jednoduchým argumentem: Těm, co si nakradou, se to nevyplatí," prohlásil Janeček.

"Vidím na vás pochybnosti, ale podívejte se na Janouška. Lidi si před ním odplivnou. Je z něj nešťastný alkoholik v zoufalé situaci. Čím prospěšnější věci člověk dělá, tím je šťastnější. Pokud si to uvědomí většina lidí, pak bude prospěšné chovat se slušně a poctivě," dodal.

Spekulace o tom, že sám dluží státu 200 milionů na daních, které se objevily v některých internetových novinách, odmítl. "Jdou o mně články, že jsem satanista a okultista a podobné nesmysly. Jsem tady a neřeším to. Lidi nejsou tak hloupí, aby uvěřili všemu. Za každého mluví činy," řekl publiku.

 

Právě se děje

Další zprávy