Štětinova nařčení BIS nejspíš prošetří sněmovní komise

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 9. 2011 14:02
Senátor obviňuje rozvědku, že se ho snaží zastrašit
Senátor Jaromír Štětina (TOP 09)
Senátor Jaromír Štětina (TOP 09) | Foto: TOP 09

Praha - Obviněním senátora Jaromíra Štětiny (za TOP 09), že se ho Bezpečnostní informační služba (BIS) snaží zastrašovat, by se mohla zabývat sněmovní komise pro kontrolu činnosti civilní kontrarozvědky.

Předseda komise Richard Dolejš (ČSSD) v úterý řekl, že Štětinovu žádost o prošetření předloží komisi na jejím zasedání koncem září, na němž by se mohlo rozhodnout o dalším postupu.

Dolejš pokládá Štětinova obvinění za závažná a téměř neuvěřitelná.

"Za této situace by se měl obrátit především na orgány v trestním řízení a doložit svá tvrzení," uvedl. Podotkl, že komise má v těchto případech podle něho omezené kompetence. Může žádat BIS o informace, pak obě strany vyslechnout.

Zastrašují mě, tvrdí senátor Štětina

Člen komise František Bublan (ČSSD) má za to, že by komise mohla Štětinova tvrzení probrat s ředitelem služby Jiřím Langem v rámci výroční zprávy kontrarozvědky. Bublan podobně jako BIS tvrdí, že tajná služba nepraktikuje způsoby popisované Štětinou. Podle něj se senátor snaží jen zviditelnit.

"Jsem přesvědčen na sto procent, že se nic takového nestalo," řekl.

Štětina v pondělí uvedl, že je zastrašován telefonickými i písemnými výhrůžkami a že se řidič černé octavie snažil vytlačit jeho auto ze silnice. Dal to do souvislosti s tím, že podle svých slov vlastní dokumenty o nezákonné spolupráci vysokých důstojníků tajné služby s policisty a státními zástupci. Komisi je ochoten je předložit.

Senátor také uvedl, že pracovníci kontrarozvědky proti němu organizují kampaň, která má dokázat, že měl spolupracovat s komunistickou Státní bezpečností (StB) a vyzradit jí jména svých kolegů a kolegyň. Štětina to popřel. BIS se proti Štětinovým tvrzením důrazně ohradila.

Štětina podal v roce 2008 na kontrarozvědku trestní oznámení. Některé důstojníky v něm vinil ze zneužití pravomoci veřejného činitele v kauze bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína. Policie však později případ odložila.

 

Právě se děje

Další zprávy