Sociální demokraté chtěli pád vlády. Teď váhají, co dál

Kateřina Eliášová
25. 3. 2009 19:50
Povede vládu politik, nebo úředník? Klíč má v ruce Klaus
Pověří Klaus sestavení vlády Topolánka? Dozvíme se možná už ve čtvrtek
Pověří Klaus sestavení vlády Topolánka? Dozvíme se možná už ve čtvrtek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté svrhli v úterý vládu, a ve středu přiznávají, že nemají úplně přesný plán, co by se mělo v následujících dnech a měsících dít.

Pád vlády nás zaskočil, přiznává řada socialistických poslanců. V Topolánkův konec doufali, ale na to, že se nakonec podaří, by si všichni určitě nevsadili.

Podle toho teď vypadají. Strana rychlých reakcí a jasných požadavků teď nabízí je obecný plán B.

"Očekávám, že pan prezident bude postupně hovořit se zástupci všech parlamentních stran ještě před tím, než koholiv pověří sestavením další vlády," řekl dnes novinářům 1. místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Socialisté mají jasno v jednom - požadují úřednickou vládu (až skončí české předsednictví EU) a rychlé předčasné volby.

Přesné datum voleb, stejně jako jméno případného úředníka v čele vlády, ale zatím nemají.

ODS má jasno, není ale zcela jednotná

ODS má narozdíl od ČSSD více jasno: jediný, koho podpoříme, bude Mirek Topolánek, usnesl se její poslanecký klub.

To bylo však v úterý a dnes už se ukázalo, že v budoucnu být ODS jednotná nemusí. Za tím, že by také třetí vládu po volbách měl sestavit pouze a jen Mirek Topolánek, nemusí časem stát úplně všichni.

"Pro tuto chvíli je to politický signál," říká o úterním postoji klubu poslanec Jan Bürgermeister. "Za 14 dní či za měsíc ale může nastat situace, která bude vyžadovat i jiná řešení. Teď pod tlakem se v podstatě klub přiklonil k názoru grémia strany," dodává. 

Ve svém názoru není podle zjištění Aktuálně.cz osamocen, je ovšem předčasné tipovat, kolik poslanců by mohlo změnit názor.

Povede vládu úředník nebo politik?

Jiný postoj než má ODS dnes naznačil dosavadní koaliční spojenec Jiří Čunek, bývalý vicepremiér a předseda lidovců. Připustil, že by se možná přeci jen mělo hned uvažovat o úřednickém kabinetu, který chtějí od července socialisté.

Speciál Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Vláda, o které budeme vyjednávat, musí mít sílu a mandát vyřešit hospodářskou krizi, to je prioritou pro lidovce," řekl Čunek.

Nejen kvůli tomu by se měly zítra sejít koaliční špičky. 

Úřednickou vládu dnes de facto připustil i Hrad. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl řekl, že Mirek Topolánek má šanci, že dostane další pokus sestavit vládu.

"Stejná vláda ale vzniknout nemůže. Dopadla by ve sněmovně stejně," dodal ale. "Úřednická vláda bývá zpravidla řešení krajní. Někdy ale jediné," uvedl Jakl.

Modrá nebo barevná vláda?

Premiér Mirek Topolánek přinese na Hrad demisi vlády už ve čtvrtek odpoledne. Může se stát, že Klaus udělá první krok už ten den. Pověří Topolánka vyjednáváním o vládě s podmínkou, že pro ni najde 101 hlas.

Už teď je ale jasné, že 101 hlas Topolánek nesežene. Pokud bude sestavovat vládu on, pak ta jistě důvěru nezíská.

Bude taky zajímavé sledovat, zda Topolánek, pokud dostane příležitost, sestaví vládu na stejném půdorysu nebo půjde cestou jednobarevné vlády.

"Není důvodu, aby sestavením vlády nebyl znovu pověřen předseda Topolánek, teď je problém, s kým tu vládu složíme a zda pro ni najdeme podporu. Nejčistší by v tomto směru byly rychlé volby  a do nich modrá vláda bez důvěry," myslí si například poslanec za ODS Jiří Janeček.

Topolánek pravděpodobně počítá s trojbarevnou vládou a stejnými ministry. Dnes už se například s některými z nich sešel a probíral s nimi, co by eventuálně ještě dokázali, byť v demisi či bez důvěry, prosadit.
 

 

Právě se děje

Další zprávy