Najíždělo do mě auto, jde po mně BIS, tvrdí Štětina

Domácí Domácí
12. 9. 2011 15:15
Rozvědka nařčení označila za lež a hodlá se obrátit na kontrolní orgány Parlamentu
Štětina je přesvědčen, že na kampani proti němu se podílí i aktivista Pecina či novinář Rejžek.
Štětina je přesvědčen, že na kampani proti němu se podílí i aktivista Pecina či novinář Rejžek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátor Jaromír Štětina (nez. za TOP 09) tvrdí, že se ho Bezpečnostní informační služba snaží zastrašit.

Podle politika souvisí útoky s trestním oznámením kvůli zapojení rozvědky do vyšetřování kauzy jejího bývalého příslušníka Vladimíra Hučína.

Mluvčí BIS označil prohlášení za lež, služba kvůli tomu podá podnět ke kontrolnímu orgánu Parlamentu.

Senátor uvedl, že v těchto týdnech proti němu útoky zesílily. "Poslední z nich se udál na Pankráci, kdy se auto, které jsem řídil, snažil agresivně vytlačit ze silnice muž v černé Škodě Octavia," píše na svém webu.

Pro Aktuálně.cz Štětina prohlásil, že v tomto případě trestní oznámení podávat nebude.

"Oznámení kvůli výhrůžkám jsem již podal celou řadu. Vždy je policie odložila s tím, že se pachatele nepodařilo zjistit," řekl.

Senátor v oznámení z roku 2008 vycházel z utajovaných dokumentů, které údajně potvrzují nátlak BIS na orgány činné v trestném řízení. Státní zástupce případ odložil s tím, že nikdo neporušil zákon.

Proti politikovi má vést BIS také dlouhodobou diskreditační kampaň, ve které se ho snaží obvinit ze spolupráce se Státní bezpečností.

"Podle zdrojů blízkých rozvědce k tomu používají své vlivové osoby a agenty. Patří k nim i aktivista Tomáš Pecina, bývalý pracovník BIS Jan Schneider a novinář Jan Rejžek," uvedl Štětina.

Je to lež, odmítá obvinění rozvědka

Mluvčí rozvědky Jan Šubert obvinění odmítl. "Důrazně odmítám, že bychom senátora Štětinu nějak zastrašovali nebo proti němu organizovali jakési kampaně," řekl. Podle Šuberta jde o lež, kvůli které BIS chystá podnět k parlamentnímu kontrolnímu orgánu.

Štětinovi tvrzení kritizoval také aktivista Pecina. "Je to hloupost, pan senátor má docela velký problém s vlastní minulostí, který ale nevyřeší tím, že bude obviňovat druhé," uvedl.

Spolupráci s komunistickou tajnou službou Štětina opětovně odmítl. Senátor argumentuje tím, že nikdy nepodepsal vázací akt a byl za protirežimní činnost čtyřikrát zatčen.

Navíc měl být veden ve svazcích jako prověřovaná a později jako nepřátelská osoba, což prý vylučuje možnost spolupráce.

 

Právě se děje

Další zprávy